Unii pacienţi care au primit prima doză de vaccin Moderna spun că le-a apărut o erupţie pe braţ, de la şapte până la zece zile după imunizare. Vorbim aici despre „Braţul Covid”, care pare a fi efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Medicii au transmis că acest efect advers este un răspuns inofensiv din partea sistemului imunitar.
„Braţ Covid”, efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna
„Braţul Covid” este efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Această reacţie se manifesta prin mâncărimi, iritaţii ale pielii, uneori însoţite de roşeaţă sau urticarie.
Chiar dacă apare aceasta iritaţie, medicii spun că acest efect advers este un răspuns inofensiv din partea sistemului imunitar.
„Vrem să-i liniştim pe oameni şi să le spunem că acesta este un fenomen cunoscut. A avea o pată roşie mare pe braţ timp de câteva zile s-ar putea să nu fie distractiv, dar realitatea este că nu trebuie să intraţi în panică şi nu sunt motive pentru care să vă faceţi şi a doua doză de vaccin.”, a declarat pentru SUA TODAY, dr. Esther Freeman, director în dermatologie globală la Spitalul General din Massachusetts.
Freeman spune că termenul oficial folosit de dermatologi şi alergologi pentru a descrie efectul advers este „hipersensibilitate cutanată întârziată”.
Hipersensibilitatea înseamnă o reacţie nedorită produsă de sistemul imunitar şi întârziată, deoarece, de obicei, apare la câteva zile după administrarea vaccinului. Erupţia este, de obicei, roşie şi umflată şi uneori dureroasă la atingere şi apare întotdeauna pe braţul în care a fost administrat vaccinul.
Astfel de reacţii au apărut şi la persoanele care s-au vaccinat împotriva tetanosului, împotriva varicelei, dar şi împotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei, scrie Daily Mail.
De precizat este faptul că „braţul COVID” a apărut doar la persoanele care au primit vaccinul împotriva COIVD-19 de la Moderna şi nu Pfizer, fiind raportat în studiile lor clinice.
Cu toate acestea, Freeman încurajează oamenii să se vaccineze cu oricare este disponibil.
„Nu înseamnă că ar trebui să fie Pfizer în loc de Moderna. Nu este diferenţa mare„,
Freeman este în prezent investigator principal, care examinează rapoartele despre reacţiile adverse la vaccinurile COVID-19 din întreaga lume. Până în prezent, doar 14 cazuri au fost raportate în registrul global, dar ea crede că sunt mai multe cazuri, însă nu au fost raportate.
Amelia Brown, fosta asistenta medicală certificata în Visalia, California, este una dintre persoanele care a raportat o reacţie adversă. Ea a spus că a avut „braţul COVID” la câteva zile după ce a primit prima doză de vaccin Moderna, pe 11 ianuarie.
„Braţul era doar roşu şi avea urticarie, puteai simţi umflăturile la atingere”, a spus ea.
În decurs de 24 de ore, erupţia cutanată se agravase.
„A crescut umflatura peste noapte. Braţul a fost fierbinte la atingere, dureros, chiar dacă am purtat haina în ziua aceea, presiunea ei a fost dureroasă”, a spus Brown pentru FOX 26.
A început vaccinarea cu serul Moderna, la Iaşi
Reamintim faptul că ieri, 4 februarie 2021, s-a început vaccinare cu serul Moderna, la Iaşi. Persoanele programate în intervalul 4-16 februarie 2021 vor primi prima doză de imunizare, iar rapelul fiind făcut la 28 zile, şi nu la 21 zile ca în cazul vaccinului Pfizer.
„S-a început administrarea vaccinului Moderna la nivel naţional. Persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Modernă şi vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicaţiile producătorului acestui tip de vaccin. După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei şi tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informaţiile pentru generarea unei noi recipise în funcţie de tipul vaccinului”, potrivit reprezentanţilor CNCAV.