La psiholog

Beneficii ale zambetului. Ce se intampla in organism cand zambim

Publicat: 04 nov. 2019

Cercetarile au evidentiat mai multe beneficii ale zambetului, de aceea nu gresim daca va recomandam sa zambiti cat mai mult. Expresie a fericirii si a optimismului, zambetul, chiar si unul fals are puterea de a ne schimba din interior. Descopera in articolul de mai jos cateva motive medicale pentru a zambi in fiecare zi.

Zambetul este ceva ce majoritatea dintre noi fac fara sa ne gandim prea mult. Dar cercetarile au aratat ca zambetul, chiar si atunci cand il fortam, declanseaza o reactie chimica si emotionala in lant, care ne poate imbunatati sanatatea, starea de spirit, perspectivele noastre … si chiar perspectivele noastre de angajare!

Pe lista de beneficii ale zambetului trecem eliberarea de endorfine. Cand zambesti si muschii aferenti se contracta, un semnal este trimis creierului tau care secreta edorfine (substante chimice care imbunatatesc starea de bine). Acest lucru va ajuta sa va relaxati si sa experimentati mai multa bucurie. Deci simplul act de a zambi, chiar si fara un motiv anume, iti poate ridica starea de spirit.

Beneficii ale zambetului: reduce stresul si tensiunea

De asemenea, zambetul reduce hormonii nocivi legati de stres, incetineste ritmul cardiac si poate reduce temporar tensiunea arteriala. Acest lucru va ajuta sa va imbunatatiti sistemul imunitar si sanatatea generala. Exista dovezi ca pe lista de beneficii ale zambetului putem trece si o viata longeviva si mai fericita.

Un studiu interesant a aratat ca persoanele care au fost instruite sa zambeasca in timpul unei proceduri neplacute au simtit mai putin disconfort decat cei care au fost instruiti sa se incrunte in timpul aceleiasi proceduri. Aceste descoperiri ar putea fi transferate in alte situatii de viata in care te temi ca faci ceva, te simti inconfortabil sau suferi.

Expertii in limbajul corpului ne spun ca cei care zambesc par adesea increzatori, prietenosi, de incredere si deschisi. Cercetarile arata, de asemenea, ca pe lista de beneficii ale zambetului gasim si un job mai bine platit. Potrivit oamenilor de stiinta, persoanele care zambesc frecvent sunt percepute ca fiind mai atractive. Obtin mai usor o promovare si au parte de oportunitati de munca mai bune.

Zambetul este contagios

De asemenea, petrecerea timpului cu oameni sau in activitati care va fac sa zambiti in mod natural ne ajuta. Acesta este unul dintre motivele pentru care multi dintre noi ne simtim bine sa petrecem timp cu animale si copii – pentru ca ne fac sa zambim. Si pentru ca, in general, copiii zambesc mai mult decat adultii, avem tendinta de a zambi mai mult in timp ce suntem cu ei. Zambetele sunt contagioase.

Daca fortati un zambet, incercati sa lasati toata fata sa zambeasca, nu doar gura. Cu alte cuvinte, nu ridicati doar colturile gurii, ci lasati expresia sa va miste obrajii si ochii si fruntea.

Concluzia este ca zambetul influenteaza modul in care sunteti perceput de cei din jur, precum si modul in care va simtiti si sanatatea generala. Cu cat zambesti mai mult, cu atat devine mai usor si mai natural. Asadar, pe langa faptul ca zambesti „dupa cum este necesar”, cauta situatii, activitati si oameni care sa-ti aduca un zambet pe fata si profita imediat de beneficiile sale.loading...

Adauga un comentariu