Sanatate

Body Line. Indice masă corporală – indicator al stării de sanătăte

Publicat: 13 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Body Line. Indice masă corporală  indicator al stării de sanătăte

Indice masă corporală: scurtă istorie

Utilizat pentru prima dată în anul 1832, de către astronomul și fizicianul Adolphe Quetelet, indicele de masă corporală a devenit o unealtă utilă în controlul greutății corporale. Prin studii inovative asupra creșterii în greutate, Quetelet a remarcat o legatură între creșterea în greutate și înălțimea la pătrat.

Indice masa corporala greutate Află dacă ești subponderal, ponderal, supraponderal sau obez prin simpla calculare a indicelui de masă corporală

Fiind utilizat la nivel mondial începând cu anul 1970, Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea acestui indice pentru a determina starea de sănătate a unei persoane în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează, fiind o modalitate eficientă și simplă de a calcula gradul de obezitate al unei persoane.

Incepand cu anul 1972, indicele Quetelet a fost numit indice masă corporală de către Ancel Keyes. Indexul și-a dovedit cu adevărat utilitatea după cel de-al Doilea Razboi Mondial, în cazul mortalității crescute în rândul persoanelor obeze, ceea ce a dus la realizarea de studii epidemiologice.

Astfel, indicele de masă corporală a devenit cea mai bună modalitate de calculare a greutății corporale.

Formula de calcul si interpretare

Indicele de masă corporală evaluează greutatea în funcție de înălțime și nu are o valoare fixă, ci este situată între anumite intervale, după cum se poate observa și în imaginea alăturată.

Interpretare indice masa corporala
Persoanele ponderale au un indice masă corporală cuprins între 18,5 și 24,9

Pentru a se calcula, se împarte greutatea în kilograme la patratul înalțimii în metri. Astfel, o persoană care cântărește 54kg și are o înălțime de 1,64cm va avea un IMC de 20.1 este ponderală, fiind astfel ferită de afecțiuni cauzate de kilograme în exces.

Dacă un indice masă corporală sub 18,5 arată subponderabilitate, situație în care un medic nutriționist poate sugera o cură de ingrășare sau chiar utilizarea unor pudre proteice cu un conținut ridicat de calorii, indicele cuprins între 18,5 și 24,9 specifică o greutate normală. In cazul acestor persoane greutatea nu este un factor de risc pentru instalarea diferitelor boli.

Situația, însă, este diferită pentru persoanele cu un indice între 25 si 29,9, care sunt considerate supraponderale. Dieta și mișcarea sunt necesare pentru pierderea surplusului de greutate și revenirea la ponderabilitate.

Fructe si legume alimentație sănătoasă

Adoptarea unei alimentații sănătoase este esentială pentru un organism sănătos.

In cazul în care un indice masă corporală depașește valoarea de 30, atunci s-a atins primul grad de obezitate, situație în care există o predispoziție pentru hipertensiune arterială, diabet sau  afecțiuni ale bilei. Urmarea unui regim de scădere în greutate, cu o alimentație sănătoasă și mișcare sunt necesare.

După valoarea de 35, IMC arată obezitate de gradul 2, iar atunci când atinge pragul de 40, vorbim despre obezitate morbidă. Cu cât indicele este mai mare de 30, cu atât riscul de a dezvolta probleme de sănătate este mai mare, sănătatea fiind, așadar, pusă in pericol.

4 afecțiuni asociate unui indice masă corporală mare

Indicele de masă corporală este un indicator al stării de sănătate, date fiind afecțiunile ce pot fi asociate supraponderabilitătii sau obezității.

Iată 4 afecțiuni asociate unui indice masă corporală mare:

Afecțiuni cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare, precum boala coronariană sau boala vasculară, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. In ciuda statisticilor îngrijorătoare, schimbări ale alimentației măresc speranța de viață a persoanelor afectate de aceste boli.

Alături de fumat, nivel ridicat de colesterol LDL și trigliceride, hipertensiune arterială și diabet, supraponderabilitatea și obezitatea sunt factori de risc pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare. IMC te ajută să stabilești în mod corect care este greutatea ta optimă, iar în cazul în care acesta se află peste 25, atunci prezinți risc pentru dezvoltarea unor boli ale sistemului cardiovascular.

Deși un IMC peste 25 te poate speria, nu există motive de îngrijorare dacă acorzi importanță alimentației și mișcării. Prin miscare asiguri inimii o funcționare optimă, permițând o mai bună pompare a sângelui în organism și reducerea diferiților factori de risc, precum colesterol, supraponderabilitate și chiar stres.

Imbină efectele benefice ale mișcării cu o alimentație corespunzatoare, alcatuită din alimente cu un conținut scăzut în sodiu, colesterol, grasimi parțial hidrogenate sau saturate, cât și zaharuri rafinate, toate acestea reprezentând un pericol pentru sănătate.

imc si afectiuni cardiovasculare

Dieta si mișcarea conlucrează pentru o inimă sănătoasă.

Adaugă în alimentație produse bogate în acizi grași omega-3, fructe, legume și cereale integrale. Poți opta, de asemenea, pentru un supliment nutritiv care sa aibă grijă de sănătatea ta.

Diabet zaharat de tip 2

Din nefericire, există o legătură de cauzalitate între un indice de masă corporală mare, peste 30 și diabet zaharat de tip 2. Modificările metabolice din organism afectează funcționarea sistemului cardiovascular, la fel cum scăderea în greutate îmbunătățește sensibilitatea organismului la insulină.

Fiind o afecțiune caracterizată prin prezența unui nivel ridicat de glucoză in sânge, persoanele cu diabet zaharat prezintă o rezistentă crescută la insulină, acesta fiind hormonul responsabil de menținerea în limite normale a nivelului de glicemie.

Din cauza unei dificultăți de a transforma glucoza în energie, organismul unei persoane cu diabet se va confruntă cu neplăcerile pricinuite de hiperglicemie, un IMC mare fiind astfel un factor de risc pentru apariția diabetului.

Scăderea in greutate, observabilă, printre altele, printr-o reducere a indexului de masă corporală, va avea efecte benefice asupra insulinorezistenței. Tocmai de aceea se recomandă o dietă săracă în calorii, evitarea alimentelor bogate în grăsimi, cât și dulciurile și produsele făinoase, acestea făcând posibilă o normalizare a valorilor IMC.

Glicemie

Scăderea in greutate îmbunătățește viața pacienților cu diabet de tip 2

Alături de modificările în alimentație, dedică 30 de minute de 3 ori pe săptămână pentru o activitate sportivă preferată. Efectele se vor observa în reducerea indicelui de masă corporală și a riscului diferitelor probleme de sănătate la apariția cărora poate contribui.

Afectiuni digestive

Un indice de masă corporală mare, peste 30, este un factor de risc pentru instalarea bolilor digestive, precum sunt steatoză hepatică și refluxul gastroesofagian.   Ficatul este responsabil de digerarea grăsimilor și absorbția vitaminelor lipo-solubile, fiind aliatul unei digestii sănătoase.

Produse detoxifiere Body Line

Atunci când procesul de metabolizare a grăsimilor este afectat apare depozitarea excesivă a grăsimilor la nivelul ficatului, ceea ce duce la instalarea unor afecțiuni hepatice, precum steatohepatita. Un indice masă corporală mare, asociat unei persoane supraponderale sau obeze, este un factor de risc pentru apariția afecțiunilor hepatice, cât și a altor boli digestive.

Dieta este cel mai bun tratament al afecțiunilor digestive, astfel încât este recomandat sa renunți la consumul de carbohidrați din pâine, paste făinoase, biscuiți și produse de patiserie, în timp ce crești consumul de fructe și legume proaspete.  De asemenea, îți poți proteja sănătatea ficatului cu ajutorul aminoacizilor esențiali, cu importante beneficii pentru funcțiile hepatice.

Afecțiuni respiratorii

Dat fiind faptul că un indice masă corporală mare indică obezitatea sau supraponderabilitate, acesta este asociat, totodată, cu afecțiuni respiratorii. Complicații respiratorii, precum sindromul de apnee în somn, hipertensiune pulmonară, sindromul Pickwick sau insuficiență respiratorie sunt câteva dintre afecțiunile respiratorii influențate de greutatea corporală mare.

Acid Linoleic Conjugat Body Line

Acid Linoleic Conjugat

Calitatea vieții pacientului cu un indice de masă corporală mare este serios afectată, în unele cazuri viața acestuia fiind pusă în pericol. O îmbunătățire a stării de sănătate începe cu schimbarea stilului alimentar și reducerea caloriilor consumate zilnic, încât să se poată arde depozitele de grăsime acumulate.

De asemenea, este necesară consumarea de alimente sănătoase, precum fructe, cereale integrale, carne slabă, legume, pește și fructe de mare. Bineînțeles, este bine să eviți alimentele procesate, cele semi-preparate, sucurile și alcoolul. Nu în ultimul rand, este de mare ajutor pentru sănătatea persoanelor cu afecțiuni respiratorii și un indice masă corporală mare să facă sport, cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, până la atingerea greutății dorite.

Menține o greutate optimă pentru un organism sănătos!

Greutatea optimă a organismului, cu un indice masă corporală în limite normale, este esențială pentru un organism sănătos și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Alimentația sănătoasă, diversificată, bogată în alimente cu un conținut ridicat de vitamine și minerale, împreună cu exerciții fizice, sunt secretul menținerii unei greutăți optime.

Modul în care asociezi alimentele este important în menținerea unei greutăți normale sau în procesul de slăbire. Află cum să combini corect mâncărurile și care sunt cele 7 combinații de alimente care te ajută în procesul de slăbire, pentru a beneficia de tot ceea ce este mai bun din hrană.

Arzătoare de grasimi, de ajutor în controlul greutatii

Atunci când ne fuge pământul de sub picioare și simțim că cedăm în lupta cu greutatea, nu trebuie să ne pierdem speranța. Există produse, precum sunt arzătoarele de grăsimi, concepute pentru a ne ajuta să accelerăm procesul de slăbire.

Suplimente slăbit Body Line
Pachet ”Slăbești fără mișcare”.

Aceste produse includ suplimente pentru regenerarea ficatului, accelerarea arderilor și reducerea absorbției grăsimilor, dar și pentru îmbunătățirea performanțelor sportive. Mereu la îndemână atunci când ai nevoie de ajutor în lupta împotriva kilogramelor în plus, suplimentele arzătoare de grăsimi de la Body Line sunt aliatul unui organism sănătos și al unui indice masă corporală în limite normale.

Adauga un comentariu