Local

Pacienții post Covid rămân cu afecțiuni psihologice! O ieșeancă a rămas cu o astfel de tulburare după ce și-a pierdut părinții, soțul și socrul în mai puțin de un an, toți răpuși de virus. Dr. Carmen Dorobăț: „Sindromul post COVID-19 este o realitate de care trebuie să ținem seama” – FOTO / VIDEO

Publicat: 20 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pacienții post Covid rămân cu afecțiuni psihologice O ieșeancă a rămas cu o astfel de tulburare după ce și-a pierdut părinții soțul și socrul în mai puțin de un an toți răpuși de virus. Dr. Carmen Dorobăț Sindromul post COVID-19 este o realitate de care trebuie să ținem seama - FOTO  VIDEO
Prof. dr. Carmen Dorobăț și kinetoterapeutul Alexandru Baciu vorbesc despre programul de recuperare post COVID-19

O ieșeancă a început să facă recuperarea post COVID-19 după ce în mai puțin de un an și-a pierdut părinții, socrul și soțul, toți răpuși de COVID-19. Ieșenii care au trecut prin boala COVID-19 și prezintă sindromul post COVID-19 apelează la primul program complex de reabilitare medicală

Persoanele care au trecut prin boală, cu forme medii sau grave, prezintă afecțiuni post COVID-19. Pe lângă afecțiunile organelor, se numără și afecțiunea psihologică, aceasta fiind cel mai dificil de tratat. La fel a fost pentru o femeie din Iași care în mai puțin de un an și-a pierdut părinții, socrul și soțul, toți răpuși de COVID-19. Ieșenii apelează la primul program complex de reabilitare medicală, de la KineticFIT Iași, care în colaborare cu profesor doctor Carmen Dorobăț, specialist în boli infecțioase, aflată în prima linie a luptei cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, a lansat acest program de tratare a sechelelor. Pachetul oferit conține gimnastică medicală, masaj terapeutic, consult medical de specialitate și suport psihologic. Fiecare tratament este personalizat.

„Sindromul post Covid lasă sechele care afectează grav pacientul. Statistic, 43 la sută dintre pacienții care au trecut prin COVID-19 rămân cu sechele. Am creat un pachet care cuprinde gimnastică medicală, masaj terapeutic, consultul, care trebuie făcut pentru recuperare, sub stricta supraveghere a profesioniștilor. Pacienții prezintă afectare respiratorie, dispnee post efort, le este greu să facă activități ușoare.

Acuză și o depresie, o afectare emoțională. Pacientul face analize medicale, iar recuperarea e personalizată. Cei care au trecut printr-o formă gravă au nevoie de recuperare de șase luni. Asigurăm și suport psihologic. Avem o pacientă care ne-a povestit că la începutul anului i-au murit părinții, apoi socrul, iar luna trecută și soțul. Recuperarea o să fie grea. Dar vom reuși”, a declarat Alexandru Baciu, fizioterapeut și manager KineticFIT.

Dr. Carmen Dorobăț: „Sindromul post COVID-19 este o realitate de care trebuie să ținem seama”

Specialiștii în boli infecțioase și mai ales cei care au luptat în prima linie a pandemiei au precizat că sindromul post Covid poate fi unul foarte agresiv. În cele mai multe cazuri, afecțiunile post covid sunt afecțiuni pulmonare, cardiace și afecțiuni ale sistemului nervos. Medicii recomandă ca un pacient care a trecut prin faza acută să facă un control la 30 de zile pentru examen imagistic pulmonar și examene de sânge.

„Am scris istorie încă din primul moment de pandemie și am văzut cum a trecut val după val. Sindromul post COVID-19 este o realitate de care trebuie să ținem seama. Este vorba despre un cortegiu de simptome pe care și noi, doctorii, acum le descoperim. Este vorba de afectare pulmonară, cardiacă, renală, afectarea sistemului nervos central. Un pacient care a trecut prin faza acută trebuie să facă un control la 30 de zile pentru examen imagistic pulmonar și examene de sânge.

Orientăm pacientul spre alte specialități. De ce am ales acest proiect care combină partea medicală cu partea de kinetoterapie? Sunt pacienți cu afectare pulmonară. Dar afectarea cardiacă și a sistemului nervos central va presupune ulterior un program de recuperare care se regăsește individualizat pe patologia fiecărui pacient. Acest pachet există acum și este asigurat de o echipă interdisciplinară”, susține prof. dr. Carmen Dorobăț, specialist boli infecțioase.

Pacientă: „Am rămas fără gust și fără miros, că eu am crezut că e o simplă răceală”

O pacientă în vârstă de 31 de ani, care a trecut prin boală în urmă cu un an, a ales să înceapă programul de recuperare post COVID-19 după ce a simțit că nu mai respiră prea bine. Manuela a avut o formă ușoară a bolii. Aceasta și-a dat seamă că are COVID-19 abia când a rămas fără gust și fără miros, până atunci considera că e o simplă răceală.

„Am trecut prin această boală în urmă cu o lună. Nu am avut simptome foarte grave, iar dacă nu rămâneam fără gust și miros credeam că este o simplă răceală de toamnă. Nu am avut nici febră. Am ales recuperarea post-Covid pentru că am rămas cu o respirație foarte greoaie și încerc să îmi revin. Este foarte greu atunci când te grăbești și observi că obosești și nu te descurci să faci unele lucruri, cum ar fi simplul fapt să urci scările”, a spus Manuela, pacient care urmează tratamentul post COVID-19.

Adauga un comentariu