International

Boris Johnson face acuzații grave. Franța a fost „în negare” cu privire la un atac rusesc, iar guvernul german că a favorizat o înfrângere militară rapidă a Ucrainei

Publicat: 23 nov. 2022
Boris Johnson face acuzații grave. Franța a fost în negare cu privire la un atac rusesc iar guvernul german că a favorizat o înfrângere militară rapidă a Ucrainei
Boris Johnson a susținut că Franța a fost „în negare” cu privire la perspectiva unei invazii ruse a Ucrainei și a acuzat guvernul german că a favorizat inițial o înfrângere militară rapidă a Ucrainei

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a susținut că Franța a fost „în negare” cu privire la perspectiva unei invazii ruse a Ucrainei și a acuzat guvernul german că a favorizat inițial o înfrângere militară rapidă a Ucrainei într-un conflict lung.

Johnson a declarat luni rețelei partenere a CNN că atitudinile națiunilor occidentale au variat foarte mult înainte ca Moscova să lanseze invazia totală a Ucrainei pe 24 februarie, evidențiind trei țări importante ale UE în comentarii care este puțin probabil să fie binevenite în capitalele europene.

Boris Johnson face acuzații grave

Comentariul său a atras o negare usturătoare din partea Germaniei, care l-a acuzat pe fostul PPM că are „o relație unică cu adevărul”.

În timp ce Johnson a subliniat că națiunile UE s-au adunat ulterior în spatele Ucrainei și oferă acum un sprijin ferm, el a spus că nu a fost universal cazul în perioada de dinaintea invaziei ruse.

„Acest lucru a fost un șoc imens… am putut vedea grupările tactice din batalionul rus cum se adună, dar diferite țări aveau perspective foarte diferite”, a spus Johnson pentru Richard Quest de la CNN în Portugalia.

„Viziunea germană a fost la un moment dat că, dacă s-ar întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă”, a susținut Johnson, citând „tot felul de lucruri din motive economice temeinice” pentru această abordare.

„Nu am putut să suport asta, am crezut că este un mod dezastruos de a privi. Dar pot să înțeleg de ce au gândit și au simțit așa cum au făcut”, a continuat Johnson.

Franța a fost „în negare” cu privire la perspectiva unei invazii

Germania a căutat rapid să-și reducă dependența de energia rusă de la invazia Moscovei.

„Fără îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”, a mai spus Johnson.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost în fața eforturilor Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu doar câteva săptămâni înainte ca liderul rus să ordone trupelor sale să intre în țară.

Johnson a criticat, de asemenea, răspunsul inițial al Italiei la amenințarea unei invazii. El a declarat pentru Quest că guvernul său – la acea vreme condus de Mario Draghi – „a spus pur și simplu la un moment dat că nu vor putea să susțină poziția pe care o adoptăm”, având în vedere dependența lor „masivă” de hidrocarburile rusești.

Boris Johnson: „Aduc un omagiu modului în care UE a acționat”

Johnson a spus că odată ce Rusia și-a lansat invazia în februarie, atitudinile din întreaga Europă s-au schimbat rapid, potrivit CNN.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, (președintele SUA) Joe Biden – a văzut că pur și simplu nu există nicio opțiune. Pentru că nu ai putut negocia cu acest tip (Putin). Acesta este punctul cheie”, a spus fostul prim-ministru, adăugând că „UE s-a descurcat genial” în opoziția sa față de Rusia de atunci.

„După toate îngrijorările mele… aduc un omagiu modului în care UE a acționat. Au fost uniți. Sancțiunile au fost dure”, a continuat Johnson.

El a adăugat că „dacă Ucraina alege să fie membră a UE, ar trebui să o facă și cred că ar fi un lucru bun pentru Ucraina”, ajutând-o să realizeze reforma politică și economică.

CNN a contactat guvernele francez și german. Biroul lui Draghi a refuzat să comenteze.

Miercuri, Miguel Berger, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, a distribuit pe Twitter un comentariu pe care l-a atribuit unui purtător de cuvânt al guvernului: „Știm că fostul prim-ministru foarte distractiv are întotdeauna o relație unică cu adevărul. Nici acest caz nu face excepție.”
Adauga un comentariu