Boala feminina greu de diagnosticat. Endometrioza este o boală benignă, adesea dureroasă în timpul menstruației, constând în prezența, în afara uterului, a unui țesut asemănător celui care captuseste interiorul cavității uterine.
Endometrioza este o boală benignă formată din țesut în afara uterului, care seamănă cu cea care se încadrează în interiorul cavității uterine (endometrul). Acest țesut ectopic (care nu se află la locul său obișnuit) se îngroașă și sângerează ciclic, provocând inflamații care pot explica durerea.
Modul în care se manifesta endometrioza poate varia foarte mult de la femeie la femeie. Cauzele sale exacte nu sunt pe deplin cunoscute.
Endometrioza afectează în mod preferențial femeile tinere. Poate fi asociat cu simptome de durere foarte debilitante, dificultate de a concepe un copil, sau chiar uneori tulburări psihologice semnificative (depresie), din cauza persistenței bolii pe o perioadă lungă de timp.
Există două forme ale bolii: forma superficială, compusă din glande care seamănă cu cele din interiorul uterului, și forma profundă, alcătuită în plus din celule musculare netede amestecate cu celule fibroase, care formează noduli care se pot infiltra în organe și se comportă ca si cancerul (deși nu este chiar unul).
Datorită unui diagnostic deseori întârziat (până la 6 ani de la debutul simptomelor), endometrioza duce la numeroase consultatii și la mai multe încercări de tratament. Este important ca endometrioza să fie recunoscută cât mai devreme, astfel încât, odată ce diagnosticul este inițiat rapid, tratamentul corespunzător poate fi inceput. Managementul chirurgical și medical va opri apoi boala, va menține sau reface fertilitatea, va reduce durerea și va restabili o calitate decentă a vieții la femeile care suferă de ea.
Boala feminina greu de diagnosticat. Simptome
Manifestările endometriozei sunt foarte variabile, de la absența completă a simptomelor la dureri intolerabile.
Simptomele caracteristice ale bolii sunt durerea invalidantă, durere în timpul actului sexual și dificultate în conceperea și nașterea unui copil.
Dacă endometrioza provoacă în mod convențional durere în abdomenul inferior (durere pelvină), aceasta poate fi generalizată și în întregul abdomen. Alte simptome includ sângerare neregulată, oboseală cronică, dureri în piept, dureri de cap, sciatică, greață și vărsături. Unele femei pot suferi, de asemenea, de dureri în afara menstruatiei. Uneori, endometrioza pare asociată cu alte boli ușoare, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Cauze
Cea mai frecvent acceptată cauză de endometrioză este prezența în regiunea pelvină, în jurul uterului, de țesuti de la nivelul mucoasei uterului (stratul intern al uterului). Acest țesut ajunge în această locație în urma refluxului din trompele uterine, în timpul menstruației.
Au fost menționate și alte ipoteze, cum ar fi diseminarea, prin intermediul vaselor limfatice și sanguine, a celulelor cavității peritoneale care au capacitatea de a se diferenția (a-și pierde caracteristicile primare) și de a se transforma în celule endometriotice: acestea , care se vor multiplica apoi în locații anormale (aceasta se numește metaplazie, deoarece unele celule ale peritoneului își pierd caracteristicile inițiale pentru a le dobândi pe cele ale celulelor care aliniază interiorul cavității uterine.
Toate aceste teorii explică doar parțial originea bolii și doar anumite manifestări ale endometriozei.