National

Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva unui avort! Declarații făcute de Vasile Bănescu

Publicat: 13 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva unui avort Declarații făcute de Vasile Bănescu
Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva unui avort

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a emis un punct de vedere legat de posibilitatea ca o femeie să facă un avort. Vasile Bănescu consideră că BOR nu este irațional și nearist și nu interzice în totalitate avortul.

Declarațiile vin în contextul în care Parlamentul European au votat o lege care oferă dreptul la avort al femeilor din Uniunea Europeană. ”Pentru” au votat europarlamentarii din PSD, USR.

Biserica Ortodoxă Română, despre avort. Ce spune Vasile Bănescu

Într-o comunicare oficială, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române susține că instituția nu este în totalitate împotriva unui avort, dacă acesta este din rațiuni medicale. Ba mai mult, Vasile Bănescu lansează un atac împotriva celor care susțin acest drept, spunând că BOR are argumente care să justifice pozițiile pe care le adoptă. BOR consideră că omuciderea ține de esența moralei religioase:

“Biserica NU militează iraţional şi nerealist pentru interzicerea totalitară a avortului, aşa cum o fac în direcţie opusă susţinătorii necondiţionaţi, imuni la argumente şi întunecaţi de furie ai acestuia, ci recomandă(!) în cel mai adecvat mod la realitatea omenească şi la Revelaţia dumnezeiască a Celui care este, printre altele, însăşi Viaţa, încurajarea aducerii pe lume a fiinţei umane, a persoanei care se zămisleşte într-o altă persoană, oferind ulterior sprijin multiplu prin instituţiile sale caritabile viitoarei mame, potenţial aflată într-o situaţie fragilă şi dificilă. A manifesta reverenţă faţă de orice formă de viaţă, a încuraja aducerea la viaţă şi nu omuciderea/ pruncuciderea, ţine de esenţa moralei religioase cu rădăcini cereşti, dar şi de cea a bioeticii seculare oneste”, a precizat Vasile Bănescu.

În comunicat se mai face referire că aceste clarificări pot aduce o liniște, fie ea temporară, celor care dau ochii peste cap în momentul în care aud rostindu-se cuvântul ”Dumnezeu”. BOR nu susține interzicerea avortului dacă opţiunea reprezintă opţiune inevitabilă, tragică pentru mamă și descurajează respectarea dreptului fundamental al omenirii. De altfel, biserica nu poate fi niciodată anti-natalistă, ci doar pro-viață

” Biserica are însă datoria deplină de a promova responsabilitatea morală, respectarea vieţii, a dreptului fundamental de a trăi, precum şi ‘cultura vieţii’, dar are şi datoria de a denunţa monstruoasa ‘cultură a morţii’ care promovează sofistic avortul ca pe ceva subînţeles firesc şi dezirabil. Ceea ce acesta nu este pentru că ‘n a t u r a l i t e r’ nu poate fi”, a explicat Vasile Bănescu.

Scandal în SUA pe tema dreptului la avort

Uniunea Europeană a ”importat” tema dreptului la avort din SUA unde există un întreg scandal în acest sens. Curtea Supremă din SUA a revocat dreptul femeii la avort spunând că nu există în Constituție un asemenea drept. Decizia s-a lăsat cu scandal și cu reacții la cel mai înalt nivel. Președintele Joe Biden a criticat dur această decizie susţinând că decizia duce SUA cu 150 de ani în urmă:

„Violenţa nu este acceptabilă niciodată. Este o zi tristă pentru Curte și pentru țară. Administraţia mea va apăra acest drept fundamental”, a afirmat Joe Biden.

La polul opus sunt o bună parte dintre republicani, de state conduse de republicani care se pregătesc să dea legi care să interzică avortul. Acest lucru ar putea crea o mișcare de proteste în SUA, în țara în care incă există o luptă între republicani și democrați. Biserica Ortodoxă Română a avut mai multe poziționări legate de dreptul la avort al femeilor și despre necesitatea pătrării prunctului.

Comentarii
Adauga un comentariu