Remedii naturiste

Care sunt beneficiile mărarului

Publicat: 30 aug. 2020
Beneficiile mărarului
Beneficiile mărarului

Beneficiile mărarului. Mărarul este o plantă cunoscută pentru gustul proaspăt, dar si pentru multele beneficii pentru sănătate.

Utilizat pe scară largă în lumea culinară, mărarul este o plantă aromatică care face parte din familia Apicea. Această aromă are un gust ușor și de anason.

La gătit, frunzele de mărar aduc prospețimea, iar semințele, rădăcinile și uleiul esențial sunt folosite pentru proprietățile lor medicinale. Rădăcinile conțin numeroase ingrediente active, cum ar fi flavonoide, alcaloizi, taninuri, saponozide și glicozide cardiotonice.

Beneficiile mărarului

Mararul are multiple beneficii pentru sănătate. Planta are efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, analgezice, gastro-protectoare, anticonvulsivante și diuretice. De asemenea, promovează secrețiile gastrice și salivare. În ceea ce privește uleiul esențial, acesta are un efect: stimulator, antispasmodic, antioxidant, diuretic.

Dacă mărarul este un aliat al organismului, este și pentru că are un conținut ridicat de apă (86g / 100g), conține și calciu (202mg / 100g), potasiu (647mg / 100g) ) și fosfor (51mg / 100g). Vitamina B9 este de asemenea prezentă în cantități mari (116 pg / 100 g) în mărar. Contribuie la formarea globulelor roșii și albe, dar și la buna funcționare a sistemului nervos și imunitar. Această vitamină favorizează vindecarea rănilor și a leziunilor.

Ameliorează tulburările digestive

Utilizarea mărarului ca infuzie sau ca ulei esențial ajută la calmarea tulburărilor intestinale. Datorită puterii sale antispastice, mărarul calmează durerile cauzate de balonare epigastrică, flatulență, colită spasmodică sau fermentație intestinală. Persoanele care suferă frecvent de pierderea poftei de mâncare sau greață il pot folosi și pentru ameliorare.

Stimulează sistemul imunitar

În timpul iernii, mărarul este un mare aliat, deoarece luptă împotriva diferitelor afecțiuni sezoniere. Această plantă ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează organismul de virusuri și bacterii. În special, previne răcelile, tusea și gripa. Cu proprietățile sale antiinflamatorii, mărarul acționează și împotriva inflamației.

Un alt lucru bun despre mărar este că influențează hipercolesterolemia, o tulburare metabolică caracterizată prin colesterol ridicat în sânge. Această patologie este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.

Beneficiile mărarului: putere antioxidantă

Unul dintre beneficiile mărarului este acțiunea sa antioxidantă. Antioxidantii joacă un rol împotriva stresului oxidativ, care este cauza îmbătrânirii celulare și, prin urmare, are un efect anti-îmbătrânire. Prin urmare, mărarul previne oxidarea țesuturilor.

Mararul și proprietățile sale diuretice

Diureticele nu numai că cresc producția de urină, dar și accelerează eliminarea acesteia. Planta de mărar și uleiul esențial sunt diuretice puternice. Ele pot acționa asupra retenției de apă și astfel pot preveni edemul.

Care sunt contraindicațiile pentru mărar?

Nu există contraindicații speciale pentru utilizarea plantei de mărar, dar uleiul esențial are. Există câteva măsuri de precauție pe care trebuie să le luați înainte de a-l utiliza, deoarece nu este recomandat în multe situații.

În doze mari, uleiul esențial poate fi neurotoxic. Aplicarea acestuia direct pe piele nu este recomandată din cauza riscurilor alergice. Nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează. Persoanele cu epilepsie ar trebui să evite. Acest ulei esențial nu este, de asemenea, recomandat copiilor și vârstnicilor.

Adauga un comentariu