Efectele negative ale razelor UV asupra ochilor sunt multiple și cumulative. Expunerea la soare fără ochelari de soare poate duce la anomalii oftalmice, cum ar fi cataracta, oftalmie sau tumoare malignă. Pentru a evita aceste afecțiuni, în timpul expunerii la soare, nu uitați niciodată să vă protejați ochii! Totusi, soarele are si beneficii asupra ochilor: lipsa expunerii la lumina zilei poate duce la debutul și progresia miopiei la copii.
Beneficiile soarelui asupra ochilor
Lipsa expunerii la lumina zilei este incriminată la debutul și progresia miopiei la copii (în special în Asia, în țările emergente). Pentru a reduce progresia miopiei, este mai bine să vă concentrați asupra timpului petrecut în aer liber decât în interior în fața ecranelor (televizor și jocuri).
Lumina soarelui transmisă de la retină la creier ne reglează ceasul intern. Astfel stimulează somnul și determină secreția de melatonină (un hormon care face mai ușoara adormirea).
Efectele negative ale soarelui asupra ochilor
Oftalmie
Oftalmia corespunde unei arsuri a corneei prin raze ultraviolete: este o adevărată arsură solară a ochiului. Manifestările apar la câteva ore după o expunere puternică la soare. Oftalmia de zăpadă, cea mai frecventă, apare la altitudine mare, o zonă în care indicele UV este foarte puternic.
Cataractă
Cataracta este o afecțiune a ochiului și, mai precis, a cristalinului, al cărei rol este de a concentra lumina pe retină și de a permite focalizarea pentru o vedere clară, atât de departe cât și de aproape. Cataracta poate afecta doar un ochi sau ambii, vorbim de cataractă unilaterală sau bilaterală și nu întotdeauna în același timp. Cataracta poate duce la orbire totală.
Degenerarea maculară
Degenerarea maculară legată de vârstă este o afecțiune care este prezenta în general la persoanele în vârstă. Vederea centrală se deteriorează treptat, liniile drepte sunt văzute curbate și o pată neagră este proiectată pe obiectul vizualizat. Viziunea de aproape devine dureroasa, dacă nu imposibila. Este prima cauză de orbire pentru persoanele de peste 50 de ani. Se presupune că supraexpunerea la soare este implicată în apariția acestei boli.
Melanomul ochiului
Supraexpunerea la soare este implicată și în apariția cancerului uveal. Simptomele sunt o scădere a acuității vizuale, o pată în câmpul vizual, blițuri care se repetă întotdeauna în același loc. Tratamentele se bazează în principal pe terapia cu protoni și brahiterapie. Acestea au ca scop distrugerea tumorii în timp ce rețin globul ocular.
Fotokeratită și fotoconjunctivită
Fotokeratita este inflamația corneei, în timp ce fotoconjunctivita este inflamația conjunctivei cauzată de expunerea neprotejată a ochilor la razele ultraviolete. Se numește „orbire la zăpadă” sau „oftalmie la zăpadă” în formele sale extreme, deoarece apare frecvent la altitudine. Razele UV arde suprafața excitată si provoacă durere, o scădere temporară a acuității vizuale și roșeață.