Sanatate

Bilirubina directă crescută: Totul despre cauzele apariției icterului la adulți

Publicat: 18 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bilirubina directă crescută Totul despre cauzele apariției icterului la adulți
Cauzele hepatice includ semne și simptome ale unor enzime hepatice anormale și formațiuni (mase) la nivelul ficatului

Bilirubina este o substanță care în exces poate cauza icter. Iată cum se formează însă bilirubina directă crescută și ce anume ne indică nivelul acestei subtanțe în organism.

Bilirubina este un pigment galben maroniu produs de bilă, care conferă produselor reziduale solide (materiile fecale) culoarea caracteristică. Este produsul final al descompunerii hematiilor (globulelor roșii)  îmbătrânite la nivelul ficatului. Cantitatea produsă se raportează direct la cantitatea de celule sangvine distruse.

maini matur easezate pe picioare
Nivelul de bilirubină directă crescută este adesea cauzată de consumul de alcool, reacții la anumite medicamente și anumite tulburări autoimune

Bilirubina este transportată la ficat de albumină, o simplă proteină. Odată ajunsă în ficat, devine „conjugată”. Acest lucru înseamnă că este solubilă în apă și poate fi excretată. Bilirubina neconjugată este toxică, dar cea conjugată nu este de obicei, deoarece poate fi îndepartată din organism, atâta timp cât nimic nu afectează îndepărtarea ei.

Bilirubina este cunoscută de cei mai mulți dintre noi ca fiind o analiză de sânge ce se recomandă a fi realizată atunci când există suspiciunea unei afecțiuni hepatice.

Când apare bilirubina directă crescută

Bilirubina directă crescută apare când metabolizarea și excreția bilirubinei este depășită printr-o producție în exces, apar niveluri serice crescute de bilirubină, care se manifestă clinic prin apariția unei colorații galbene a pielii, a mucoaselor, dar și la nivelul globilor oculari (sclere).

schema biirubina directa crescuta
Bilirubina directă crescută apare când metabolizarea și excreția bilirubinei este depășită printr-o producție în exces

Scopul testului de bilirubină

Acest test poate fi recomandat de medic dacă dași semne de icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor), aveți anemie sau un nivel scăzut de celule rosii, aveți reacție toxică la medicamente, în cazul pacienților alcoolici, celor care au fost expuși virușilor hepatici, au urina închisă, au greață și vărsături, au dureri abdominale sau umflături abdominale, scaun de culoarea argilei, celor care dau semne de oboseală nejustificată.

Ce semnifică bilirubina directă crescută la adulți

Valorile mari ale acestui pigment biliar la adulți pot să indice mai multe tipuri de probleme, cum ar fi, de exemplu:

  • descompunerea eritrocitelor (globulelor rosii din sânge) este mai rapidă decât în mod normal
  • de exemplu, o reacție la o transfuzie de sânge
  •  ficatul are zone cu țesut cicatrizat
  •  inflamația ficatului
  •  alte boli ale ficatului, cum ar fi infecțiile
  •  disfuncției ductelor biliare
  •  calculi biliari
  •  cancerul pancreasului sau cancerul vezicii biliare
  • cicatrizarea conductelor biliare
  • colangiocarcinomul sau cancerul ductului biliar
analiza sange, fiole, manusi chirurgicale
Bilirubina este cunoscută de cei mai mulți dintre noi ca fiind o analiză de sânge ce se recomandă a fi realizată atunci când există suspiciunea unei afecțiuni hepatice

Simptomele la adulți pe care le pot da valorile mari ale bilirubinei

La adulți, icterul și pruritul (mâncărimile) sunt semnele și simptomele majore ale nivelurilor mari ale bilirubinei din sânge. Corpul are nevoie de cel puțin 6 luni pentru a se recupera după instalarea unui icter, timp  necesar pentru  ficat pentru a-și recâștiga eficacitatea. Testele de rutină se fac pentru a verifica funcționarea ficatului și a enzimelor generate. Acest tip de icter cunoscut sub numele de icter fiziologic.

Următoarele sunt câteva dintre cauzele potențiale ale valorilor crescute ale bilirubinei și semnele și simptomele lor asociate (nu este o listă completă):

  • Anemia (distrugerea globulelor roșii ca o cauză) – semnele și simptomele includ: slăbiciune, paloare și icter.
  • Hepatita virală – semnele și simptomele includ: oboseală, febră ușoară, dureri musculare, greață, vărsături și icter.
  • Obstrucție biliară – semne și simptome: scaun care are o nuanță deschisă la culoare, urina de o culoare închisă, mâncărimi, durere în partea dreaptă a abdomenului, greață, vărsături și icter.
  • Semnele și simptomele infecțiilor (de exemplu malaria) includ: momente recurente de febră și frisoane însoțite de slăbiciune.
  • Cauzele hepatice (de exemplu, hepatită infecțioasă, ciroza, cancerul hepatic, medicamentele, toxinele, sindromul Gilbert și sindromul Crigler-Najjar) includ semne și simptome ale unor enzime hepatice anormale și formațiuni (mase) la nivelul ficatului. Tulburările posthepatice pot provoca, de asemenea, hiperbilirubinemie conjugată.

Nivelul de bilirubină directă crescută este adesea cauzată de consumul de alcool, reacții la anumite  medicamente și anumite  tulburări autoimune.

fiole ce contin probe de sange
La adulți, icterul și pruritul (mâncărimile) sunt semnele și simptomele majore ale nivelurilor mari ale bilirubinei din sânge

Atunci când există valori mari ale bilirubinei, o serie de alimentele și băuturi trebuie evitate sau limitate :

  • alcoolul este toxic pentru majoritatea țesuturilor corporale interne, inclusiv ficatului
  • carbohidrații rafinați
  • produsele ambalate, conservate și  afumate
  • grăsimile saturate
  • peștele crud sau crustaceele
  • carne de vită și carne de porc

Tratamentul icterului se bazează pe cauza nivelului de bilirubină directă crescută. Dacă este cauzat de hepatita virala, medicul poate prescrie medicamente antivirale. În cazurile de blocare a căilor biliare, o intervenție chirurgicală poate fi efectuată pentru a îndeparta vezica biliară sau tumora care provoacă blocajul.

Adauga un comentariu