Prima pagină » National » Broșura pentru admitere la liceu le dă mari bătăi de cap viitorilor liceeni. Guvernul nu a hotărât încă cifrele de școlarizare

Broșura pentru admitere la liceu le dă mari bătăi de cap viitorilor liceeni. Guvernul nu a hotărât încă cifrele de școlarizare

14 mai 2024, 15:53,
BZI.ro, în National

Mai mult de 170.000 de elevi urmează să susțină Evaluarea Națională pentru a-și asigura un loc la un liceu începând cu anul școlar următor, însă aceștia mai au de trecut un hop: înțelegerea broșurilor pentru admiterea la liceu și completarea fișelor de opțiuni, dacă nu susțin probe de aptitudini.

Broșurile pentru admiterea la liceu sunt din ce în ce mai greu de înțeles

Evaluarea Națională se susține la finalul fiecărui an școlar de către toți absolvenții claselor a-VIII-a la două materii: Limba Română și Matematică. Aceasta testează toate cunoștințele viitorilor liceeni adunate pe parcursul gimnaziului: de când au intrat în clasa a cincea și până au terminat clasa a opta.

Anul acesta însă, nu Evaluarea Națională pare să le dea fiori elevilor ci broșura pentru admiterea la liceu. În ultimii ani aceasta a devenit din ce în ce mai greu de înțeles iar mulți elevi încă nu știu ce opțiuni să completeze pe foaie, deși mai sunt doar câteva săptămâni care îi despart de examen. Iar asta nu e tot! Broșura de anul acesta nici măcar nu a apărut iar cei mai mulți dintre absolvenții claselor a opta se ghidează după cea de anul trecut, măcar să își facă o idee.

În mod normal, broșurile ar fi trebuit să apară ieri, 13 mai însă Guvernul a amânat momentul. Motivația, spune Edupedu, ar fi faptul că autoritățile nu au aprobat până la acest moment Hotărârea privind cifrele de școlarizare pentru anul viitor școlar, deși au trecut două luni de la propunere.

Broșura pentru admitere la liceu este un document de referință pentru elevii de clasa a opta

Deși la o primă vedere nu pare, broșura este extrem de importantă pentru cei care dau Evaluarea Națională și doresc să urmeze un liceu. Pe baza cifrelor prezentate în această carte, elevii își stabilesc opțiunile pentru admiterea la liceu și șansele reale de a intra acolo unde își doresc.

Dat fiind faptul că ar urma să fie disponibile circa 134.000 de locuri disponibile în liceele din toată țara, înseamnă că nu toți elevii care termină clasa a VIII-a vor urma și un ciclu preuniversitar de învățământ. În funcție de mediile de anul trecut prezentate în broșura care ar urma să iasă nu se știe când, elevii vor ști să își estimeze șansele reale de a intra la liceul dorit și să își completeze opțiunile pe foaie.

Rămâne să urmărim împreună când și dacă autoritățile vor publica totuși broșura pentru admitere la liceu, dar trebuie să știm că timpul se scurge în defavoarea elevilor, care mai au extrem de puțin timp până la examenul care va stabili unde își vor continua studiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *