Local

Beatrice Rancea, managerul suspendat de la Opera Naţională Română Iaşi şi-a trimis demisia la Ministerul Culturii. Replica oficialilor – EXCLUSIV

Publicat: 27 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Beatrice Rancea managerul suspendat de la Opera Naţională Română Iaşi şi-a trimis demisia la Ministerul Culturii. Replica oficialilor - EXCLUSIV
Pe data de 2 martie 2021 Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale din Iași, și încă zece persoane au fost puse sub control judiciar

Astăzi, 27 august 2021, Beatrica Rancea, managerul suspendat de la Operă Naţională Română din Iaşi şi-a trimis demisia la Ministerul Culturii. Reporterii Cotidianului BZI au primit confirmarea, în exclusivitate, de la oficialii Ministerului Culturii că Beatrice Rancea şi-a depus oficial demisia către ministrul Bogdan Gheorghiu.

„Astăzi, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a acceptat demisia doamnei Beatrice Rancea începând cu data de 1 septembrie 2021”, au transmis oficialii Ministerului reporterilor BZI.

De reamintit faptul că pe data de 2 martie 2021 Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale din Iași, și încă zece persoane au fost puse sub control judiciar. Măsura a fost luată într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Beatrice Rancea a fost audiată după ce procurorii i-au percheziționat casa și biroul de la Operă.

Beatrice Rancea, suspendată din funcție

În conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, legea specială în materie, coroborate cu cele ale contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea, contractul s-a suspendat de drept în cazurile prevăzute de lege sau cu acordul părților, la cererea motivată a părților.

Astfel, contractul de management a fost suspendat la iniţiativa autorităţii ca urmare a faptului că faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract.

„Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajații Operei Naționale Iași, cât și publicul ieșean, că vom urma pașii necesari pentru ca activitatea instituției să nu fie perturbată de această anchetă și de măsurile ce se impun”, a declarat atunci ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Scandalul de la Opera Naţională Română Iaşi a ajuns în presa internațională

Acuzaţiile aduse managerului anchetat, Beatrice Rancea, şi întreg scandalul de la Opera Naţională Română Iaşi a ajuns în presa internaţională. Este jenant că imaginea Iaşului este în această manieră cotată la nivel internaţional.

Redăm din cotidianul spaniol noticiasde.org.

Ce spune presa spaniolă despre Beatrice Rancea

„Delapidare la Opera Naţională Romana din Iaşi. Directorul Operei Naționale Române din Iași, Beatrce Rancea, a fost arestată de anchetatori și adusă la audieri în Iaşi. Ancheta arată un prejudiciu de 5 milioane de lei. În acest caz, au fost audiate alte 13 persoane.

La Opera Iași există un conflict între unii angajați și conducerea instituției.

„A fost conceput un sistem pentru a crește nivelul de trai al membrilor grupului, într-o manieră discreționară în îndeplinirea actului managerial, dar și cheltuirea ilegală de bani, fără consultarea serviciilor specializate, a piețelor publice sau a contabilității, prin încheierea de contracte pentru transferul drepturilor de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului și al partenerilor acestora, deturnând astfel activele unității administrate ”, transmite poliția română.

S-a efectuat 36 de percheziţii domiciliare la București și Iaşi. Persoanele fiind cercetate pentru săvârşirea infracțiunilor de delapidare, fals și formarea unui grup infracțional organizat.

Începând din 2014, un grup infracțional organizat condus de Beatrice Rancea a fost creat și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, grup la care s-au alăturat ulterior alte persoane.

Membrii grupului au acționat pentru a obține sume mari de bani din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în acest caz din bugetul Ministerului Culturii.

Acțiunile membrilor grupului au vizat devierea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin Opera Națională București și Opera Națională Română Iași.

Ancheta penală a evidențiat faptul că activitatea infracțională a grupului a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă de achiziții, iar pe de altă parte, a fost axată pe cheltuieli cu colaboratorii și venituri. Valoarea pagubei este de 5 milioane de lei”, se arată în articolul publicat de presa spaniolă, noticiasde.org.

Adauga un comentariu