Prima pagină » Eveniment-Social » Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași este una dintre cele mai frumoase din lume și a fost vizitată de peste 1.300 de studenți în 2024

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași este una dintre cele mai frumoase din lume și a fost vizitată de peste 1.300 de studenți în 2024

11 mart. 2025, 02:00, 2 ,
Paula IANUȘ în Eveniment-Social

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, concurând cu altele, precum cea de la Trinity College din Dublin sau Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro. Aceasta este situată în incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Copou, Iași. În anul 2024, biblioteca a fost vizitată de peste 1.300 de studenți.

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” a fost vizitată de peste 1.300 de studenți în 2024

Clădirea Bibliotecii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost inaugurată în anul 1897 de către Regele Carol I și Regina Elisabeta, alături de întregul corp universitar. Aceasta este folosită zilnic de studenți, dar și vizitată periodic de turiști. În anul 2024, prin bibliotecă au trecut peste 1.300 de studenți. În prezent, sunt peste 1 milion de volume care se regăsesc pe rafturile bibliotecii.

„Anul trecut, au fost peste 1.300 de studenți care au vizitat strict sala de lectură. Totul a început încă de când această clădire nu exista, de la Universitatea actuală de Medicină, clădire care, în anul 1960, a fost fondată drept prima Universitate și, ulterior, din acea Universitate Veche sau Universitatea de la Iași s-a desprins Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași. Întâi a fost Școala Politehnică, apoi Institutul Politehnic și Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași de astăzi. Mai târziu, în 1893, ajungem aici în Copou, în locul vechiului teatru de la Copou, care a ars, și ajungem în momentul în care Carol I a dat un decret regal și a ordonat construirea, pe locul vechiului teatru, a Palatului Universitar Copou. Construcția jumătății de palat a durat doar 4 ani, de la intrarea cu lei în sus, iar, ulterior, cealaltă jumătate a fost construită, ca extensie, 30 de ani mai târziu, din 1930 până 1936. Era o clădire foarte modernă, avea apă curentă, ventilație, încălzire, canalizare, tot ce își puteau dori. Era una dintre cele mai moderne clădiri din această parte de Europa”, a spus Matei Macuc, bibliotecar de la Departamentul Relații cu publicul.

Biblioteca TUIASI este de o frumusețe rară, având un aspect arhitectural aparte. Întreaga arhitectură a corpului A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și a bibliotecii, a fost realizată de un arhitect elvețian, Louis Blanc.

„Arhitectura Corpului A și a Bibliotecii a fost făcută de un arhitect elvețian, Louis Blanc, un arhitect care a făcut și Facultatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București și care a lucrat cu o echipă. În aceasta menționăm trei pictori români, Juan Alexandru Paraschivescu, Mureșan și Eugeniu Voinescu, care au pictat în această sală mănăstiri din Regiunea Moldovei, din Regiunea Bucovinei, și mai avem în capătul bibliotecii o asociere cu Sfinxul și cu Piramida, în celălalt capăt fiind interpretată o scenă din cultura indiană. Toate aceste însemne și alăturări de simboluri făceau parte și din felul cum era privită România atunci, ca o poartă către Orient”, a adăugat Matei Macuc.

Toate aceste picturi au fost distruse când a avut loc bombardamentul sovieticilor asupra orașului Iași, iar clădirea bibliotecii a fost aproape distrusă. În 1944, aceasta a fost reparată de Cristea Niculescu Otin, rectorul de la acea vreme a Politehnicii din Iași, alături de studenți și angajații instituției. Acest proces a durat până în 1960, când a fost inaugurată actuala clădire a bibliotecii.

Dulapurile și balustrada de lemn din bibliotecă, singurele rămase întregi în urma războiului

În ciuda distrugerilor produse de război, sunt două elemente păstrate originar și acum în sala de lectură a bibliotecii. Acestea sunt reprezentate de dulapurile de lemn, în care sunt ținute cărțile, și de balustradele care au fost recondiționate chiar în interiorul bibliotecii.

În Aula „Carmen Sylva” se regăsesc două tablouri cu Regele Carol I și Regina Elisabeta, reinterpretate, după original, în anul 2013. Ca stiluri arhitecturale, au fost folosite stilurile baroc și rococo, iar în Aulă predomină stilul Art Nouveau.

„În Aula «Carmen Sylva» sunt două tablouri cu Regele și Regina, refăcute, după cele originale, în 2013, de către un pictor de la noi din Iași. Ele imită și sunt o reinterpretare a tablourilor originale. Picturile din sala bibliotecii nu mai sunt astăzi, pentru că au fost afectate la război și nu s-au mai putut face datorită cenzurii comuniste. În Aulă este o pictură care nu poate fi văzută, pentru că a fost acoperită cu un strat de var alb în perioada comunistă, pentru a fi ascunsă și protejată. Ca stil arhitectural, în bibliotecă avem baroc și rococo, iar în Aulă este Art Nouveau. Aula este funcțională, având același lemn de nuc, originar de atunci, și fiind un loc în care au loc diferite evenimente. Am avut manuscrise vechi, dar în 1944 s-a salvat ce s-a putut. Avem materiale de la secolul XIX în sus. De asemenea, a fost prima bibliotecă cu un catalog digital, din țară, în 1993. Este considerată una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume și ne bucurăm de o popularitate crescută pe plan internațional”, a mai povestit Matei Macuc.

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași este una dintre cele mai frumoase din lume și păstrează și astăzi elementele originale din care a fost construită.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Secretul ciudat al lui Iohannis, dezvăluit de prieteni! Motivul pentru care nu mai iese din casă, ce face în...
observatornews.ro
Subiectele la română, simulare Bacalaureat 2025. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a, profilul uman şi real
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Răspunsul lui Ceaușescu, când i-a fost cerută fiica în căsătorie
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
Condamnarea lui Dan Diaconescu a fost anulată. Se reia dosarul fostului șef OTV
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Dacian Roman

    „Anul trecut, au fost peste 1.300 de studenți care au vizitat strict sala de lectură.”
    In condițiile in care, in „Raportul anual privind calitatea educației” al TUIASI din anul 2023 pentru anul anterior, rezultă că universitatea tehnică școlariza in acel an 13267 de studenți, dintre care… cam 10% au trecut (in vizită!) prin sala respectivă de lectură, rezultă că la TUIASI se învață „pe rupte”!

    • Studentul de la Politehnica care invata in sala de lectura nu este in vizita.
      Vizitele sunt destinate grupurilor de studenti din alte universitati / centre universitare si se fac pe baza de cerere.
      Pe langa Biblioteca centrala din corpul A, Biblioteca Politehnicii are si sase filiale in Tudor.
      Despre cata carte se face la Politehnica vorbeste procentul de promovabilitate. Din 10 admisi, maxim 7 ajung sa sustina Examenul de diploma.
      Probabil esti de la Cuza. De multa vreme Cuza vrea sa absoarba Politehnica. Nu se va intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`