Local

Bătaie pe potul de 184 de milioane de lei pentru canalizarea din zona metropolitană Iași! Săptămâna viitoare va fi stabilit câștigătorul celui mai mare contract al ApaVital SA

Publicat: 19 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bătaie pe potul de 184 de milioane de lei pentru canalizarea din zona metropolitană Iași Săptămâna viitoare va fi stabilit câștigătorul celui mai mare contract al ApaVital SA
ApaVital SA va stabili săptămâna viitoare cine se va ocupa de extinderea rețelei de canalizare din zona metropolitană Iași, contractul fiind derulat cu fonduri europene

Compania ApaVital SA a derulat o procedură pentru extinderea rețelei de canalizare din zona metropolitană Iași și va stabili câștigătorul la începutul săptămânii viitoare. La mijloc este vorba despre 184 de milioane de lei pentru lucrări ce cuprind cinci comune din jurul municipiului Iași pentru extinderea rețelei de canalizare în baza unui proiect european

Compania ApaVital SA Iași, subordonată Consiliului Județean, va decide la începutul săptămânii viitoare cine se va ocupa de extinderea rețelei de canalizare din zona metropolitană. Conform proiectului, lucrările fac referire la extinderea rețelelor în comunele Bârnova, Ciurea, Miroslava, Tomești și Comarna. Este cel mai mare contract derulat în ultima perioadă de compania de apă, parte a contractului derulat prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), de 500 de milioane de euro. Lucrările ar urma să fie executate în maximum doi ani, dar nu mai târziu de decembrie 2023. Termenul final pentru depunerea ofertelor este luni, 22 noiembrie 2021. În cazul în care nu vor fi contestații, contractul poate fi semnat imediat, iar lucrările pot începe în primăvara anului următor.

Proiect major ApaVital SA în zona metropolitană Iași

ApaVital SA a împărțit procedura în trei loturi. Lotul 1 cuprinde comunele Bârnova și Ciurea, valoarea proiectului fiind de aproape 84 de milioane de lei. Proiectul cuprinde extinderea conductei de aducțiune apă potabilă pe traseul Chirița- Hlincea- Lunca Cetățuii- Ciurea- Piciorul Lupului, dar și extinderea rețelei de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare în localitățile Bârnova, Cecu, Păun, Todirel, Vișan, Pietrărie, precum și extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Hlincea, Ciurea, Piciorul Lupului, Dumbrava, Lunca Cetățuii; conducta de refulare Dumbrava – Lunca Cetățuii.

Lotul 2, din zona Miroslava, cu o valoare de aproape 35 de milioane de lei, cuprinde extinderea rețelei de canalizare în localitățile Miroslava, Balciu, Valea Adâncă și Horpaz. În calcul intră și lotul 3, ce cuprinde localitățile Tomești și Comarna. Valoarea investiției are o valoare de aproape 66 de milioane de lei. Lotul cuprinde extindere rețelei de canalizare în localitățile Chicerea și Goruni (Tomești), conducta de aducțiune de apă potabilă Chiriță- Dancu- Holboca – Țuțora – Chiperești- Osoi. În calcul intră și gospodărirea de apă Osoi, precum și înființarea rețelei de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitatea Osoi și conducta de aducțiune apă potabilă de la rezervorul Osoi.

Investiții în comunele din jurul Iașului

ApaVital SA derulează și alte investiții în comunele din zona metropolitană Iași. Un astfel de contract este cel legat de extinderea rețelei din zona Rediu, valoarea estimată a contractului fiind de 1,3 milioane de lei. Extinderea rețelei de alimentare cu apă se va realiza cu conducte de distribuție pe o lungime de aproape 5 kilometri.

„ApaVital SA Iași intenționează să execute acest proiect având în vedere dezvoltarea imobiliară accelerată a zonei metropolitane Iași, care necesită totodată și asigurarea confortului tehnico-edilitar”, se arată în caietul de sarcini.

ApaVital SA derulează un contract de peste 500 de milioane de euro

Lucrările din zona metropolitană Iași sunt parte a unui contract cu fonduri europene de 500 de milioane de euro. Proiectul are ca obiectiv creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate. În proiect este inclusă și asigurarea alimentării cu apă potabilă a populației din 113 localități, arondate la 41 de unități administrativ-teritoriale din județul Iași. Astfel, peste 200 de mii de ieșeni vor beneficia de lucrările de infrastructură pentru alimentarea cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate.

Adauga un comentariu