Actualitate

Biserica Sfanta Vineri scapa de demolare in Saptamana Mare!

Publicat: 09 apr. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Biserica Sfanta Vineri scapa de demolare in Saptamana Mare
1

@ Dupa ce judecatorii i-au retrocedat unui iesean terenul de sub o biserica, primaria s-a vazut pusa in fata amenintarii cu demolarea lacasului de cult @ Dupa ani de tratative si negocieri, in Saptamana Mare, partile par sa fi ajuns intr-un final la un acord

Scandalul demolarii uneia din cele mai cunoscute biserici din Iasi pare sa fi ajuns la final. Dupa ani de procese, medieri si chiar acuze reciproce, municipalitatea a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu ieseanul care a castigat in instanta terenul pe care au fost construite ilegal o biserica si o gradinita din cartierul Alexandru.

Judecatorii au dispus demolarea

Scandalul dintre Mitropolie si primarie – pe de o parte, respectiv Constantin Iancu – un fost angajat al Consiliului Judetean a inceput dupa ce acesta a obtinut in instanta o sentinta favorabila la cererea de retrocedare a terenului pe care municipalitatea l-a alocat ilegal parohiei Sfanta Vineri pentru ridicarea unui lacas de cult. Cetateanul a fost dus cu vorba atat de autoritati, cat si de reprezentantii Mitropoliei, care i-au propus la un moment dat un „schimb crestinesc”, dar care nu acoperea valoarea terenului pierdut de Iancu. „Titlul de proprietate pentru Iancu Constantin si altii a fost eliberat in anul 1992 pentru o suprafata de 1956 metri patrati, teren situat în Iasi, pe Soseaua Nationala nr. 70. Din suprafata totala de 1956 mp, 586,48 mp se suprapun cu terenul din proprietatea Municipiului Iasi aferent Gradinitei nr. 21 si 963,26 mp se suprapun cu suprafata din proprietatea Municipiului Iasi, data în folosinta Bisericii Sfanta Vineri”, au explicat reprezentantii Serviciului Juridic din cadrul municipalitatii.

S-au inteles in Saptamana Mare

In ultimii doi ani, reprezentantii primariei si Constantin Iancu au avut mai multe tentative de a rezolva problema, ajungand chiar si la mediator, de caz ocupandu-se ultima data Lacramioara Simiuc. Intalnirile de la mediator nu au avut insa efect, ba mai mult, ieseanul declarandu-se la acel moment sfidat de autoritati. Cu toate acestea, in Saptamana Mare scandalul in care ieseanul ar fi avut chiar dreptul sa demoleze edificiile pentru a-si recupera terenurile libere de sarcini – in cazul in care nu se reusea un schimb de terenuri, a ajuns la final.

Citeste si: O impunatoare biserica din Iasi va fi demolata. Negocierile au esuat – FOTO

„S-a discutat cu persoana in cauza si s-a ajuns la un acord pentru un schimb de terenuri, el urmand sa primeasca la schimb teren in Pacurari”, au transmis reprezentantii municipalitatii. Dupa cate se pare, vizate de acest schimb ar fi doua terenuri situate la Moara de Foc. Unul de circa 1.600 mp se afla langa Autogara Real, iar al doilea ar fi in preajma blocului 408. „Urmare acestei situatii, partile au convenit la efectuarea unui schimb de terenuri, astfel încât suprafetele ce se suprapun sa ramâna în folosinta institutiilor mai sus-amintite. În acest sens, a fost întocmit un Proiect de hotarâre privind schimbul de terenuri, ce urmeaza a fi supus dezbaterii Consiliului Local, în una din sedintele urmatoare”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei. Constantin Iancu nu a putut fi contact pana la inchiderea editiei pentru a detalia conditiile in care s-a ajuns la acest acord.

Adauga un comentariu