Eveniment-Social

Bilanţ pe primele 2 luni din mandatul conducerii Operei Naţionale Române din Iaşi

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bilanţ pe primele 2 luni din mandatul conducerii Operei Naţionale Române din Iaşi
În cadrul conferinței va fi prezentat bilanțul primelor 60 de zile de mandat și vor fi anunțate proiectele pentru perioada următoare

Opera Națională Română Iași a organizat o conferință de presă joi, 6 mai 2021, începând cu ora 11.00, în foaierul instituției. Participă managerul interimar al Operei Naţionale Române Iaşi, prof. univ. dr. Florin Daniel Şandru, și coordonatorul artistic al instituției, tenorul Andrei Fermeșanu.

În cadrul conferinței va fi prezentat bilanțul primelor 60 de zile de mandat și vor fi anunțate proiectele pentru perioada următoare.

Managerul Daniel Șandru: „Vom păstra orchestra pe scenă”

Managerul Operei Naționale Române din Iași a transmis faptul că având în vedere că municipiul Iași și nu numai se află în scenariul verde se vor ține spectacole la instituția culturală ieșeană. De asemenea, în funcție de condițiile meteorologice se va organiza un spectacol și la scena de afară.

„Suntem în scenariul verde, asta înseamnă că vom interpreta spectacole la ONRI, fie că vorbim de punere în scenă, recitaluri sau de gale la toate departamentele cu 50% din capacitatea sălii. Lucrul acesta este unul îmbucurător pentru că vom avea ocazia să ne apropiem mai mult de ceea ce ne-am propus în urmă cu mai mulţi ani într-o perioadă normală. Evident că va trebui să păstrăm orchestra pe scenă şi nu în fosa acolo unde o regăsim de de obicei pentru că normele de distanţare nu permit lucrul acesta.

Vom păstra plexiglasul şi lămpile ultraviolet, distanţarea efectivă între artişti nu poate realizată în fosa. Astfel vom trebui să găsim soluţii adaptate acestui context cu orchestra pe scenă şi interpreţii vocali. Despre scena de afară, sigur că se menţine acest proiect. Vom încerca să-l aplicăm începând cu 20 mai, sigur într-o strânsă legătură cu vremea de afară. În cazul în care condiţiile meteorologice nu vor permite lucrul acesta vom găsi o zi ulterioară şi vom reprograma. Suntem ambiţioşi şi nu ne lăsăm”, a transmis prof. univ. dr. Daniel Sandru, manager Opera Naţională Română Iaşi.

Andrei Fermeșanu: „Vom scoate posturile vacante la concurs”

Coordonatorul artistic, Andrei Fermeșanu, a transmis astăzi, 6 mai 2021, în cadrul conferinței de presă, că sunt 15 posturi vacante care vor fi scoase la concurs pentru a angaja artiști la orchestră și balet.

„Vom scoate aceste posturi la concurs, vă spuneam că din câte ştiu există nişte posturi vacanţe la orchestra. Vom face o audiţie internaţională pentru cele 15 posturi, extins la nivel de colaborare la compartimentul balet. E important de subliniat faptul că vom colabora cu Ministerul în privinţa procedurilor care trebuiesc respectate şi ce vă pot asigura este că toate aceste concursuri vor fi transparente, total deschise şi vom încerca împreună cu acele comisii care vor fi numite în aceste direcţie să eliminăm orice posibilitate de favorizare care ar putea apărea în această zonă. Am avut deja o discuţie cu reprezentanţii centrului cultural german. Există posibilitatea unor colaborări în ceea ce priveşte strict domeniul muzical, la fel încercam să facem şi cu institutul francez, dar şi cu British Council, nu i-am contactat încă, dar o vom facem imediat în perioada următoare”, a declarat Andrei Fermeșanu, coordonator artistic.

Reamintim faptul că Opera Națională Română din Iași a semnat un protocol de colaborare cu Ateneul Național Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Adauga un comentariu