Autoritățile au anunțat astăzi noul bilanț COVID-19 în România. Astfel, a fost consemnat decesul celui mai tânăr pacient infectat cu COVID-19. Acesta avea vârsta de 18 ani, suferea și de cancer și devine astfel cea mai tânără victimă a epidemiei de coronavirus în România.
Potrivit raportului de astăzi al Grupului de Comunicare Strategică (GCS), până luni au fost confirmate 79.330 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 35.517 pacienți au fost declarați vindecați și 9.574 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 825 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
Bilanț COVID-19 în România: Peste 3.300 de decese
Până luni, 3.309 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
De duminică, de la ora 10.00 până luni la ora 10.00 au fost înregistrate 37 de decese: 18 la bărbați și 19 la femei. Este vorba de pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Municipiul București.
Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10 – 19 de ani, două decese la categoria de vârstă 40-49 ani, două la categoria 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și nouă decese la categoria de peste 80 de ani.
Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
Avertisment pentru tineri: „Este marea înșelătorie a corpului!
Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Clinic Matei Balș din Capitală, îi avertizează pe tineri că deși se consideră de multe ori „imuni” în fața COVID-19, lucrurile nu stau deloc așa. Vorbim de persoane de vârstă medie, supraponderale, cu boli necunoscute.
„Vorbim în permanență doar de persoane în vârstă și de cei care au boli cronice știute, dar există persoane de vârstă medie care poate se consideră sănătoase, dar poate sunt supraponderale, au boli de care nu știu”, a spus medicul Adrian Marinescu.
„Și ei pot ajunge la Terapie Intensivă!“
Specialistul în boli infecțioase a spus că nu puține au fost situațiile în care tineri au ajuns să facă forme grave după infectarea cu COVID-19 și să ajungă la Terapie Intensivă.
„Nu sunt rare situațiile în care aceste persoane fac forme severe și ajung la Terapie Intensivă. Atenție! Nimeni nu e ferit de infecție”, a precizat medicul Adrian Marinescu, care a atras atenția că, dacă într-o zi, numărul vindecaților este mai mic decât numărul noilor cazuri depistate, atunci e o problemă. Acest lucru demonstrează că transmiterea este accentuată.
Respectați măsurile!
Medicul susține că respectarea normelor de bază trebuie să devină o rutină în viața noastră și să ne obișnuim cu ideea că nu vom scăpa prea ușor de COVID-19.
”Numărul mare de infectări dintr-o zi înseamnă că peste 150 de pacienți, din București, de exemplu, trebuie să ajungă la spitalele dedicate și, sigur, spitalele suport. E o presiune foarte mare. Spitalul Matei Balș, în cele mai multe dintre momente, funcționează cu zero locuri, se fac unele locuri, se ocupă imediat, deci e o situație grea. Nu trebuie să ne gândim că se pot gestiona extrem de ușor la infinit, deocamdată rezolvăm, există un echilibru, dar dacă așa vom merge și-n săptămânile următoare, cu același număr mare de infectări, vom avea probleme, pentru că, de aici, se vor selecta cazurile severe, va crește numărul de pacienți în terapie intensivă, unde oricum e capacitatea maximă atinsă”, precizează Adrian Marinescu.