Actualitate

Biroul Electoral Central a decis: Votul nu se prelungește după ora 21

Publicat: 27 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Biroul Electoral Central a respins solicitarea Ministerului Afacerilor Interne de a prelungi votarea pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor, pentru a-și exercita dreptul. Astfel că, votul nu se prelungește după ora 21.

Duminică, la ora 18:00, Biroul Electoral Central s-a întrunit într-o nouă ședință, deoarece pe ordinea de zi au apărut numeroase solicitări din partea multor partide sau asociații, în legătură cu procesul electoral.

Printre aceste solicitări s-a aflat și aceea a Ministerului Afacerilor interne, prin care a adresat rugămintea de a se analiza posibilitatea prelungirii votării după ora 21,00, fiindcă în proximitatea secțiilor de votare sunt persoane care aşteaptă să îşi exprime dreptul constituţional.

Însă legea prevede că alegătorii care, la ora 21,00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

Printre regulile care sunt puse în aplicare în acest moment în secțiile de votare se află purtarea măştii, dezinfectarea, dar şi păstrarea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Alegeri locale 2020. Alegătorii febrili sau cu simptome respiratorii au acces prioritar

Alegătorii febrili sau cu simptome respiratorii au acces prioritar. Aceasta este una dintre măsurile instituite de autorități în contextul pandemiei de COVID-19 pentru alegerile locale, care au loc astăzi, 27 septembrie.

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire pot solicita acces prioritar în localul de vot, iar în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril este organizat accesul prioritizat al acestuia la urne.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşirea din acesta.

În situaţia în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază asigură distanţarea de minimum un metru între persoane. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu vârsta de peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul este dispus de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare prin măsuri organizatorice.

Alegeri Locale 2020 in București. Cine e favoritul la Primăria Capitalei

Sondajele publicate cu câteva zile înainte de alegerile locale din 27 septembrie dau șanse diferite principalilor candidați. Un sondaj PNL îl dă câștigător pe Nicușor Dan, în timp ce altul, realizat de IRSOP, arată că Gabriela Firea ar obține un scor mult mai bun decât principalul ei contracandidat.

Potrivit acestui sondaj, Gabriela Firea, candidata PSD, ar obține 42% din voturi, în timp ce Nicușor Dan, susținut de PNL și USR, este creditat cu 35% din voturi. Traian Băsescu (PMP) ar obține 15% din voturi, iar Călin Popescu Tăriceanu ( ALDE) – 3%. Cu alți candidați ar vota 5% dintre bucureșteni.

În ceea ce privește partidele politice, PSD este creditat cu 26%, urmat de USR, cu 25%, PNL, cu 21%, PMP – 8%, Pro România – 6%, ALDE – 4%, iar alte partide cumulează 10%.

Procentele sunt calculate pentru repondenţii care au declarat că vor merge la vot.

Prezenţa la vot ar putea depăşi 45%, potrivit IRSOP.

Adauga un comentariu