Brățara inteligentă detecteaza coronavirusul? Întrucât peste 22 de milioane de oameni au fost infectați cu Covid-19 în întreaga lume, cercetătorii apelează tot mai mult la dispozitive conectate, precum ceasurile și brățările sportive, pentru a aduna probe si informații care ar putea facilita depistarea precoce a bolii.
Conor Heneghan, director de cercetare la Fitbit (un brand american de brățări conectate), a detaliat recent rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de marca sa pe Covid-19. Studiul, lansat în luna mai, a urmărit să stabilească „dacă Fitbit ar putea ajuta la proiectarea unui algoritm care ar detecta Covid-19 înainte de apariția primelor simptome”.
Brățara inteligentă detecteaza coronavirusul?
Peste 100.000 de utilizatori ai Fitbit din America de Nord au participat la cercetare, iar peste o mie au contractat coronavirusul nou.
Potrivit Conor Heneghan, brățările conectate au detectat aproape jumătate din cazurile de Covid-19 cu o zi înainte ca participanții sa raporteze debutul primelor simptome, cu o precizie de 70%.
Frecvența respiratorie, modificările ritmului cardiac și ritmul cardiac în repaus sunt valori pe care Fitbit le utilizează pentru a detecta infecția din timp. Cercetătorii au observat chiar că dispozitivele au început să raporteze modificări cu aproape o săptămână înainte ca participanții să raporteze pentru prima dată simptome.
„Acest lucru este important pentru că puteți răspândi virusul înainte să vă dați seama că aveți simptome sau chiar înainte de a avea simptome. Dacă am putea spune oamenilor că ar trebui să fie testati cu o zi înainte de apariția simptomelor, s-ar putea izola și căuta un tratament, ceea ce ar contribui la reducerea răspândirii Covid-19”, a spus Conor Heneghan, într-o postare pe blog, potrivit doctissimo.fr.
Detectează simptomele, dar cu ce cost?
Studiul Fitbit a identificat, de asemenea, cele mai frecvente simptome raportate de subiecții infectați cu noul coronavirus. Aceste simptome includ oboseală (72%), cefalee (65%), dureri corporale (63%), pierderea gustului și mirosului (60%) și tuse (59%) .
Doar 55% dintre cei care au contractat boala au raportat că au suferit de febră, ceea ce sugerează că „numai testele de temperatură nu sunt suficiente pentru a ști cine ar putea fi infectat”.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că durata bolii depindea de gravitatea cazurilor. Pacienții slab afectați s-au recuperat de Covid la domiciliu, în medie, dupa opt zile, în timp ce cei care necesită spitalizare au rămas bolnavi în medie 24 de zile.
Deși aceste rezultate sunt doar preliminare, King’s College London și Universitatea din California au lansat programe similare pentru a evalua eficacitatea ceasurilor inteligente și a brățărilor în perioadele de pandemie.
În timp ce aceste rezultate par promițătoare, unii oameni de știință au indicat aspecte etice și legale care privesc prelucrarea datelor cu caracter personal și de sănătate în astfel de studii.
„Majoritatea dispozitivelor portabile sunt scumpe, pot fi dificil de utilizat pentru vorbitorii care nu sunt englezi sau sunt dezvoltate fără date dintr-o bază mare de populație. Există riscul ca mulți oameni să nu accepte această tehnologie”, a explicat Albert H. Titus, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea din Buffalo, într-un articol publicat de The Conversation.