Local

Bilanțul proiectelor la final de an în comuna Lețcani: Legătura cu A8, o prioritate pentru întreg județul Iași

Publicat: 14 dec. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Bilanțul proiectelor la final de an în comuna Lețcani Legătura cu A8 o prioritate pentru întreg județul Iași
Legătura cu A8 contribuie la dezvoltarea economică a județului Iași

Unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din zona Moldovei este Autostrada Unirii. Legătura cu A8 se va realiza la Lețcani. Cei aproximativ 12 km de drum ce vor tranzita comuna vor facilita dezvoltarea economică a întregului județ. În prezent, toate satele din comuna Lețcani sunt racordate la gaz metan. În data de 7 decembrie 2022 a fost emisă licența de furnizare a gazelor naturale pentru satele Cogeasca și Cucuteni

Racordarea la rețeaua de gaze naturale a tuturor satelor din comuna Lețcani a reprezentat o prioritate pentru administrația comunei. În prezent, Bogonos, Cogeasca, Cucuteni și Lețcani beneficiază de gaz metan. Legătura cu A8 ar trebui să fie tot în Lețcani, pentru a facilita dezvoltarea din punctul de vedere al județului Iași. Traseul pentru acest tronson de autostradă a fost stabilit în această toamnă.

Urmează să se încheie proiectul tehnic și să fie scos la licitație tronsonul Târgu Frumos – Lețcani – Ungheni. Pentru parcul industrial se așteaptă o cofinanțare, în valoare de 8 milioane de lei, pentru asfaltarea căii de acces și pentru implementarea utilităților.

persoane langa un sant cu un utilaj galben
Satele Cogeasca și Cucuteni beneficiază de gaz metan

Legătura cu A8 – un proiect major de dezvoltare economică

 Stelian Turcu in camasa alba sta la birou
Toate satele din comuna Lețcani beneficiază de gaz metan

Traseul definitiv al autostrăzii A8 pe tronsonul Lețcani – Ungheni a fost stabilit în toamna acestui an. În luna octombrie 2022 au avut loc mai multe dezbateri pentru definitivarea și stabilirea traseului autostrăzii. Varianta albastră a fost cea admisă, întrucât ocolește zonele intens populate. Aceasta va trece prin Lețcani, Rediu, Aroneanu și Golăești.

„Cel mai mare proiect care va dezvolta economic zona metropolitană și județul Iași implicit va fi această intrare și ieșire de pe A8, care va pleca din Lețcani, vest, perpendicular, peste drumul european și calea ferată. Paralel cu râul Bahlui va ajunge la nodul Uricani. Pe toată această lungime a drumului, în jur de aproximativ 12 km, stânga-dreapta a acestei artere, sperăm să se construiască mai multe parcuri industriale, fabrici și uzine.

Este și normal să se întâmple aceste investiții la periferia orașelor mari. Dacă reușim să facem această bretea de tranzit, vom atrage și investiții pe măsură. La sfârșitul anului cred că se încheie proiectul tehnic și se va scoate la licitație tronsonul Târgu Frumos – Lețcani – Ungheni”, declară Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Legătura cu A8 ar aduce un plus valoare pentru dezvoltarea economică a județului Iași, prin crearea de noi locuri de muncă și prin aportul financiar adus de noile investiții.

 suprafata de teren in construire
Se așteaptă o cofinanțare în valoare de 8 milioane de lei pentru realizarea drumului și implementarea utilităților la parcul industrial Lețcani

Comuna Lețcani beneficiază integral de gaz metan

imagine harta cu trasee colorate
Traseul pentru autostrada A8 a fost stabilit în această toamnă

Satele Cogeasca și Cucuteni beneficiază de gaz metan. Licența de furnizare a gazelor naturale a fost emisă prin decizia ANRE, nr. 2184/07.12.2022. Urmează ca fiecare gospodărie să realizeze proiectul tehnic pentru a se conecta la rețeaua de gaz.

„Am depus foarte mult efort pentru a obține licența de furnizare a gazelor naturale și în ultimele două sate ale comunei Lețcani. Astăzi am primit adresa prin care a fost aprobată licența pentru funcționare și furnizare a gazului metan.

Extinderea gazului spre localitățile Cogeasca și Cucuteni a durat în jur de un an și jumătate. Următorul pas este ca fiecare gospodărie să se racordeze particular la rețeaua de gaz metan. Pe baza certificatului de urbanism, emis de Primăria Lețcani și a proiectului tehnic se poate face branșamentul la rețeaua de gaz metan”, precizează Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Un alt proiect important ce se derulează în comuna Lețcani este parcul industrial. În prezent, lucrările la sediul administrativ sunt efectuate în proporție de 67 la sută, iar amenajarea terenului este realizată în proporție de 99 la sută. Primăria Lețcani așteaptă o cofinanțare de la guvern, în valoare de 8 milioane de lei, pentru asfaltarea drumului și pentru conectarea la utilități a obiectivului de investiții.

Legătura cu A8 va contribui la dezvoltarea infrastructurii de care are nevoie parcul industrial aflat în administrarea CJ Iași, dar și a celui aflat în regim privat de dezvoltare.

Comentarii
  • Mancator de rahat. In comuna domneste jegul si haosul. Va puteti convinge si singuri daca parasiti soseaua principala si intrati pe ulitele adiacente. O oaie care isi face poze cu „realizarile” si isi plateste articole in presa, realizari care ar trebui sa fie normalitate inca de acum un deceniu.

  • Hiț din buzunare de prin Germania care a profitat de lingăi și alți hoți cu pușcărie executată ce suge banii comunității. A scos peste 10.000 de euro din fondurile primăriei pt lăutari de sărbători și niște nevertebrate de consilieri au votat slugarnic propunerea lui. Va veni ziua când să dați socoteală!

Adauga un comentariu