Coronavirus

Brazilia a depășit 4 milioane de cazuri de infectare cu COVID-19

Publicat: 04 sept. 2020
femeie cu mască și steag Brazilia
Brazilia a depășit 4 milioane de cazuri de infectare cu COVID-19

Brazilia a depășit 4 milioane de cazuri de infectare cu COVID-19 și este a doua țară privind numărul de decese şi cazuri de infectări cu noul coronavirus, potrivit datelor oficiale publicate joi, relatează dpa.

Cea mai populată ţară din America Latină are în prezent 4.046.150 de îmbolnăviri cu COVID-19, iar 124.729 de persoane au decedat după ce s-au infectat cu virusul. De asemenea, peste 3 milioane de oameni s-au vindecat de noul coronavirus.

Doar Statele Unite au înregistrat mai multe decese şi cazuri de infectări cu noul coronavirus la nivel mondial (peste 6 milioane).

America Latină este în prezent unul dintre focarele pandemiei de COVID-19 la nivel global.

Din motive economice, Jair Bolsonaro, preşedintele brazilian, a respins impunerea de restricţii şi măsuri de protecţie, deși a fost și el infectat cu coronavirus.

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în Brazilia

Ministerul sănătății din Brazilia a transmis că numărul infecțiilor a scăzut ușor în ultimele zile. De la sfârșitul lunii august, Brazilia a înregistrat în medie aproximativ 870 de decese Covid-19, cu 40.000 de infecții noi pe zi.

Totuși,  specialiștii medicali independenți au cerut prudență.

„Acesta este începutul a ceea ce sperăm să fie de fapt o tendință de îmbunătățire”, a spus Mauricio Sanchez, epidemiolog la Universitatea din Brasilia.

Cu toate acestea, el a avertizat că tendința este „foarte timidă” și a spus că încetinirea numărului de cazuri noi de COVID-19 ar trebui menținută timp de două sau trei săptămâni pentru a putea trage concluzii ferme.

„Cu toate acestea, într-o țară atât de vastă, de dimensiuni continentale, curba națională ar putea fi distorsionată de ceea ce era efectiv „27 de epidemii diferite”, a spus Mauricio Sanchez referindu-se la statele braziliene.

Brazilia a înregistrat o rată a mortalității de 589 la un milion de locuitori, dar există o diferență uriașă între cifrele din nord (746) și sud (309.)

Paulo Lotufo, profesor de epidemiologie la Universitatea din Sao Paulo, a declarat că cifrele sugerează că Brazilia ar putea fi pe punctul de a se îmbunătăți.

„În ultimele două luni, am văzut o curbă care amestecă regiuni în creștere, cu altele în scădere”, a spus Paulo Lotufo, arătând vârfurile din sud și centru-vest, în timp ce cazurile scădeau în orașele din Sao Paulo și Rio de Janeiro, precum și în nord.

Se vrea redeschiderea economiei cu orice preț

Experții au avertizat că situația se poate agrava brusc din nou dacă guvernele locale și regionale ar renunța la presiunile grupurilor de afaceri pentru a redeschide economia prea devreme și dacă măsurile de distanțare socială ar fi abandonate.

Duminica trecută, plajele din Rio de Janeiro au fost aglomerate de oameni fără măști.

Multe orașe braziliene iau în calcul varianta redeschiderii școlilor. Barurile, restaurantele, sălile de sport și bisericile s-au redeschis deja, deși cu reguli stricte de distanțare socială.

Sanchez și Lotufo sunt de acord că Brazilia ar fi putut evita un număr mare de decese dacă ar fi implementat rapid măsuri eficiente de izolare și ar fi facilitat accesul timpuriu al celor mai săraci la subvențiile guvernamentale.

„Cele mai vulnerabile persoane nu pot rămâne acasă lucrând la biroul lor de acasă”, a spus Sanchez, care se teme că semnele actuale de îmbunătățire vor determina guvernele locale și publicul larg să se relaxeze și că progresele realizate în ultimele săptămâni vor fi pierdute.

Strategia de izolare a Braziliei a fost îngreunată de lipsa unei abordări coordonate, deoarece președintele Jair Bolsonaro a susținut adesea măsurile luate de guvernatorii de stat.

Adauga un comentariu