Sanatate

Boli de plămâni care provoacă transpirație. Când ar trebui să mergi la medic

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Boli de plămâni care provoacă transpirație. Când ar trebui să mergi la medic
Cele mai frecvente afecțiuni pulmonare sunt dispneea, pneumonia și pleurezia.

Bolile de plămâni afectează căile respiratorii, țesutul pulmonar și circulația sângelui. Simptomele acestor afecțiuni diferă de la o persoană la alta, provocând transpirație, tuse uscată și chiar febră. Află când trebuie să iei măsuri.

Cele mai frecvente afecțiuni pulmonare sunt dispneea, pneumonia și pleurezia. În timp ce dispneea este marcată de schimbarea ritmului și a intensității respiratorii, atunci când pacientul se află în repaus sau depune un efort fizic crescut, pleurezia este o inflamare şi o acumulare de lichid la nivelul pleurei („apa la plămâni”). În ceea ce privește pneumonia, aceasta este o afecțiune care apare, de regulă, la nivelul plămânilor, dar și a țesutului din jurul acestora. În funcție de severitatea infecției, pneumonia poate afecta un singur plămân sau pe amândoi.

un medic care se uită pe o radiografie la plămâni
În funcție de severitatea infecției, pneumonia poate afecta un singur plămân sau pe amândoi.

Care sunt bolile de plămâni care provoacă transpirație?

Cea mai cunoscută boală de plămâni care provoacă transpirație este pneumonia. Aceasta apare, de cele mai multe ori, în urma afecțiunilor căilor respiratorii. Boala este marcată de inflamarea plămânilor, ca urmare a prezenței în organism a unor bacterii sau virusuri. Astfel, plămânii nu mai sunt capabili să asigure în mod eficient distribuirea oxigenului în sânge, iar celulele nu mai pot funcționa așa cum ar trebui.

Simptomele pneumoniei au un debut brusc sau își fac apariția după o infecție respiratorie. Printre acestea, se numără: tusea uscată sau tusea însoțită de mucus de culoare ruginie sau verde, provenit din plămâni, febra (poate crește progresiv și este însoțită de frisoane sau de transpirație abundentă), dureri la nivelul pieptului (accentuate de tusea excesivă), respirația fluctuantă, starea de oboseală sau de slăbiciune.

Simptomele mai puțin frecvente pentru pneumonie sunt: respirația șuierătoare, mucus cu sânge, stări de greață sau vomă și confunzie. De asemenea, dacă te confrunți cu frecvență respiratorie crescută (peste 30/minut), confuzie, somnolență sau tensiune arterială scăzută (sub 90/60 mm Hg), ar trebui să mergi, de urgență, la spital. Acestea sunt semne grave, care necesită intervenția medicilor.

Pentru combaterea pneumoniilor, tratamentul cu antibiotice este cel mai des utilizat. Acesta se administrează la recomandarea și după indicațiile medicului, iar durata tratamentului poate varia între 10 și 14 zile. Durata poate fi influențată de gravitatea bolii sau de complicațiile apărute.

Uneori, se poate recurge și la oxigenoterapie, adică la reglarea insuficienței respiratorii cu ajutorul unui aparat.

un bărbat la un consult la plămâni
Cea mai cunoscută boală de plămâni care provoacă transpirație este pneumonia.

Boli cu transpirație excesivă

Alte afecțiuni care au ca simptom transpirația excesivă sunt: hipertiroidismul, depresia sau diabetul. Mai mult, hiperhidroza poate să apară și în cazul unui infarct miocardic sau a creșterilor alarmante ale tensiunii arteriale.

Transpirația excesivă a palmelor este produsă și de anumite probleme ale sistemului nervos: stres, emoții sau teamă. Dar, dacă apare atât pe palme, cât și pe față, poate fi vorba despre hipertiroidie.

Totodată, și depresia este o boală care se manifestă prin transpirații abundente. Chiar și anumite stări de anxietate sau atacurile de panică pot provoca hiperhidroză.

O cauză des întâlnită a transpirației în exces o constituie și diabetul sau chiar artrita reumatoidă.

Important de avut în vedere sunt transpirațiile reci. Acestea pot fi semnalul unei angine pectorale, dar apar și atunci când pacientul se confruntă cu colici renale sau biliare.

Adauga un comentariu