O societate comercială din Iași a dat în judecată finanțiștii. SC Construcții Feroviare Moldova SA se luptă cu Fiscul pentru aproximativ 250.000 de euro (1.184.193 de lei). Toată discuția a pornit de la o solicitare formulată de reprezentanții firmei aflate în reorganizare judiciară.
O firmă din Iași, aflată în reorganizare, a decis să acționeze în judecată finanțiștii. Mai exact, SC Construcții Feroviare Moldova SA, prin administratorul judiciar, a dat în judecată Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași și Direcția de Soluționare a Contestațiilor (DSC) București.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al litigiului în contencios administrativ. Mai apoi, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași vor asculta ce au de spus părțile implicate în proces, pentru a putea lua o hotărâre în acest caz.
Decizia de impunere, contestată
Reclamanții le cer judecătorilor ieșeni să dispună anularea unei decizii din 17 septembrie 2019 a DSC, anularea Deciziei de impunere prin care s-a stabilit o bază impozabilă suplimentară, de 44.449.250 de lei, dar și anularea Raportului de inspecție fiscală din data de 5 februarie 2019.
De fapt, totul a pornit de la o solicitare formulată de către SC Construcții Feroviare Moldova SA. Astfel, reprezentanții firmei ieșene au solicitat, în urmă cu câteva luni, rambursarea soldului sumei negative a TVA de 1.184.193 de lei.
„Am primit din partea AJFP Iași avizul de inspecție fiscală pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018. Prin raport, s-a constatat că firma este îndreptățită la ajustarea bazei de TVA cu suma de -1.184.193 de lei”, au precizat reclamanții în cererea adresată Curții de Apel Iași.
„Sumele nu au putut fi încasate”
Reclamanții au adăugat că suma în minus era aferentă unor facturi emise de Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri SA, dar și de unele emise de Compania Construcții Feroviare SA. Potrivit reclamanților, sumele respective nu au putut fi încasate de către SC Construcții Feroviare Moldova SA, pe motiv că tocmai fusese stabilit un nou plan de reorganizare.
„În loc să ramburseze efectiv suma amintită, organul fiscal a scăzut din suma de 11.147.820 de lei, sumă stabilită în plus în mod nelegal cu titlu de TVA de plată, rezultând astfel o sumă de 9.963.627 de lei. Organul fiscal consideră că anularea creanțelor fiscale restante se efectuează ulterior închiderii procedurii de reorganizare judiciară”, au adăugat reclamanții.
Ei au mai spus că, recent, au formulat o contestație împotriva deciziei amintite. Reclamanții au precizat că, printre altele, au invocat faptul că nu au putut formula obiecții la Raportul de inspecție fiscală. Totuși, această contestație a fost respinsă ca neîntemeiată de către DSC.
Firma care a fost condusă de Paul Butnariu, șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași, a avut probleme din anul 2014, când avea datorii considerabile. A urmat intrarea în reorganizare, administrator judiciar fiind o firmă de lichidatori.