Sanatate

Bătătură sau verucă? Iată cum le deosebești

Publicat: 14 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bătătură sau verucă Iată cum le deosebești
Bătăturile sunt foarte ușor de confundat cu verucele.

Bătătura apare la vârstnici sau la tineri care poartă încălțăminte inadecvată, iar veruca este provocată de un virus. Aceasta este principala deosebire dintre bătătură și verucă.

Bătăturile sunt foarte ușor de confundat cu verucele. Bătăturile sunt îngroșări dureroase ale pielii, care apar ca urmare a suprasolicitării mecanice. În schimb, verucele (negii) sunt mici excrescențe ale pielii, inofensive, dar inestetice. Acestea din urmă sunt provocate de unele tulpini ale papiloma virusului uman și apar, de cele mai multe ori, în talpă sau la nivelul mâinilor. Verucele apar pe fondul unei imunități scăzute, ca urmare a contactului cu o persoană sau cu o suprafaţă infectată (incălţăminte, imbrăcăminte, duşuri comune, piscină sau chiar din cabinetele de pedichiură, prin folosirea unor instrumente infectate).

„Spre deosebire de verucele de la nivelul mâinilor, cele plantare nu au posibilitatea anatomică să se dezvolte in exterior. De aceea se dezvoltă in interior pănă ajung să atingă filete nervoase, devenind extrem de dureroase. Verucele plantare sunt mai greu de tratat, se vindecă mai greu şi prezintă un risc mai mare de recidivă”, a declarat dr. Carmen-Madeleine Curea, pentru jurnalul.ro.

Bătătură sau verucă: Asemănări și deosebiri

Atât bătăturile, cât și verucele sunt dureroase și apar sub forma unor îngroșări ale pielii. Ambele pot fi găsite la nivelul picioarelor și mâinilor.

Bătăturile apar ca urmare a presiunii exercitate asupra unor zone ale pielii. Cele de la picioare pot apărea în urma purtării unei perechi nepotrivite de încălțăminte, în timp ce bătăturile de la mâini apar la persoanele care folosesc constant un obiect, de exemplu foarfecele sau racheta de tenis, dar apar și la cei care scriu sau folosesc un instrument muzical.

bătături pe talpă
Bătăturile apar ca urmare a presiunii exercitate asupra unor zone ale pielii.

În schimb, verucele sau negii sunt excrescenţe dure şi jenante pe suprafața pielii mâinilor sau picioarelor, cauzate de virusul papillomavirus (HPV), care contaminează pielea. Acestea dispar în aproximativ doi ani de la apariție, fără tratament. Însă, spre deosebire de bătături, verucele sunt contagioase și există posibilitatea să se răspândească şi în alte zone ale corpului sau la alţi oameni. De aceea, trebuie tratate imediat după apariţia lor. De asemenea, verucele pot fi extrem de deranjante. Acestea sunt dureroase, iar unele pot sângera, în cazul în care sunt lovite. Au un aspect neplăcut și sunt jenante, mai ales dacă apar pe față și pe mâini. Riscul răspândirii lor poate fi scăzut cu ajutorul unui tratament adecvat.

verucă pe talpa piciorului
Verucele sau negii sunt excrescenţe dure şi jenante pe suprafața pielii mâinilor sau picioarelor, cauzate de virusul papillomavirus (HPV).

Tratament pentru bătături și veruce

În general, bătăturile se tratează acasă. Este necesar ca acestea să fie observate din timp, pentru a fi îndepărtate cu ușurință. Mâinile sau picioarele afectate se înmoaie în apă și se folosește o piatră ponce. Dacă bătăturile au fost depistate mai târziu, trebuie să folosiți pile pentru picioare. Sunt asemănătoare pietrei ponce și se urmează același procedeu. De asemenea, puteți folosi o cremă exfoliantă. Aceasta înlătură celulele moarte, iar pielea va redeveni fină și moale la atingere. O altă soluție eficientă o reprezintă crema pentru înmuierea bătăturilor. Are în componență vaselină și se aplică seara, lăsându-se peste noapte. O astfel de cremă înmoaie bătăturile şi previne uscarea pielii. Pentru fixarea sa direct pe bătături, este indicată purtarea unor şosete din bumbac

În ceea ce privește verucele, acestea se tratează cu ajutorul medicului dermatolog. El vă poate recomanda produse de stimulare a imunității, dar și distrugerea verucei în sine cu electrocauterul, cu diferite soluţii caustice. Însă, cea mai bună metodă este folosirea laserului cu dioxid de carbon. Leziunea este arsă, iar vindecarea este rapidă. Dacă veruca este foarte mare, pot rămâne cicatrici în urma intervenţiei. Tratamentul se face numai la dermatolog, sub anestezie.

Adauga un comentariu