Prima pagină » Local » BRD, acuzată de folosirea unor clauze abuzive! Doi soți din Iași le cer judecătorilor să oblige banca la restituirea unor sume de bani! Sentința ar putea afecta mii de români!
BRD, acuzată de folosirea unor clauze abuzive! Doi soți din Iași le cer judecătorilor să oblige banca la restituirea unor sume de bani! Sentința ar putea afecta mii de români!

BRD, acuzată de folosirea unor clauze abuzive! Doi soți din Iași le cer judecătorilor să oblige banca la restituirea unor sume de bani! Sentința ar putea afecta mii de români!

08 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

BRD, acuzată de folosirea unor clauze abuzive! Doi soți din Iași au dat în judecată BRD. Marius și Simona Iliescu le cer magistraților să oblige banca la restituirea unor sume de bani! Reclamanții vor ca judecătorii să constate și nulitatea absolută a unor clauze contractuale

BRD, acuzată de folosirea unor clauze abuzive! Doi soți din Iași au dat în judecată BRD! Marius și Simona Iliescu le cer magistraților de la Judecătoria Iași să oblige banca la restituirea unor sume de bani. De asemenea, reclamanții le-au cerut judecătorilor să constate nulitatea absolută a unor clauze contractuale. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au constatat că, de fapt, litigiul dintre cei doi soți și banca BRD ar fi trebuit înregistrat la Tribunal.

„Instanța admite excepția de necompetență materială a Judecătoriei Iași. Declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Iași. Fără cale de atac”, au afirmat judecătorii.

BRD, acuzată de Marius și Simona Iliescu de utilizarea unor clauze abuzive

BRD a fost dată în judecată de cei doi soți pe 29 august 2019. Reclamanții au afirmat că banca a introdus clauze abuzive în contractul de credit.

„Solicităm obligarea pârâtei la restituirea sumelor încasate ilegal în baza clauzelor constatate de instanță a fi abuzive. Prin convenția de credit de pe 21 iulie 2008, ne-a fost acordat un credit de 85.000 de euro. Cerem obligarea pârâtei la restituirea comisioanelor încasate abuziv. Mai solicităm dobânda legală aferentă acestor sume”, au afirmat Marius și Simona Iliescu.

Cei doi soți au afirmat că ei consideră abuziv comisionul de întocmire dosar, de 0,9 la sută din valoarea creditului, plătit integral la data tragerii creditului, adică la restituirea sumei de 765 de euro. De asemenea, aceștia au cerut returnarea comisionului de gestionare, de 0,05 la sută/lună din soldul creditului contractat pe toata durata de derulare, respectiv restituirea sumei de 5.695 de euro.

Cei doi soți le cer judecătorilor „să înghețe” cursul de schimb valutar

Cei doi soți le mai cer judecătorilor să dispună stabilirea („înghețarea”) cursului de schimb euro-leu la cursul de la momentul semnării contractului. Marius și Simona Iliescu vor ca acest curs să fie valabil pe toată durata derulării contractului.

„Mai cerem ca pârâta, banca BRD, să fie obligată să convertească în lei creditul acordat în moneda euro, utilizând cursul de schimb practicat la data acordării creditului, de 3,54 lei. Asta, având în vedere decizia Curții de Justiție a UE privind înghețarea cursului valutar la valoarea momentului semnării contractului”, au afirmat reclamanții.

Soții, care consideră că banca a introdus în contract clauze abuzive, mai cer obligarea BRD la plata dobânzii legale.

„Pe 21 iulie 2008 am încheiat cu BRD convenția de credit prin care au fost împrumutați cu 85.000 de euro. Cerem să se constate că există clauze abuzive. Solicităm să se constate caracterul abuziv al comisionului de întocmire dosar, de 0,9 la sută din valoarea creditului. Asta, deoarece creditoarea nu a înțeles să definească acest comision într-un limbaj inteligibil. Nu am avut posibilitatea să înțelegem cu claritate motivele pentru care banca l-a perceput și de ce aceasta sumă ar trebui plătită distinct de dobândă”, au subliniat cei doi soți.

„Banca nu a precizat care e fundamentul perceperii acestui comision!”, spun cei doi soți din Iași

Cei doi soți au mai arătat că acel comision de gestionare, de 0,05 la sută/lună, este perceput prin punerea la dispoziție a creditului.

„Nu există precizări în cuprinsul contractului cu privire la fundamentul perceperii acestui comision ori destinația acestuia”, au mai afirmat cei doi soți din Iași. Potrivit Rezoluției Parlamentului European din 18 noiembrie 2008, profesionistul are obligația de a-l informa pe consumator în mod corect și echidistant. Prin introducerea în contract a unui comision care reprezintă o modalitate de percepere a unei dobânzi mascată în detrimentul consumatorului se creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților. Exigențele bunei credințe nu sunt respectate”, au mai afirmat Marius și Simona Iliescu.

Reclamanții au arătat că s-au obligat să returneze suma împrumutată având ca premisă cursul de schimb valutar euro-leu din perioada respectivă, adică 3,54 lei/euro. Conform acestora, pe parcursul derulării contractului, euro a crescut galopant.

Ce au spus cei de la BRD referitor la cererea celor doi soți din Iași

Prin întâmpinarea formulată, cei de la BRD au cerut respingerea cererii ca neîntemeiată pentru neîndeplinirea condițiilor legale pentru caracterul abuziv al clauzelor contestate.

„Sunt exceptate de la controlul caracterului abuziv clauzele contractuale privind comisioanele creditului, care sunt incluse în obiectul principal al contractului”, au afirmat cei de la BRD.

Totuși, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au constatat că, de fapt, acțiunea ar trebui analizată de Tribunalul Județean. Asta, și pentru faptul că suma implicată în litigiu depășește cu mult suma de 200.000 de lei.
Acum, Tribunalul va decide ce se va întâmpla în procesul dintre cei doi soți din Iași și BRD, cu privire la aceste presupuse clauze abuzive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024