Local

Bizoni în trafic. Poliţiştii locali au sancţionat contravențional un autoturism parcat pe trotuar

Publicat: 22 iul. 2020
Bizoni în trafic. Poliţiştii locali au sancţionat contravențional un autoturism parcat pe trotuar
Poliţiştii locali au sancţionat contravențional un autoturism parcat pe trotuar

În cursul zilei de astăzi, 22 iulie 2020, polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranţa Circulaţiei au întocmit un proces-verbal de constatare a contravenţiei conducătorului autoturismului care a staţionat pe trotuar, conform O..U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, au precizat autorităţile.

Se pare că tot mai des ieșenii parchează neregulamentar fără a mai depune eforturi în găsirea unui loc de parcare. Bizonii ieșeni din trafic sunt pretutindeni.

Cui îi aparţine maşina

Autoturismul parcat neregulamentar pe trotuar este deţinută de Dan Zaharia, proprietarul firmei Extind.ro. Firma Extind.ro se ocupa de închirieri imobiliare de la Fab Lab. Conducătorul autovehiculului a parcat neregulamentar la o distanţă infimă de parcarea subterană de la Palas, doar să nu mai plătească contravaloarea unui bon de parcare.

Amenzi pentru parcarea neregulamentară în Iași

Pentru că sancțiunile majorate la începutul anului 2020 variază mult de la un caz la altul, mulți ieșeni se întreabă care sunt amenzile pentru parcarea sau staționarea neregulamentară pe raza municipiului Iași. Rubrica „Întreabă BZI” vă prezintă în ce situații puteți fi amendați atunci când parcați mașina în locuri nepermise și care este valoarea acestor sancțiuni aplicate în urma regulamentului făcut de Primăria Iași

Începând din ianuarie 2020, valoarea amenzilor aplicate pe raza municipiului Iași pentru parcarea și staționarea în locuri nepermise a fost majorată simțitor, iar în multe situații valoarea acestora a crescut chiar și de zece ori față de anii precedenți. Astfel, parcarea tuturor autovehiculelor este interzisă în primul rând pe trotuarele din municipiul Iași, cu excepția locurilor amenajate și semnalizate în acest sens, iar nerespectarea acestei prevederi atrage o amendă cuprinsă între 1.000 și 1.500 lei.

De asemenea, șoferii care ocupă fără drept un loc de parcare de reședință care este semnalizat corespunzător riscă o amendă între 1.000 și 1.500 de lei. Șoferii care lasă mașina în parcările cu plată fără să achite taxa aferentă, precum și cei care nu achită taxele la parcometrele stradale riscă o amendă între 600 și 2.000 lei. Totodată, ocuparea fără drept a unui loc destinat persoanelor cu handicap se sancționează cu 1.000 – 2.000 lei pe raza municipiului Iași.

Se blochează roțile și se ridică mașinile parcate ilegal în municipiul Iași

În urma protocolului încheiat cu Primăria Municipiului Iași, Servicii Publice Iași SA ridică, transportă, depozitează și eliberează autovehiculele/vehiculele staționate, parcate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Iași.

„Această activitate se efectuează exclusiv pe raza municipiului Iași, în locurile unde oprirea, staționarea și parcarea sunt interzise prin lege, respectiv: pe trotuare unde se restricționează traficul pietonal, pe spații verzi, în stațiile publice destinate transportului public local de călători, în locuri de parcare rezervate transportului de persoane și bunuri în regim de taxi, în parcuri. Agenții Poliției Locale din cadrul Serviciului Siguranța Circulației sau polițistul rutier din cadrul Poliției Municipiului Iași dispun măsura ridicării autovehiculelor parcate sau staționate neregulamentar, asistă la aceste operațiuni și aplică sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în HCL Iași nr. 316 din 29 august 2017 – privind desfășurarea activității de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor/vehiculelor staționate, parcate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Iași.

Taxele plătite de ieșeni pentru ocuparea locurilor de parcare

Potrivit unui proiect de HCL Iași, de la 1 februarie 2020 parcarea ocazională a unui autoturism în parcările publice cu plată este taxată cu 5 lei pe oră, iar a unui microbuz cu 10 lei pe oră. De asemenea, parcarea autobuzelor și a autocarelor se va putea face plătind 15 lei pe oră, iar a camioanelor, cu 20 lei pe oră.

De asemenea, în urma consultărilor publice cu cetățenii Municipiului Iași se introduce și un tarif pentru parcarea ocazională a autoturismelor în parcările publice cu plată longitudinale de pe arterele de circulație în cuantum de 2 lei pe oră. Veteranii și văduvele de război, foștii deținuti politici, persoanele cu gradul I de invaliditate și persoanele încadrate în grad de handicap, dar și mașinile electrice beneficiază de gratuitatea folosirii parcărilor cu plată sau de reședință.

Comentarii
  • Magar.Dar nu trebuia sa parcheze la Palas Mall ci la Moldova Mall cel mai aproape.Dar ce sa-i faci,nu avea „saracul ‘5 lei pentru o ora de parcare si facea 30-40 sec pana la cladirea sediului de finante.Sa le dea amenda de 1000 lei pentru puturosi care treb sa parcheze masina pana in usa institutiei sa sa isi rezolve problemele.

Adauga un comentariu