Beatrice Mahler s-a arătat surprinsă despre sindromul post COVID-19 care a apărut la persoanele care au avut forme uşoare de boală. Managerul Institutului ”Marius Nasta” menţionează faptul că sunt multe persoane tinere aflate în această situație.
Mai multe studii arătau în urmă cu un an că pacienții post COVID rămân cu afecțiuni psihologice. Acest lucru apare în contextul în care mai multe persoane au pierdut oameni dragi.
Beatrice Mahler, despre sindromul post COVID-19 la persoanele care au avut forme uşoare
Beatrice Mahler arată faptul că este surprinsă de sindromul post COVID-19 care se întâlneşte la din ce în ce mai multe persoane tinere care au avut forme uşoare de boală. Managerul vorbește despre faptul că multe persoane care dezvoltă simdrom post COVID-19 sunt persoane care nu au avut nevoie de spitalizare sau au fost asimtomatice:
„Este suprinzător modul în care sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare de COVID. Mă refer aici la persoane tinere, persoane care nu au necesitat tratament antiviral sau internare în spital în timpul perioadei de boală, dar care la o perioadă de trei luni, şase luni se prezintă la medicul pneumolog acuzând o simptomatologie nu neapărat brutală, ci supărătoare: tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate. (…) Sunt destul de frecvente (cazurile – n.r.). Aş spune că jumătate din pacienţii care se prezintă pentru evaluare post-COVID au acest tip de afectare”, a afirmat, miercuri, medicul, potrivit stiripesurse.ro
Asta în condiţiile în care până acum se vorbea despre sindrom post COVID-19 în special la persoanele care au avut forme mai grave de boală.
Afectarea pulmonară post COVID-19 asemănătoare cu cei care fumează de peste 20 de ani
În continuarea declarațiilor, Beatrice Mahler a menţionat faptul că afectarea pulmonară a pacienţilor care au trecut prin COVID-19 se aseamănă cu persoanele care au fumat de peste 20 de ani. Ba mai mult, sunt persoane care au fost de mai multe ori infectate și au dezvoltat afecţiuni mult mai grave după trecerea prin boală
„Examinarea pe care o facem în laboratoarele funcţionale evidenţiază o modificare o funcţiei pulmonare care se produce la nivelul săculeţilor de aer, la nivelul alveolelor, probabil prin mecanism imun specific infecţiei SARS-CoV-2. Pentru a înţelege lucrurile, aş compara cu persoanele care fumează. Pentru că aceeaşi afectare la nivelul săculeţilor o găsim la pacienţii care au mai mult de 20 de ani de fumat. Surprinzătoare pentru mine, cel puţin, şi surprinzătoare în condiţiile în care am avut pacienţi care nu au avut un singur episod de infecţie, ci mai multe episoade, este adevărat, toate uşoare, dar la care funcţia pulmonară la acest nivel este important afectată”, a explicat managerul.
Managerul explică faptul că persoanele care au această afectare pulmonară recuperează această funcţie, dar nu în totalitate. Momentan sunt tratamente dar acestea sunt nespecifice pentru că boala este una nouă și nu se cunosc foarte multe despre afecțiune. Medicii tratează afecţiunea folosind metode clasice cum ar fi corticoterapie, kinetoterapie respiratorie, mai puţin terapie bronhodilatoare. Declarațiile au loc în contextul unui nou val de COVID-19 în România, iar mai multe autorităților au făcut apel la prudență din partea cetățenilor, recomandând purtarea măștii de protecție în spațiile publice aglomerate. Așadar, sindromul post COVID-19 se întâlneşte la persoanele care au dezvoltat forme uşoare de COVID-19, lucru foarte rar până în acest moment.