Razboi în Ucraina

Belarus restabilește alimentarea cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Belarus restabilește alimentarea cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl
Belarusul a rezolvat problema restabilirii alimentării cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina

Belarusul a rezolvat problema restabilirii alimentării cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, a declarat ministrul adjunct al Energiei al Federației Ruse Pavel Sorokin.

„Este foarte important de remarcat că în acest moment partea belarusă a rezolvat problema restabilirii aprovizionării cu energie în mod permanent din sistemul energetic din Belarus”, a spus ministrul adjunct al Energiei al Federației Ruse Pavel Sorokin.

Anterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată de autorităţile ucrainene că sistemele centralei nucleare nefuncţionale şi izolate de la Cernobîl nu sunt alimentate cu electricitate.

AIEA preciza că nu consideră că în acest moment există riscul unor efecte grave.

Alimentarea centralei de la Cernobîl a fost oprită în cursul zilei de astăzi

Alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă, iar generatoarele de rezervă, care au intrat în funcțiune, au combustibil pentru doar 48 de ore. Compania ucraineană de energie arată că zona este sub controlul rușilor și nu se poate interveni pentru repararea liniilor de electricitate.

Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri compania națională ucraineană de energie Ukrenergo.

Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare din istorie, „a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, îndeamna Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara linia electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl. El avertizeaza că este posibil să aibă loc „scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă.

Ucraina nu știe ce se întâmplă la centralele nucleare capturate de ruși

Autoritățile ucrainene nu știu nivelul radiațiilor de la centrala nucleară Cernobîl, întrucât nu au mai primit informații de acolo odată cu capturarea centralei de către forțele rusești, a declarat miercuri ministrul Energiei, Herman Halushchenko, citat de Reuters.

El a mai spus că Ucraina nu poate controla nici ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie, unde sunt staționați 400 de soldați ruși.

Adauga un comentariu