Culinar

Brânzoaice prăjite ca în copilărie: Cea mai aromată umplutură cum doar bunica știe să o facă

Publicat: 17 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Brânzoaice prăjite ca în copilărie Cea mai aromată umplutură cum doar bunica știe să o facă
Bunica prăjește brânzoaicele în tigăi adânci sau în ceaun

Bunica mereu pregătea în bucătăria ei mică de vară cele mai delicioase brânzoaice prăjite la tigaie. În zilele frumoase de vară, bunica ne alinta cu cel mai aromat desert. Nicio prăjitură din restaurant nu are acel gust nemaipomenit ca brânzoaicele făcute de bunica.

Bunica pregătea plăcintele umplute cu multă brânză de vaci în ceaun sau pe tigaie. Ea le prăjea cu untură de casă sau pe ulei încins. Erau zile în care bunica gătea brânzoaice în formă de plic coapte la cuptor. Cele prăjite sunt la fel de gustoase și apetisante ca cele coapte. Pentru a obține un desert excepțional este nevoie doar să respecți rețeta bunicii.

branzoaice prajite pe o farfurie
Pentru umplutura celor mai bune brânzoaice prăjite, bunica folosește brânză de vaci dulce

Brânzoaice prăjite: Cum pregătește bunica cel mai pufos aluat

Bunica reușea să pregătească brânzoaicele într-un timp foarte scurt, amestecând toate ingredientele într-un castron, ea frământând aluatul moale cu mâinile timp de 10 minute. Bunica nu avea robot pentru frământat, ea preferând să pregătească aluatul după metoda tradițională.

Bunica folosea făină de calitatea la care adaugă 300 ml de apă călduță, uneori ea mai pune 50 ml dacă este nevoie. După ce frământa 5 minute aluatul, bunica adăuga uleiul și continua frământarea pentru alte 3-5 minute.

După ce bunica termina de frământat, ea strângea aluatul din castron sub forma unei bile. Pentru a obține această formă de bilă, bunica își ungea palmele cu ulei. Ulterior, ea îl acoperea cu folie de plastic. Bunica lăsa aluatul la dospit până acesta își dublează volumul. Ea avea grijă ca în bucătărie să fie o temperatură potrivită pentru a spori creșterea aluatului.

mai multe branzoaice prajite pe o farfurie
Bunica uneori pregătește brânzoaicele folosind o umplutură mix de brânză

Rețetă brânzoaice prăjite: Umplutura de brânză pe care doar bunica știe să o facă

Pentru umplutura celor mai bune brânzoaice prăjite, bunica folosea brânză de vaci dulce, pe care o scurgea foarte bine de zer înainte de a o folosi. Dacă nu ai brânză de vaci de casă, o poți folosi și pe cea din găletușă. Este important ca aceasta să fie scursă foarte bine, pentru asta poți să pui brânza cu o seară înainte, într-o strecurătoare cu tifon sau din pânză curată.

Bunica uneori pregătea brânzoaicele folosind o umplutură mix de brânză dulce de vaci cu brânză sărată de oaie, astfel reușind să facă cea mai delicioasă umplutură. Combinația dintre dulce-sărat este una foarte interesantă.

Bunica zdrobea cu o furculița brânza iar ulterior o amesteca cu zahărul. Ouăle întregi, un praf de sare, vanilia și coaja rasă de lămâie le adăuga lângă brânză, astfel reușind să pregătească o umplutură extrem de cremoasă și foarte aromată. Ea nu adăuga griș, făina sau pesmet. Uneori bunica mai punea și stafide sau fructe deshidratate pentru a obține un gust mai interesant.

mai multe branzoaice prajite pe o farfurie
Bunica mai pune și stafide sau fructe deshidratate în brânzoaice

Cum umple bunica plăcintele cu brânza dulce de vaci

După ce aluatul a dospit, bunica îl împărțea în 3 părți egale. Cât pregătea doar o parte, ea acoperea cele două bucăți cu un ștergărel de bucătărie, brodat tradițional, ca să nu se usuce aluatul la suprafață.

Pentru a evita lipirea aluatului de masă, bunica folosea puțină făină. Cu mare grijă ea întindea aluatul și încerca să obțină o foaie cât mai subțire. Grosimea acesteia era undeva de 0,5 cm și dimensiunea de 40 cm. Bunica întindea brânza dulce doar pe jumătate de foaie, iar ulterior plia cealaltă jumătate peste umplutură. Pentru a nu se desface plăcintele în timpul prăjitului, bunica apăsa foarte bine marginile brânzoaicei cu o furculiță.

Din acea foaie, bunica obținea 4 brânzoaice. Marcând cu latul palmei ele 3 zone de decupare ea trecea la tăierea și despărțirea plăcintelor. Bunica prăjea brânzoaicele după metoda tradițională în untură de porc sau în amestec de ulei cu untură.

Ea le prăjea în tigăi adânci sau în ceaun unde încingea bine o cantitate suficientă de grăsime. Pentru a obține cele mai crocante brânzoaice, bunica avea grijă ca plăcintele să plutească în ulei. Ea prăjea brânzoaicele 2-3 minute pe fiecare parte până ce acestea se rumeneau frumos.

mai multe branzoaice prajite
Bunica prăjește brânzoaicele după metoda tradițională în untură

Dacă brânzoaicele prăjite cu umplutură dulce ți-au fost pe plac, cu siguranță trebuie să încerci și brânzoaicele cu brânză sărată pregătite ca la bunica. De asemenea, dacă nu vrei să prăjești brânzoaicele poți pregăti plăcinte cu brânză la cuptor.

Adauga un comentariu