Actualitate

Braţările electronice GPS pentru agresori, folosite de la 1 octombrie. Ce este proiectul SIME

Publicat: 11 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Braţările electronice GPS pentru agresori folosite de la 1 octombrie. Ce este proiectul SIME
Proiectul privind implementarea braţărilor electronice de tip GPS pentru agresori va avea trei faze

Guvernul României a emis un act normativ pentru legea cu privire la utilizarea braţărilor electronice GPS pentru agresori. Deşi legea a fost dată acum un an, tocmai de la 1 octombrie acestea vor fi folosite.

Actul normativ face referire la „stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”, potrivit Executivului.

Poliţia Română va folosi braţările electronice GPS pentru agresori de la 1 octombrie

Proiectul amânat privind implementarea braţărilor electronice de tip GPS pentru agresori va avea trei faze. Prima, care va fi una pilot, va fi pusă în aplicare în perioada 2022 – 2023, la nivelul municipiului Bucureşti, judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea. Însă, problema este ca Poliţia Română nu are încă angajaţi dedicaţi pentru acest tip de serviciu.

Autorităţile române ar avea nevoie de peste 47 de noi ofiţeri şi încă 604 agenţi, conform unui proiect de HG, pentru supravegherea celor cu ordine de protecţie, a persoanelor aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

În ceea ce priveşte a doua etapă, va fi demarată în anul 2024 şi constă în intrarea sub monitorizare electronică şi agresorii sau titularii unor măsuri restrictive din judeţele Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

Nu în ultimul rând treia etapă, aceasta va fi implementată din anul 2025, SIME va fi prezent şi în judeţele Albă, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

Astfel, în total, după implementarea sistemului în toată ţara, SIME va avea 497 de posturi de ofiţeri şi 5.637 de posturi de agenţi.

Persoanele cu ordine de protecţie, monitorizaţi în prima etapă a proiectului SIME

Oamenii legii au hotărât ca în primă instanţă să fie monitorizate persoanele cu ordine de protecţie. Decizia vine în contextul în care în anul 2021 au fost raportate peste 40.000 de fapte de violenţă domestică şi peste 2.000 de încălcări ale ordinelor de protecţie, iar unele dintre ele, din nefericire, s-au soldat cu adevărate tragedii.

Actul guvernamental prevede ca Poliţia va achiziţiona aceste dispozitive electronice, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va cumpăra serviciile de comunicaţii.

Dispozitivele electronice de supraveghere se montează persoanei supravegheate, respectiv se predau persoanei protejate în cazul ordinelor de protecţie, ordinelor de protecţie provizorii şi ordinelor europene de protecţie emise începând cu data operaţionalizării SIME. Brăţara electronică mobila GPS se montează pe glezna persoanei supravegheate. Excepţie o face dispozitivul electronic de supraveghere mobil care se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

„Organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul şi obligaţia de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, se arată în textul legii.

Proiectul SIME este integrat cu sistemul 112

Important de precizat este faptul că SIME va fi dezvoltat astfel încât să permită afişarea în sistemul informatic geografic din cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanşării alertei.

În ceea ce priveşte sistemul informatic, trebuie să realizeze monitorizarea în timp real a persoanei supravegheate, dar şi a celei protejate prin ordinul de protecţie şi să afişeze pe hartă din dispecerat poziţiile acestora. Ulterior, sistemul trebuie să faciliteze formarea unor zone de incluziune (în care persoana supravegheată are permisiunea de a sta) şi zonă de excludere (în care persoana supravegheată nu are permisiunea de a intra).

Într-un final, sistemul este necesar să genereze în mod automat alerte de părăsire a imobilului, de depăşire a perimetrului, dar şi alerte de apropiere, de defecţiune sau de sabotare dispozitiv.

Poliţia Română nu are încă angajaţi dedicaţi

Gabriel Gârniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, a transmis faptul că în momentul de faţă nu se cunoaşte numărul de ofiţeri şi agenţi care vor efectua acest sistem pentru că încă nu s-au făcut angajări pentru aceste posturi vacante şi nici nu s-au realizat demersurile legale pentru a demara acest proces.

„Nu ştim cum va fi deplin operaţional acest sistem în Bucureşti şi trei judeţe în luna octombrie, aşa cum spune legea, pentru că nu există agenţi angajaţi. Şi dacă angajam oameni mâine, demers imposibil de realizat în mod practic, tot nu ar putea funcţiona la timp acest serviciu pentru că este necesară o instruire specială. Am înţeles că se intenţionează un soi de rotire a cadrelor. Mai exact, poliţişti cu experienţă să opereze SIME, iar cei proaspăt sosiţi din resurse externe să-i înlocuiască pe primii, dar practic nu ştiu cum se va face acest lucru. Şi asta pentru că noile angajări se fac chiar cu data de 1 octombrie. Cert este că, în principiu, dispeceratul SIME va fi operat de departamente dedicate, independente de serviciile de supraveghere judiciară, care, în prezent, verifică în teren toate persoanele care au restricţii de circulaţie”, a precizat poliţistul Gabriel Gârniță, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor pentru adevărul.ro.

Adauga un comentariu