Multe persoane doresc să slăbească rapid. Însă, pierderea rapidă în greutate poate fi dificil de realizat și chiar mai greu de întreținut. Dieta Dukan susține că produce o pierdere rapidă, permanentă în greutate, fără foame. Dar oare această dietă ar funcționa pentru tine? Află totul despre Dieta Dukan.
Ce este dieta Dukan?
Dieta Dukan este o dietă bogată în proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați, care este împărțită în patru faze.
A fost creată de Dr. Pierre Dukan, medic generalist francez, specializat în gestionarea greutății. Dr. Dukan a creat dieta în anii ’70, inspirată de un pacient obez care a spus că poate renunța la consumul de alimente pentru a slăbi, cu excepția cărnii. După ce a văzut că mulți dintre pacienții săi au avut rezultate impresionante de slăbire cu dieta sa, Dr. Dukan a publicat The Dukan Diet în anul 2000. Cartea a fost lansată în 32 de țări și a devenit bestseller. Se pare că a ajutat multe persoane să obțină o pierdere rapidă și ușoară în greutate, fără foame.
Cum functioneazã dieta Dukan?
Dieta începe prin calcularea greutății persoanei – numită greutatea „adevărată” – în funcție de vârstă, istoricul pierderii în greutate și alți factori. Cât timp rămâi în fiecare fază depinde de cât de multă greutate trebuie să pierzi, pentru a ajunge la greutatea normală.
Acestea sunt cele patru faze ale dietei Dukan:
După cum se arată mai sus, dieta este împărțită în două etape de slăbire și două etape de întreținere.
Fiecare fază a dietei Dukan are propriul model dietetic. Iată ce ai voie să mănânci în timpul fiecăruia:
Faza de atac
Faza de atac se bazează în principal pe alimente bogate în proteine, plus câteva extras care oferă calorii minime:
Faza de croazieră
Această fază alternează între două zile.
Nu sunt permise alte legume sau fructe. În afară de 1 linguriță (5 ml) de ulei în salată sau pentru ungerea tigăii. Nu trebuie adăugată grăsime.
Faza de consolidare
În această fază, persoanele care țin dieta Dukan sunt încurajate să amestece și să potrivească oricare dintre alimentele din fazele de atac și de croazieră, împreună cu următoarele:
Faza de stabilizare
Faza de stabilizare este faza finală a dietei Dukan. Este vorba despre menținerea îmbunătățirilor realizate în fazele anterioare.
Niciun aliment nu este strict limitat, dar există câteva principii de urmat:
Dieta Dukan permite alimente bogate în proteine în prima fază și proteine cu legume, în a doua. Se adaugă porțiuni limitate de carbohidrați și grăsimi în faza a treia și restricții mai slabe în faza finală.
Exemple de planuri de masă pentru primele trei etape ale dietei dukan:
Faza de atac
Faza de croazieră
Faza de consolidare
Dieta Dukan se bazează pe dovezi științifice?
Nu există prea multe cercetări de calitate disponibile pe dieta Dukan. Cu toate acestea, un studiu efectuat pe femeile poloneze care au urmat dieta Dukan a arătat că au mâncat aproximativ 1.000 de calorii și 100 de grame de proteine pe zi, în timp ce au pierdut 15 kilograme în 8-10 săptămâni.
Există mai mulți factori care contribuie la efectele benefice ale proteinelor asupra greutății. Unul este creșterea caloriilor arse în timpul gluconeogenezei, un proces în care proteinele și grăsimile sunt transformate în glucoză atunci când carbohidrații sunt restricționați și aportul de proteine este ridicat.
Rata metabolică a corpului tău crește, de asemenea, mult mai mult după ce mănânci proteine decât după ce mănânci carbohidrați sau grăsimi, făcându-te să te simți sătulă și mulțumită. Mai mult decât atât, proteinele scad hormonul foamei grelină și măresc mai mulți hormoni de plinătate – astfel încât să ajungi să mănânci mai puțin.
Cu toate acestea, Dieta Dukan este diferită de multe diete înrudite cu conținut ridicat de proteine, prin faptul că restricționează atât carbohidrații, cât și grăsimile. Este o dietă bogată în proteine, săracă în carbohidrați și săracă în grăsimi. Motivul pentru restricționarea grăsimilor la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în proteine, nu se bazează pe știință.
Într-un studiu, persoanele care au consumat grăsimi cu o masă bogată în proteine și cu conținut scăzut de carbohidrați, au ars în medie cu 69 de calorii mai mult decât cei care au evitat și grăsimile.
Etapele inițiale ale dietei Dukan sunt, de asemenea, sărace în fibre, în ciuda faptului că o porție zilnică de tărâțe de ovăz este obligatorie.
Porțiile de 1,5-2 linguri (9-12 grame) de tărâțe de ovăz conțin mai puțin de 5 grame de fibre, care este o cantitate foarte mică, care nu oferă numeroasele beneficii pentru sănătate ale unei diete bogate în fibre. Mai mult, mai multe surse sănătoase de fibre, cum ar fi avocado și nuci, nu sunt incluse în dietă, deoarece sunt considerate prea bogate în grăsimi.
Este sigură și durabilă dieta Dukan?
Siguranța dietei Dukan nu a fost studiată. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la aportul ridicat de proteine - în special impactul asupra sănătății rinichilor și a oaselor. În trecut, se credea că aportul ridicat de proteine ar putea duce la afectarea rinichilor.
Acestea fiind spuse, persoanele care tind să formeze pietre la rinichi ar putea vedea starea lor agravându-se cu un aport foarte ridicat de proteine. Sănătatea oaselor nu va scădea în cazul unei diete bogate în proteine, atâta timp cât consumi legume și fructe bogate în potasiu.
Persoanele cu probleme renale, gută, boli hepatice sau alte boli grave ar trebui să discute cu un medic înainte de a începe o dietă bogată în proteine. Reține că regulile complicate ale dietei și natura restrictivă pot îngreuna respectarea acesteia. Deși majoritatea oamenilor vor pierde în greutate în primele două faze, dieta este destul de limitativă – în special în zilele de „proteine pure”. Dieta descurajează, de asemenea, alimentele bogate în grăsimi, care sunt potențial bune pentru sănătate.
Includerea grăsimilor animale și vegetale face ca o dietă săracă în carbohidrați să fie mai sănătoasă, mai plăcută și mai ușor de urmat pe termen lung. Dieta Dukan, bogată în proteine, promite că poate produce o scădere rapidă în greutate. Cu toate acestea, are și câteva caracteristici care pot face dificilă menținerea pe termen lung.