Local

Consultațiile în Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se fac numai cu programare. Medicii pot fi găsiți la cabinet de la 7:00 la 18:00, în fiecare zi

Publicat: 26 mai 2020
Bolnavi la coadă la ambulatoriul de specialitate de la spitalul Sf. spiridon din Iași așteptând să intre la consultație la medic
Bolnavi la coadă la ambulatoriul de specialitate de la spitalul Sf. spiridon din Iași așteptând să intre la consultație la medic

Bolnavii care au nevoie de consultații la medicul specialist sau medicul primar din Ambulatoriul de specialitate (fosta Policlinică nr. 1) al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași trebuie să își facă programare. Pentru a evita aglomerația, conducerea unității medicale îi roagă pe pacienți să vină la doctor numai cu programare. Bolnavii se pot programa la numărul de telefon 0232.240.822 (centrala spitalului) sau prin medicul de familie. Programul în ambulatoriu începe la ora 7:00, cu o pauză de o oră la 12:00, pentru dezinfecția spațiilor, și se reia de la ora 13:00 până la ora 18:00, de luni până vineri, inclusiv.

Managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, ec. Ioan Bârliba, îi roagă pe bolnavi să se adreseze medicilor specialiști sau primari din Ambulatoriul de specialitate numai după ce, în prealabil, și-au făcut programare. Conducerea unității medicale a luat aceste măsuri pentru a evita aglomerația și a respecta distanțarea socială, impusă de pandemia de coronavirus.

„Având în vedere că adresabilitatea pacienților a crescut foarte mult în perioada de alertă, îi rog să vină în ambulatoriu pentru consultații de specialitate numai după ce și-au făcut programare. De asemenea, rog pacienții să se prezinte la medicul specialist și medicul primar din ambulatoriu doar dacă au o problemă de sănătate care nu necesită amânare. În ambulatoriul de specialitate avem program și dimineața, și după-amiaza, în fiecare zi, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică. În ambulatoriu se acordă consultații de către medici specialiști și medici primari pentru toate specialitățile: ORL, chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, diabet, dermato-venerologie, ortopedie, cardiologie, alergologie etc. Aceste măsuri le-am luat pentru a evita aglomerația și a reduce riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și respectarea distanței sociale”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Pacienții se pot programa la numărul de telefon 0232.240.822, centrala spitalului, sau prin medicul de familie

Pacienții care au nevoie de un consult de specialitate își pot face programare la numărul de telefon 0232.240.822, centrala spitalului, sau să meargă la medicul de familie și acesta îl va programa la un medic specialist sau primar din Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Fără o programare în prealabil, pacienții riscă să nu beneficieze de un control de specialitate și se expun riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

În UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” trebuie să ajungă doar bolnavii care reprezintă urgențe

În fiecare zi din perioada de alertă, peste 200 de bolnavi s-au prezentat în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Conducerea unității medicale încearcă să descongestioneze activitatea medicilor din UPU și să-i îndrume pe bolnavii care nu reprezintă urgențe să meargă către medicii din ambulatoriu.

„În fiecare zi avem între 250 și 260 de cazuri în UPU. Pacienții au stat acasă pe perioada stării de urgență și nu au venit la spital, iar acum vin în stare gravă. O parte dintre pacienții care vin direct în UPU nu sunt urgențe și pot primi consultație în ambulatoriu. Astăzi (ieri- n.r.) avem 310 pacienți internați în spital, față de 900-1.000, câți aveam înainte de pandemia de coronavirus și față de 170 câți erau spitalizați în perioada stării de urgență”, a spus ec. Ioan Bârliba.

Accesul bolnavilor în Ambulatoriul de specialitate se face după triajul epidemiologic

În fața Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul „Sf. Spiridon” este montat un cort pentru triajul pacienților. Un medic rezident și o asistentă medicală iau temperatura pacienților și se asigură că fiecare bolnav completează acea declarație pe propria răspundere pentru întregirea Chestionarului în vederea evaluării riscului de îmbolnăvire cu COVID-19.

„După efectuarea triajului epidemiologic din cort, pacientul are acces în ambulatoriu unde se dezinfectează pe mâini la intrare și apoi merge spre cabinetul de specialitate unde are programare. La ușa medicului au acces maximum doi pacienți. După consultație, dacă merdicul specialist sau medicul primar constată că pacientul este o urgență, acesta va fi dirijat către spital pentru internare. Pacienții sunt consultați în ambulatoriu de medici foarte buni din spital care le prescriu tratament și, eventual, eliberează și rețetă sau îi programează și pentru intervenție chriurgicală, dacă este cazul”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Pandemia de coronavirus a obligat managerii spitalelor să ia măsuri speciale pentru protejarea pacienților și a personalului medical

Pe perioada celor două luni de stare de urgență, 17 martie-17 mai, populația nu a ieșit din casă, de frică să nu se îmbolnăvească cu noul coronavirus, iar spitalele au redus drastic numărul internărilor pentru a face loc unui număr foarte mare de persoane diagnosticate cu COVID-19. Ridicarea stării de urgență și instaurarea stării de alertă începând cu 15 mai a dus la creșterea adresabilității în spitale.

„Aglomerația se datorează și faptului că pacienții nu înțeleg să vină la spital la ora care sunt programați. La Institutul Regional de Oncologie pacienții vin cu două-trei ore înainte de programare. Întrebați de ce procedează astfel, ei spun că nu vor să piardă rândul. Așa sunt învățați de ani de zile, dar trebuie să înțeleagă că acum ne confruntăm cu o situație specială și trebuie să vină la medic doar la ora stabilită în urma programării. Pacienții trebuie să se obișnuiască să vină la medic numai după ce și-au făcut programare. Aceste măsuri sunt impuse pentru protejarea bolnavilor”, a declarat dr. Lucian Indrei, director executiv la Direcția de Sănătate Publică Iași.

Adauga un comentariu