Prima pagină » Local » Blocuri cu 10 și 11 etaje lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgență din Iași! Construcțiile vor fi ridicate pe jumătate de hectar – FOTO

Blocuri cu 10 și 11 etaje lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgență din Iași! Construcțiile vor fi ridicate pe jumătate de hectar – FOTO

24 iul. 2023, 02:00, 9 ,
Ciprian BOARU în Local

Medicul Liviu Iulius Calman a inițiat un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui număr de 3 blocuri în zona Moara de Vânt, în apropiere de amplasamentul Spitalului Regional de Urgență. Clădirile vor avea regim mare de înălțime. Proiectul va fi supus unei dezbateri publice

Zona Moara de Vânt, de lângă amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență, este acaparată de dezvoltatorii imobiliari. Pe o suprafață de 4.982 de metri pătrați este propus un proiect imobiliar ce prevede construirea unui număr de 2 blocuri de locuințe colective cu regimul de înălțime 3S+D+P+10E și un bloc cu regimul de înălțime 3S+D+P+11E+E retras. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), este propus un procent de ocupare a terenului (POT) – 35 la sută și un coeficient de utilizare a terenului – 4.

Proiectul va fi analizat în cadrul unei sesiuni de dezbatere publică, programată pe data de 04.08.2023, la sediul Primăriei Iași, ocazie cu care vecinii afectați direct de investiție pot depune obiecții. Accesul spre amplasamentul amintit se realizează prin strada Moara de Vânt și bulevardul C.A. Rosetti. Prin PUZ, investitorul intenționează să introducă terenul în intravilanul municipiului Iași.

Proiectul cu blocurile din Moara de Vânt aparține unui medic

În acte, terenul aparține medicului Liviu Iulius Calman, din București, specialist în anestezie și terapie intensivă, de origine evreu. Terenul din Moara de Vânt l-a dobândit în 2010, după ce a formulat o cerere de retrocedare. Din informațiile deținute de BZI, medicul este interesat să îl tranzacționeze cu tot cu proiect.

„Zona studiată nu este deservită de rețele edilitare. Acestea se află în zonele adiacente acestea, însă nu și în zona propusă. Prin documentațiile de urbanism aprobate anterior, a fost propusă extinderea rețelelor utilitare ale orașului și dimensionarea acestora în conformitate cu funcțiunile propuse. Prin grija beneficiarului acestui proiect, cu sprijinul administrației locale, zona se va echipa edilitare, cu acces la energie electrică, apă potabilă, canalizare și gaze naturale. Soluțiile definitive vor fi stabilite în cadrul fazelor de proiectare ulterioare, în baza acordurilor de la deținătorii de utilități și de la instituțiile specializate ale statului”, se arată în documentația PUZ.

În zona Moara de Vânt, Primăria Iași a autorizat alte proiecte imobiliare.

În zona Viticultori, terenurile sunt tranzacționate

Pe o suprafață de teren de 2,1 hectare, situată pe strada Viticultori (Cimitirul Evreiesc), este anunțat un proiect imobiliar în baza unui PUZ aprobat în 2013. Deja a început campania de vânzare a loturilor. Afacerea este controlată din umbră de Dorin Gheorghe Tudose, fost director la sucursala Raiffeisen din Iași, care a construit ilegal în zona Copou.

Prin varianta din 2021, cartierul ar fi însemnat 260 de apartamente și 259 de locuri de parcare, în condițiile în care străzile din zonă sunt subdimensionate. Între timp, din cauza vecinilor care au contestat, Dorin Tudose a transferat proiectul pe numele unor interpuși. În luna mai 2023, Primăria Iași eliberează 2 certificate de urbanism pe numele proprietarilor pentru construirea de locuințe individuale, dar și colective, semn că investitorii nu renunță la proiect.

Conform PUZ, pot fi construite imobile cu regimul de înălțime D+P+2E. Parcelele de 700 de metri pătrați pentru case vor fi vândute cu 125 de euro/metru pătrat. Documentația pentru autorizarea locuințelor colective este depusă separat.

Comentarii
  • Cele mai înalte clădiri din România 2023. Surprinzător, nu este Bucureștiul pe primul loc. Timisoara și Cluj Napoca domină clasamentul ! ATENȚIE ! Iașul NU intră în TOP

    Bloc cu 11 etaje ? Woaw, bravo ! E foarte bine, dacă nu venea revoluția, Ceausescu ridica un bloc de 34 etaje. Ce spunea presa vremii…”Construcția care deține, pe hârtie, recordul – Dâmbovița Center București – înălțime 155 m, a fost începută în anul 1986, nefiind finalizată nici până în prezent. Clădirea este proiectată pentru 34 de etaje.”

    Trei orașe se ” bat ” pentru a construi cat mai mulți zgarie – nori: Bucuresti, Cluj si Timisoara ! Pe de alta parte, la Iasi e ” bataie” pe cine face cele mai multe/mici cladiri inghesuite P + 1 + M, sau P + 4 + M. 🙂

    Cele mai înalte clădiri din România 2023. Surprinzător, nu este Bucureștiul pe primul loc. Timisoara și Cluj Napoca domină clasamentul ! ATENȚIE ! Iașul NU intră în TOP

    1. United Business Center Timișoara – înălțime 155 m, 27 etaje

    2. Sky Tower București – înălțime 137 metri, 37 de etaje, construit în anul 2012.

    3. West City Tower Cluj Napoca – înălțime 100 metri, 25 de etaje.

    Atentie, acuși o să apară ” injineri ” scoliți pe timpul lui Ceașcă si o sa zică, citez: ” oi …mârlane, la Iași nu e voie sau în Iași moșnegii nu vor zgârie – nori + alea din Cluj sunt cladiri di birouri ” .

    Raspunsul il gasim in presă:

    Dragi ieșeni, haideți sa punem impreuna Iașul pe harta zgârie – norilor din Romania. Să aratam țării ca moldovenii tineri se pricep sa construiască cladiri mai faine decât banațenii si clujenii !
    Nu este o rusine să recunoaștem că NU avem specialiști / arhitecți buni !
    Daca nu avem specialisti care se pricep la zgârie – nori, sa-i aducem din afară: Asia, SUA, Anglia,etc

  • Bai scafandrule, mai taci ca esti pe duca.

  • Iar se construiesc blocuri si se distrug copacii si spatiile verzi? O sa murim in acest oras foarte poluat, o sa murim sufocati de betoanele blocurilor , care cresc foarte mult temperatura, cu cel putin 3-4 grade .

  • E timpul sa punem Iașul pe harta construcțiilor inalte. Alții cum pot? Și noi moldovenii putem construi blocuri inalte ! Doamne ajuta, sa ajungem la sută ( in viitor vrem in Iasi 100 de blocuri cu 100 de etaje )

    @ Anonim
    iulie 24, 2023 la 9:14 am…

    Asta care a scris comentariul de mai sus, e alt ” ieșean tip mini-mini-mini-investitor” ce nu a mancat ani de zile, a strans toate alocatiile de la copii, a mancat parizer la 6 lei kg si acum la 40 ani a reusit sa-si cumpere cu 2500 €uro o garsoniera 12mp la etajul 4 in Bularga(Iasi).

    Din cauza ca Primaria Iasi aprobă sa se construiasca blocuri noi in Iasi sau la periferie, …preturile la blocurile de lux din Bularga stagneaza de 20 ani, as zice ca sufera o usoara corecție in jos.

    Dragi adevarati investitori, bine ati venit la Iasi. Noi locuitorii din Iasi ne dorim investitori evrei, americani, japonezi.
    Voi, cei scoliți in afara spatiului ( danubiano-pontic) garantati calitatea, doar voi mai aveti gusturi nealterate de comunism.
    Datorita voua, in sfarsit se construiesc blocuri si in Iasi mai inalte de p+5 sau p+6.

    Dragi investitori, NU va opriti: limita e cerul !

  • Asa da.
    @Anonim 9.14: Iasul nu e polust. Pentru ca nu (mai) are industrie. E doar prafuit, asa cum ii sade bine unui targ moldovenesc. Sa nu spui ca e de la masini. Sunt orase care au mai multe masini decat Iasul, si nu sunt in topul poluarii.
    Vinovati de poluare sunt doar biciclistii! Asa cum vacile olandeze sunt vinovate de marirea gaurii din stratul de ozon din pricina gazelor emanate, la fel si biciclistii ieseni (si mai ales cei vegani si vegetarieni) sunt vinovati de poluare: basinele lor se duc direct in aerul pe care il respiram, nemaifiind filtrate de sistemele de aerisire auto. De asta ar trebui interzisi biciclistii in Iasi, dupa modelul vacilor olandeze.

  • mda, bai @plm, poluarea nu e de la masini, e de la basini. dupa tine, o cura de gaze de esapament pune omu pe picioare mai ceva decat un sejur la vatra dornei.

  • Tranmvaile ieșene polueaza cel mai mult. Chiar daca merg pe, curent in realitate produc poluare si, ele .Stiti de ce? Curentul consumat e produs din arderile de carbuni aici vorbesc de, termocentrale care produc curent prin arderea gazului sau carbuni.

  • Cea mai mare poluare o produc prostii ca voi care sustin sufocarea acestei oras frumos cu blocuri , de kakat. Clar sa fie prostii polueaza, iarba si copacii sa dispara, vrem blocuri sute de mii si inca prostime cu 100 de etaje care nu vor fi locuite de nimeni pentru ca se vor darama la prima adiere a vantului,

  • United Business Center Timișoara nu are nici 27 de etaje si nici 155 metri inaltime, verificati mai bine. SkyTower este in continuare cea mai inalta cladire din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *