Prima pagină » National » BNR a majorat dobânzile. Mii de români vor fi afectați și nu vor putea face față creditelor
BNR a majorat dobânzile. Mii de români vor fi afectați și nu vor putea face față creditelor

BNR a majorat dobânzile. Mii de români vor fi afectați și nu vor putea face față creditelor

11 ian. 2023, 16:00,
în National

Se pare că ratele românilor la bănci cresc din nou, după ce Banca Națională a României ( BNR )  a anunțat că a majorat la 7% dobânda de politică monetară. Așadar, milioane de români vor fi nevoiți să plătească mai mult.

Prin înăsprirea politicii monetare, Banca Națională a României vrea să țină sub control inflația și apreciază că aceasta o să scadă sub 10 % în toamnă.

Mii de români vor fi afectați după ce BNR a majorat dobânzile

Marți, 10 ianuarie, Banca Națională a României a luat decizia de a crește dobânda de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale ca o măsură împotriva inflației galopante. Chiar dacă analiștii preconizează că în a 2-a jumătate a anului inflația va avea un trend descrescător, majoritatea băncilor centrale au luat măsuri similare. În cazul României, deși putem vorbi despre o creștere economică, aceasta nu se bazează însă pe consum.

Cu toate acestea, Banca Națională a luat în calcul când s-a decis să crească dobânda de referință și faptul că războiul din Ucraina nu s-a încheiat, iar asta aduce în continuare riscuri și incertitudini în economie.

Specialiștii spun că deciziile BNR se vor reflecta în finanțele românilor pe termen scurt

„Este, într-adevăr, o creștere cam de 56-58 % la rate și pe ROBOR, ci pe IRCC, pentru anul trecut. Cel mai bine este fiecare să meargă la propria bancă și să încerce să negocieze personal. De ce? Pentru că diferă foarte mult atât situația personală, cât și creditul.

Dacă nu poate direct cu propria bancă, cu ajutorul conciliatori lor de la Centru de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar, gratuit, online”, a spus Irina Chiţu, analist FinZoom.

Iar din păcate, analiștii nu se așteaptă ca în a doua parte a anului să fie redus radical nivelul dobânzii de politică monetară.

Avertismentul ONU asupra majorării dobânzilor de referință

Într-o ordine de idei asemănătoare amintim că o agenție a Organizației Națiunilor Unite a avertizat lunile trecute asupra riscului unei recesiuni mondiale provocate de politica monetară, care ar avea consecințe deosebit de grave pentru țările în curs de dezvoltare, și a cerut o nouă strategie.

„O înăsprire monetară excesivă ar putea inaugura o perioadă de stagnare și instabilitate economică. Orice convingere că acestea (băncile centrale) vor putea să reducă prețurile bazându-se pe rate ale dobânzii mai mari fără a genera o recesiune este, sugerează raportul, un pariu imprudent” pentru unele țări, a afirmat Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) într-o declarație publicată împreună cu raportul său anual.

Raportul a afirmat încă de atunci că ratele mai mari ale dobânzilor, inclusiv creșterile operate de Rezerva Federală a SUA, ar avea un impact mai sever asupra economiilor emergente, care au deja niveluri ridicate ale datoriei publice și private. Raportul, intitulat „Perspective de dezvoltare într-o lume fracturată”, a avertizat totoodată asupra unei potențiale crize a datoriilor în țările în curs de dezvoltare.

„Actualul curs de acțiune afectează persoanele vulnerabile de pretutindeni, în special în țările în curs de dezvoltare. Trebuie să schimbăm cursul”, a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Așadar, la început de an 2023, ratele românilor la bănci vor crește din nou, după ce Banca Națională a anunțat că a majorat la 7% dobânda de politică monetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024