Local

Bărbatul salvat de la moarte de colegii săi de muncă este încă în stare gravă: „Este sedat în continuare”

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bărbatul salvat de la moarte de colegii săi de muncă este încă în stare gravă Este sedat în continuare
Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost salvat de colegii de muncă

Bărbatul în vârstă de 39 de ani, care a fost salvat de la moarte colegii săi de muncă, este încă în stare gravă, fiind internat în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost salvat de colegii de muncă

Bărbatul a căzut ca secerat miercuri, 22 mai 2024, în timp ce se afla la muncă. Din fericire, a primit primul ajutor din partea colegilor săi care i-au făcut masaj cardiac extern și respirație gură la gură. În prezent, este internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, fiind sedat în continuare.

„Este sedat în continuare, are pneumonie de aspirație și l-am transferat în ATI”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Bărbatul știa că suferă de afecțiuni cardiace și chiar recent a făcut investigații în acest sens.

„Pacient de 39 ani, aflat la locul de muncă (incinta la Comat, în Dacia), cunoscut cu hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, angina microvasculară, tabagismul activ, a prezentat dispnee, durere toracică, episod sincopă, ulterior inconștient, cu manevre de resuscitare efectuate de către colegii săi (MCE, ventilație gură la gură) găsit în FV, aplicate 15 SEE cu 200 j, trombolizat cu Metalyse 8000Ui, cu reluarea ROSC după 57 de minute, cu frecvență cardiacă 100/min și TA = 120/70 mmhg. După reluarea ROSC, reflex de deglutiție prezent, deschide ochii, mișcă membrele superioare și inferioare, motiv pentru care a necesitat sedare și s-a instaurat suport inotrop pozitiv. Pacientul a fost recent investigat cardiologic pentru dureri toracice în perioada 06.04 – 08.04, inclusiv cu coronarografie – normală. Colegii i-au salvat viața, sperăm să supraviețuiască”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD Iași.

Măsurile de prim ajutor sunt o necunoscută pentru mulți ieșeni

Crucial în cazul bărbatului în vârstă de 39 de ani a fost primul ajutor primit din partea colegilor săi. Salvarea unei vieţi depinde, în majoritatea cazurilor, de o simplă manevră care, executată corect, poate face diferența. Cu toate acestea, raportat la județul Iași, mulți oameni nu știu ce trebuie să facă atunci când o persoană se sufocă în fața lor.

Măsurile de prim ajutor sunt o necunoscută pentru ieșeni. Specialiștii sunt de părere că nu se pune deloc accent în educarea populației atunci când vine vorba despre acestea. O altă problemă este că majoritatea persoanelor se bazează pe faptul că, dacă apelează numărul de urgențe, situația este ca și rezolvată. Cu toate acestea, nu iau în considerare faptul că ambulanța poate întârzia. Până la venirea medicilor, este extrem de important ca cineva care deține cunoștințe în acordarea primului ajutor să intervină prompt pentru a încerca să salveze o persoană aflată în pericol. Cursurile de prim ajutor reprezintă un prim pas spre conștientizarea acestor măsuri și contribuie la salvarea altor vieți. De altfel, Crucea Roșie, Filiala Iași, organizează periodic cursuri de prim ajutor.

Adauga un comentariu