Prima pagină » Actualitate » BOMBA! Fonduri europene de sute de milioane de euro, fraudate la Apele Romane. Investitiile pentru siguranta populatiei, furate de liberali
BOMBA! Fonduri europene de sute de milioane de euro, fraudate la Apele Romane. Investitiile pentru siguranta populatiei, furate de liberali

BOMBA! Fonduri europene de sute de milioane de euro, fraudate la Apele Romane. Investitiile pentru siguranta populatiei, furate de liberali

05 nov. 2017, 19:33,
Sorin Pavelescu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:628552;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Detalii incendiare despre modul in care au fost cheltuiti banii europeni destinati Hartilor de hazard si risc la inundatii elaborate de Apele Romane @ Sefii insitutiei publice, cu influente liberale, au gasit in aceste fonduri o trambulina ideala pentru fraudarea fondurilor europene, aceste detalii fiind facute publice @ In loc sa fie cheltuiti pentru evitarea unor tragedii naturale, banii au ajuns la grupurile de interese ale liberalilor @ Nici dupa imensele scandaluri de coruptie la nivelul Administratiei Bazinale a Apelor Prut-Barlad, sefii PNL nu se dezic de fostul director general al institutiei, Petru Avram, care a fost "inlaturat" din functie la inceputul lunii noiembrie @ Aceasta schimbare a fost facuta insa doar de forma, pentru ca acelasi personaj controversat – Petru Avram, a fost foar "decazut" in functia de director tehnic la ABA Prut-Barlad, totul sub atenta coordonare a lui Relu Fenechiu si a cumatrului sau Corneliu Cretu

Implementarea unei importante directive de la nivelul Comisiei Europene (2007/60/CE) privind evaluarea si managementul riscului la inundatii a presupus, in cea de a doua etapa, elaborarea incepand cu anul 2014 a hartilor de hazard si a hartilor de risc la inundatii, asta in format digital.

Cu toate ca, potrivit OUG 3/2010, elaborarea Hartilor de risc intra in atributiile Consiliilor Judetene, prin Ordinul Comun nr. 170/3423/2013 s-a aprobat continutul-cadru al protocolului încheiat între A.N. Apele Romane si Consiliile Judetene în vederea elaborarii hartilor de risc la inundatii, de catre Administratia de Ape. Asadar, ca urmare a Deciziei Ministrului delegat al Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura – Doina Pana, Apele Romane a preluat in anul 2014 responsabilitatea realizarii hartilor la nivel national.

Citeste si : Exploziv! Cel mai mare jaf cu bani europeni din istoria Iasului. Sume ASTRONOMICE platite pe scule banale! Ei sunt cei care au facut avere pocnind din degete! FACSIMIL

In acest fel, Apele Romane a trecut la banoasa afacere pe care si-a dorit-o si a accesat fondurile europene, proiectul privind elaborarea Hartilor de hazard fiind cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Dupa ce în mai 2011, ANAR anunta printr-un comunicat ca a beneficiat de peste 47 milioane de euro pentru elaborarea a 10 harti, in anul 2014 valoarea totala a celor 11 harti de hazard, suma a fost dublata la circa 90 de milioane euro, – prin includerea a  doua noi bazine hidrografice, cele ale Prut si Bârlad si a inca noua lucrari de regularizare a râului Bahlui in municipiul Iasi, a doua mari poldere pe râul Bahlui, amonte si aval de localitatea Podul Iloaiei si a acumularii amonte de localitatea Târgu Frumos.

In conformitate cu Programul de realizare a Planului national pentru prevenirea inundatiilor, hartile au fost realizate in baza unor licitatii la care au participat, conform datelor publicate de Apele Romane, diferite consortii, firmele responsabile pentru elaborarea hartilor de hazard la inundatii fiind:  A.B.A. Somes-Tisa: Aquaproiect Romania, RMD Germania;  A.B.A. Crisuri: Blom Romania; A.B.A. Mures: Blom Romania, DHI Danemarca; A.B.A. Banat: Aquaproiect Romania; A.B.A. Jiu: DHI Hydrinform Cehia; A.B.A. Olt: Aquaproiect Romania; A.B.A. Arges-Vedea: Aquaproiect, UTCB (Romania), HKV (Olanda); A.B.A. Buzau-Ialomita: Blom Romania, Geoterproiect SRL, DHI a.s. Cehia, Timnet International; A.B.A. Siret: Halcrow LTD (UK) prin Halcrow Romania, ROMAIR (Romania);  A.B.A. Prut-Barlad: TOPRAM (Romania); A.B.A. Dobrogea-Litoral: ROMAIR Consulting Romania, ADASA Sistemas a.u. – Spania prin ADASA – Sucursala Romania.

Citeste si : DEZASTRU ecologic URIAS: Apele din Iasi au fost poluate de o substanta extrem de toxica! Este cea mai mare tragedie naturala a ultimilor ani – GALERIE FOTO, VIDEO

Bani seriosi directionati la Iasi prin filiere liberale

Harta de hazard la inundatii este documentul unde sunt reprezentate zonele potential inundabile din albiile majore ale raurilor si care indica (pentru zonele inundabile) pagubele materiale si umane potentiale, cu referire la numarul aproximativ de locuitori potentiali afectati. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 447/2003, hartile de risc ar trebui actualizate la fiecare sase ani si ori de cate ori se schimba datele initiale. Cu ajutorul lor si a softului Apelor Romane si urmare avertizarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, intregul teritoriu national ar fi trebuit sa fie aparat de stihiile naturii incepand cu anul 2014. Dar iata ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea din interiorul ANAR.

Localitatile afectate de inundatiile din ultima perioada (din judetele Iasi, Neamt, Bacau, Suceava, Vrancea), daca ar fi sa vorbim doar de Moldova, sau de Hunedoara, Cluj sau Olt din celelalte regiuni ale tarii, ar fi trebuit sa nu fi fost supuse stihiilor, conform acelor harti. Dar, realitatea e cu totul alta!

Nu mai putin de 62 milioane euro din fondurile europene au fost folositi pentru doar 7 la suta beneficiu, asa cum declara fostul director general (actual adjunct) al Apelor Romane – Nicolae Barbieru. Practic, hartile de hazard si risc la inundatii exista, dar lipsesc cu desavarsire.

La ABA Prut-Barlad, institutie publica condusa de apropiatii puscariasului Fenechiu – Corneliu Cretu si Petru Avram, afacerea a fost mult mai profitabila decat in toate celelalte subunitati de acelasi fel din tara. Influenta vicepresedintelui PNL, Relu Fenechiu, a adus mult mai multi bani cumatrului Cretu, care a beneficiat astfel de 43 milioane euro.

Prima fapta penala pe care procurorii au dus-o la capat pana la aceasta data a fost aceea, recunoscuta deja de Fenechiu in fata justitiei, ca in perioada 2012-2014 a pretins si a primit de la o firma de software un procentaj de 15 la suta din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justitiei (în valoare de 13.990.059 lei fara TVA) si de o societate farmaceutica cu actionar majoritar a Ministerului Sanatatii (în valoare de 8.130.721 lei, fara TVA), pentru sprijinul promis si acordat în câstigarea si derularea acestor proiecte.

Citeste si : INCENDIAR! Contract de 130 milioane de euro, din bani publici, pus pe tava unei firme controversate. Este implicat si puscariasul Relu Fenechiu?

Firmele private care s-au infruptat cu banii publici

La Iasi clanul liberal a gasit o noua firma de casa, alta decat cele pe care le folosisera pana atunci (S.C.Combeton, Vega 93 Galati care se aflau deja sub lupa procurorilor DNA),  pentru a spala banii si a frauda fondurilor europene. Alesul a fost Gheorghe Boeru, un fost general de aviatie în rezerva, care detinea firma Romair Consulting. În perioada anilor 2007 si 2016, aceasta a obtinut circa 100 de contracte publice de peste 100 de milioane de euro. Beneficiarii serviciilor lui Gheorghe Boeru au fost autoritatile contractante de apa din Bârlad (locul de bastina al lui Petru Avram), Buzau (cel al secretarei de stat Adriana Petcu), Satu Mare, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii si multe altele.
In calitate de sef al Organizatiei judetene PDL, Dan Carlan a fost la acea vreme in total acord cu "rivalii" sai politici Gheorghe Nichita de la PSD si Relu Fenechiu de la PNL, dand startul banosului proiect.

Managerul desemnat de Dan Carlan (pe atunci director al Autoritatii Nationale pentru Inundatii si Managementul Apelor) si de Relu Fenechiu, a fost Gheorghe Boeru. Acesta a gasit si viitorii beneficiari ai contractelor de executie: la Iasi – Iulian Dragunoiu directorul S.C.Dimar, coleg de facultate cu cel al autoritatii contractante ABA Prut-Barlad – Corneliu Cretu; la Bacau –  Halcrow Romania, subsidiara autohtona a grupului britanic Halcrow, iar la Constanta asocierea dintre firma prietenului lui Radu Mazare, o societate din Israel specializata în fotografierea si cartografierea din aer a terenurilor si Adasa Sistems, companie spaniola.

La Iasi, Boeru a primit pentru inceput 330.000 lei doar pentru consultanta necesara hartilor, pentru ca mai apoi feliile groase sa fie livrate din consultantele acordate lucrarilor de constructie din cadrul proiectului “Lucrari pentru reducerea riscului la inundatii in bazinul hidrografic Prut-Barlad", contractate de ABA Prut-Barlad cu S.C.Dimar si cu  S.C.Lescaci COM SRL.
Pentru studiile topo-hidro din zona de nord-est a tarii s-au acordat peste 27 milioane lei de catre Administratia Bazinala Prut – Bârlad unei asocieri de firme: Top Ram Project Bucuresti, TEAM NET International (a lui Sebastian Ghita) Ofek Aerial Photography din Israel, si Rutin Consult din Sighisoara.

In viitoarele articole va vom dezvalui multe alte detalii ale furtului banului public autohton si comunitar de catre grupurile de interese create in jurul acestei institutii pentru ca intreaga opinie publica sa inteleaga de ce Petru Avram este atat de necesar sa ramana intr-o functie de conducere a Administratiei Publice ABA Prut-Barlad.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025