News Flash:

Exploziv! Cel mai mare jaf cu bani europeni din istoria Iasului. Sume ASTRONOMICE platite pe scule banale! Ei sunt cei care au facut avere pocnind din degete! FACSIMIL

21 Octombrie 2017
8073 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6495 RON (+0.0015)
USD: 4.0769 RON (-0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Corneliu Cretu si Relu Fenechiu
• Mafia de la ABA Prut - Barlad este enorma, insa au inceput sa iasa la iveala nereguli grave facute de cei din conducere • Sume uriase au fost tocate fara vreun motiv anume si mereu s-a incercat acoperirea • Daca in urma cu ceva timp prezentam activitatea directorului Corneliu Cretu din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad in domeniul investitiilor finantate de Bugetul de Stat, astazi va facem cunoscuta schema devalizarii fondurilor europene si ale Bancilor care finanteaza astfel de proiecte

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ar trebui sa-si faca un birou in interiorul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad. Atatea infractiuni se comit aici in fiecare zi, incat cei de la DNA ar avea materie prima pentru zeci de dosare anual. Daca in urma cu ceva timp prezentam activitatea directorului Corneliu Cretu din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad in domeniul investitiilor finantate de Bugetul de Stat, astazi va facem cunoscuta schema devalizarii fondurilor europene si ale Bancilor care finanteaza astfel de proiecte. Principalul actor este tot Corneliu Cretu, directorul sustinut in functie ani de zile de puscariasul Relu Fenechiu.

Proiectul "WATMAN – Sistem informational pentru Managementul Integrat al Apelor", implementat de catre Administratia Nationala Apele Romane, in toate Bazinele Hidrografice din tara, proiect in valoare de 64 milioane de euro (85 la suta din fonduri ale Uniunii Europene si 15 la suta de la Bugetul de Stat), care avea ca obiectiv stabilirea unei baze de infrastructuri adecvate la nivel national pentru prevenirea si reducerea consecintelor distructive ale inundatiilor, ridica multe semne de intrebare.

"Lucrarile de infrastructura propuse, piese de echipamente si dotari vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în bazinele Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita, Siret, Prut-Bârlad si Dobrogea-Litoral", se precizeaza în anuntul de participare.

Despre acest proiect, directorul Autoritatii Nationale Apele Romane (ANAR), Nicolae Barbieru preciza la data receptiei 28 iunie 2016: "Sistemul WATMAN va reduce riscul la inundatii cu 7 la suta, 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de informatii în timp util." Ce nu spunea directorul Barbieru este insa faptul ca proiectul a fost puternic fraudat prin achizitii ale unor echipamente la preturi exagerate, cuprinse de la dublu pana la 15 ori pretul pietei.

Citeste si : INCENDIAR! Contract de 130 milioane de euro, din bani publici, pus pe tava unei firme controversate. Este implicat si puscariasul Relu Fenechiu?

Frauda uriasa

La Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, unde fostul director Cretu Corneliu a fost complice cu sefii sai de la Administratia Nationala Apele Romane la imensa frauda creata prin implementarea in mod dezastruos a acestui program, a fost continuata si de catre urmasii sai la tron, Dutu Dorin si Avram Petru (in functia de director ABA la data receptionarii lucrarilor), care au subscris si ei faradelegilor, bineinteles ca total dezinteresati.

Directorii ABA Prut-Barlad amintiti au fost instiintati prin adrese oficiale de catre salariatii institutiei, cu privire la preturile la care au fost achizitionate toate bunurile si serviciile, dar si cu privire la faptul ca bunurile materiale nu au fost receptionate in gestiunile institutiei vreme de circa un an de la primirea lor, dar in mod cu totul surprinzator sau nu, acestia au preferat sa treaca totul sub tacere.

Prin referatele prezentate de acesti salariati, catre conducerea ABA, s-a constatat ca valorile bunurilor achizitionate prin proiectul "WATMAN – Sistem Informational pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I" de catre A.N. Apele Romane din Bucuresti prin Contractul de furnizare nr. 3625/01.07.2014 sunt mult supraevaluate. De exemplu, bunurile achizitionate cu factura 15LSC049/05.03.2015 au valorile: bormasinile 750W au fost achizitionate la pretul de 2.396,92 lei bucata, in conditiile in care in comert (Dedeman) acestea se pot achizitiona la pretul de aprox. 119 lei bucata, Ciocan - achizitionat la pretul de 130,20 lei bucata fata de 49,70 lei pe bucata, set chei 13-24 achizitionat la 880,40 lei pe set fata de 45,50 lei pe set, iar exemplele pot continua.

Unde sunt bunurile?

La inceperea actiunii de inventariere anuala din institutie, gestionarul a adus la cunostinta Comisiei ca nu a primit in gestiune bunurile din acest proiect specificate pe baza de NIR sau Proces-verbal de custodie si nici nu i s-au predat facturile de provenienta ori avizele de expeditie, comunicandu-i-se (la data predarii bunurilor) ca acestea vor fi doar depozitate in incinta institutiei, urmand a fi preluate si predate la o serie de puncte de lucru unde urmau a fi instalate (camere de luat vederi, calculatoare, servere, monitoare, senzori etc.) sau pentru cele apartinand CIR (centru de interventie rapida Iasi), urmand a fi preluate in gestiune de un salariat al formatiei CIR– aflat in directa subordonare a ABA Prut-Barlad. In acest sens, gestionarul a intocmit si inregistrat la SGA Iasi referatul nr. 4860/29.10.2015.

Culmea e ca nici auditorul intern al institutiei nu a dorit sa se implice la sesizarea reprezentantilor SGA Iasi. Raspunsul sau, dar si al directorului ABA, consemnat in adresa nr. 23607/23.11.2015, fiind de-a dreptul halucinant: "Ca raspuns la adresa nr. 1352.I.B/20.11.2015, inregistrata la A.B.A Prut - Barlad, la nr. 23420/23.11.2015, va comunicam ca emiterea unor precizari referitoare la receptionarea conform prevederilor legale a bunurilor materiale depozitate in gestiunile SGA - urilor nu intra in atributiile Compartimentului Audit Public Intern. Avand in vedere ca solicitati precizari cu privire la bunurile depozitate in incinta Bazei Manta Rosie aferente proiectului WATMAN, va rugam sa va adresati compartimentului Contabilitate, precum si echipei de proiect WATMAN. De asemeni, va comunicam ca auditorii interni nu trebuie implicati in vreun fel in indeplinirea activitatilor pe care in mod potential le pot audita si nici in elaborarea si implementarea sistemlor de control intern al entitatilor publice."

Supraevaluari ridicole
 
Surse din interiorul institutiei au declarat ca Hala construita de catre S.C. Dimar SA in incinta M. Rosie prin programul WATMAN pentru Centrul de Interventie Rapida, este mult supraevaluata, posibil sa fi fost contractata la valoarea de cca. 900.000 euro, fata de cca 350.000 euro, cat ar fi pretul pietei. De asemenea sursa citata ne-a dezvaluit ca acest obiectiv nu a fost finalizat in conformitate cu prescriptiile tehnice.

De altfel, la numai un an de la receptia partiala a investitiei, se pare ca majoritatea sistemelor de supraveghere a lucrarilor hidrotehnice pentru care s-au cheltuit iresponsabil banii U.E. sunt pe chituci, unele nefiind operationale, altele prezentand deficiente in functionare. Amintim aici ca nu numai la Iasi au fost intrebari legitime legate de derularea acestui proiect.

DNA Ploiesti care ancheteaza fraude derulate in cadrul Proiectului WATMAN, a efectuat si perchezitii, iar deputata Maria Grecea a adresat Ministerului Mediului o serie de intrebari legitime prin Interpelarea nr. 4090A/2014, fara a primi din partea Ministrului decat aprecieri pozitive referitor la acest proiect.

Cat este prejudiciul?

Daca Proiectulul Watman, finantat prin Fondul de coeziune in cadrul Proiectului Operational Sectorial "Mediu" (valoarea contributiei Uniunii Europene fiind de 238.892.673 lei, iar a Guvernului Romaniei 40.546.644 lei), a avut ca Autoritate de Management pentru POS Mediu – Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Beneficiar Administratia Nationala Apele Romane, suntem curiosi care este pozitia oficiala a acestei autoritati publice cu privire la valoarea prejudiciului creat, pentru toate cele 11 Administratii Bazinate la Apa din tara unde acest proiect a fost implementat.

De altfel, procurorii DNA au si intrat pe fir si ancheteaza aceasta megafrauda in dosarul nr. 206/P/2015 de la DNA - Serviciul Teritorial Iasi. Este lesne de constatat ca s-a creat un prejudiciu in bugetul Comunitatii Europene si al Statului Roman si un folos ilicit al firmelor executante sau a celor care au livrat bunurile si serviciile aferente proiectului WATMAN, in acest fel fiind fraudate fondurile Comunitatii Europene si a Statului Roman prin intocmirea incompleta de documente sau a unor documente cu caracter fals care au permis obtinerea si utilizarea fondurilor pe nedrept.

Citeste si : DEZASTRU ecologic URIAS: Apele din Iasi au fost poluate de o substanta extrem de toxica! Este cea mai mare tragedie naturala a ultimilor ani - GALERIE FOTO, VIDEO?

Cine este contractorul lucrarilor din cadrul proiectului WATMAN?

Firma Dimar SRL a castigat licitatia in 2014 (cu afaceri de 61,2 milioane de lei în 2013) si a incheiat contractul cu Ministerul Mediului condus la acea vreme de Attila Korodi. Dimar SRL a obtinut contractul in asociere cu UTI Group (controlata de Tiberiu Urdareanu), cu Expert One Research (fosta XOR IT - o firma cu actionari apropiati deputatului Sebastian Ghita) si cu Rokura SRL.

Conform datelor publicate de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, prezentate de Agerpres, in anul 2014 pe locul 2 in topul contractelor IT castigate cu statul s-a aflat firma Dimar SRL, care a castigat de la o singura autoritate publica un contract de peste 275,6 milioane lei (este vorba despre proiecul WATMAN).

Tiberiu Urdareanu, fondatorul grupului UTI, este judecat, alaturi de fostul primar din Iasi, pentru ca i-ar fi dat mita edilului, pentru implementarea de catre UTI, firma pe care o detine, a sistemului de management al traficului din Iasi. Dupa deschiderea dosarului, omul de afaceri a facut mai multe denunturi pentru a isi reduce pedeapsa.

Reteta "succesului"

UTI Grup este o companie de tip holding, cu capital majoritar românesc, fondata în 1990, fiind organizata la nivel operational pe patru linii de business: sisteme de securitate pentru infrastructuri critice si aparare, tehnologia informatiei si comunicatiei, managementul traficului, constructii si facility management. Compania are filiale în Republica Moldova, Polonia, Italia, Olanda, Azerbaijan si activitati în tari din Europa Centrala si de Sud, precum si în Orientul Mijlociu.

De asemenea, Dimar SRL si Miadi Production SRL Bucuresti urmau a încheia in cadrul proiectului un contract de subcontractare pentru suma de 97,03 milioane de lei, cu TVA. Expert One Research SRL are ca obiect "Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei" si este controlata de Dan Ionut Rizea - 98,98% si Ionut Claudiu Toader - 1,02%.

In editiile trecute s-a vorbit despre problemele de la ABA Prut-Barlad si a fost prezentat un pasaj din Raportul Ministerului Mediului nr. 3693/RP/03.12.2012, in care erau evidentiate grave nereguli in activitatea de investitii condusa de Cretu Corneliu si firma Rokura.

Legaturile au fost stabilite cu mult timp inainte. Oricine e indreptatit sa puna la îndoiala eficienta acestui sistem, având în vedere ca si altele de acest gen implementate pâna acum în România cu mari costuri nu numai ca nu functioneaza, dar aduc si prejudicii imense!
Vom reveni!


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Watman
relu fenechiu watman proiect apele romane frauda uriasa dna mediu
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1938 (s) | 21 queries | Mysql time :0.054726 (s)