Prima pagină » Informații utile » Băuturi tradiționale romănești! Arome autentice din străbuni

Băuturi tradiționale romănești! Arome autentice din străbuni

02 aug. 2024, 09:08,
în Informații utile

Băuturile tradiționale românești reprezintă o parte esențială a patrimoniului cultural al României, de la tării autentice precum țuica și palinca, la vinurile renumite din podgoriile românești și băuturile fermentate, diversitatea acestor băuturi reflectă bogăția și varietatea tradițiilor românești.

Țara noastră este cunoscută nu doar pentru peisajele sale pitorești și tradițiile bogate, ci și pentru o gamă variată de băuturi tradiționale care au fost transmise din generație în generație.

Băuturi tradiționale românești

România se poate mândri cu bucate tradiționale delicioase, dar nici la capitolul băuturi tradiționale românești nu sta mai prejos. Soiurile românești se remarcă, în primul rând, prin calitate, ele fiind produse 100% naturale, obținute din cele mai bune fructe sau plante, fabricarea de băuturi spirtoase pe baza de fructe fiind o îndeletnicire cu o istorie îndelungată în țara noastră.

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate băuturi tradiționale românești este țuica. Aceasta este considerată băutura națională a României, fiind un rachiu făcut din prune fermentate. În mod tradițional, oamenii o beau înainte de masă ca aperitiv. Țuica este destul tare, așă că se consumă în cantități mici, în jur de mărimea unui shot.

Horinca este o altă băutură tradițională românească la fel de apreciată. Este produsă tot din fructe, de obicei prune, mere sau cireșe, dar care sunt trecute de două ori prin procesul de distilare, fapt pentru care horinca este mult mai tare. Cea mai cunoscută horincă este cea din Maramureș, unde fiecare gospodar are o rețetă proprie.

Vișinata este o altă băutură tradițională, aceasta este practic un lichior. Tăria ajunge la 25 – 30 de grade, dar poate fi și mai mare. Gustul dulce acrișor o face ideală pentru consumul ca digestiv, dar se poate bea și înainte de masă, dacă nu conține zahăr.

România este al cincilea producător de vin din Europa, o tradiție cu care țara se mândrește. Vinurile românești datează de 6.000 de ani, așă că aceasta este o artă pe care românii au perfecționat-o cu adevărat de-a lungul mileniilor. Cel mai popular soi de vin roșu este Feteasca Neagră, iar omologul alb este Feteasca Albă, ambele din regiunea viticolă Moldova.

Vinarsul, o băutură mai puțin cunoscută

Un produs autentic obținut prin distilarea vinului este vinarsul, o băutură alcoolică tare. Vinarsul este obținut prin învechirea timp de aproximativ cinci ani, sau chiar mai mult, a vinului în butoaie speciale, fabricate din lemn de stejar. Vinarsul este foarte des confundat cu coniacul, însă nu este coniac deși băutura din urmă se produce printr-un proces asemănător doar în regiunea Cognac din Franța.

Weinbrand, cum îl numeau viticultorii sași, este o poveste care aparține acestui spațiu geografic și nicăieri în lume nu se poate produce o licoare asemănătoare care să poarte numele de Vinars.

Vinarsul este o băutură alcoolică tare, cu o concentrație de alcool etilic de minimum 37,5% și de maximum 86%, obținută prin învechirea, peste 3-5-7 ani, a distilatelor de vin în butoaie din lemn de stejar. Denumirea este originară din Transilvania, unde a apărut ca o calchiere a denumirii germane Weinbrand, cuvânt care este compus din cuvintele vin + ars. În Transilvania, cuvântul „ars” înseamnă și „distilat”, adică supus încălzirii în alambic.

Românii s-au perfecționat în arta băuturilor tradiționale românești și au devenit iscusiți în a face chiar și bere de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025