Prima pagină » Sanatate » Biopsia de prostată – Ce este, când se recomandă și cum se desfășoară procedura? Iată ce trebuie să știi

Biopsia de prostată – Ce este, când se recomandă și cum se desfășoară procedura? Iată ce trebuie să știi

10 iun. 2025, 13:00,
în Sanatate

Biopsia de prostată este o investigație medicală esențială pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor prostatei, în special a cancerului de prostată.

Aceasta implică prelevarea unor fragmente mici de țesut prostatic, care sunt analizate ulterior la microscop pentru a identifica eventualele modificări patologice.

Iată ce trebuie să știi despre biopsia de prostată

Această biopsie constă în prelevarea, cu ajutorul unui ac special, a unor mici mostre de țesut din glanda prostatică. Aceste mostre sunt apoi examinate microscopic pentru a detecta prezența celulelor canceroase sau a altor afecțiuni precum prostatita cronică sau hiperplazia benignă de prostată.

Această procedură este singura modalitate de a confirma cu certitudine diagnosticul de cancer de prostată, mai ales atunci când testele preliminare indică suspiciuni.

Recomandările medicale indică biopsia atunci când valorile PSA (antigenul specific prostatic) sunt crescute peste limitele normale pentru vârsta pacientului, când la examenul digital rectal se descoperă zone dure sau nodulare sau când ecografia transrectală relevă modificări suspecte.

Biopsia poate fi recomandată și în cazul în care pacientul are simptome urinare neexplicate sau dureri pelvine persistente.

În ultimii ani, tehnologia a evoluat și există mai multe metode de realizare a biopsiei, cele mai frecvente fiind biopsia ecoghidată transrectală și cea transperineală.

Biopsia fusion, care combină imagistica MRI cu ecografia, este o metodă modernă ce oferă o precizie mai mare, fiind recomandată în centrele specializate.

Rezultatele biopsiei prostatice sunt de obicei disponibile în câteva zile până la două săptămâni, în funcție de laborator. Raportul histopatologic va preciza dacă există celule maligne și, dacă da, gradul de agresivitate al acestora, exprimat prin scorul Gleason. Acesta este un indicator important care ajută medicul să stabilească strategia terapeutică.

Cum se desfășoară și ce presupune pregătirea pentru procedură

Procedura de biopsie este de obicei realizată în ambulator, sub anestezie locală sau sedare ușoară, pentru a minimiza disconfortul pacientului. Durata ei este relativ scurtă, între 15 și 30 de minute. Medicul introduce o sondă ecografică în rect pentru a vizualiza prostata și pentru a ghida acul biopsic.

Prin intermediul acestui ac se prelevează, de regulă, între 8 și 12 probe din diferite zone ale prostatei, pentru o examinare cât mai completă.

Pregătirea este esențială pentru reducerea riscului de complicații. Pacientul trebuie să informeze medicul despre toate medicamentele administrate, mai ales anticoagulantele și antiinflamatoarele, care pot crește riscul de sângerare.

Se recomandă oprirea acestor medicamente cu câteva zile înainte, după indicațiile medicului. De asemenea, se administrează antibiotice profilactice pentru prevenirea infecțiilor urinare sau rectale. Igiena locală riguroasă este obligatorie.

După biopsie, pot apărea sângerări ușoare în urină, scaun sau chiar în spermă, care de obicei dispar în câteva zile. Un ușor disconfort sau durere în zona pelvină este normal și poate fi gestionat cu analgezice simple. Pacientul trebuie să evite eforturile fizice intense și activitatea sexuală pentru o perioadă recomandată de medic.

Este important ca orice simptom neobișnuit, precum febră, frisoane, durere intensă sau sângerări abundente să fie raportate imediat medicului, pentru a preveni complicații grave.

Biopsia de prostată este un pas indispensabil pentru diagnosticarea corectă a bolilor prostatei și pentru alegerea tratamentului potrivit.

Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
a1.ro
„Popeye”, tânărul care și-a injectat ulei în brațe ca să impresioneze pe internet, a ajuns la spital: „Cum vei câștiga bani acum?”
Playtech.ro
Ce înseamnă crucea de la semafor pe care o găseşti prin unele oraşe europene. Cui trebuie să dai prioritate, de fapt
observatornews.ro
Bugetarii amenință cu greva dacă li se taie sporurile. Economist "E loc mare de reduceri"
Playsport.ro
Câți bani poți scoate de la bancomat fie că e Banca Transilvania, BRD, ING sau oricare alta, dacă ai card de...
Evz.ro
Cum să supraviețuiești verii toride fără aer condiționat. Metode simple
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Șoferii români, controlați în toată țara, cu toate dispozitivele. Ce vor urmări în următoarele 24 de ore poliţiştii de la Rutieră
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, decizie crucială pentru toţi românii luni la prima oră. Anunţul oficial, după 8.30
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea despre Nicușor Dan care îl va impresiona și pe George Simion. Niciun alt președinte nu a mai făcut una ca asta!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`