Local

Bugetul CJ Iași pe 2021. Lista marilor investiții în localitățile din județ. Cum arată lista completă a proiectelor?- DOCUMENT

Publicat: 27 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bugetul CJ Iași pe 2021. Lista marilor investiții în localitățile din județ. Cum arată lista completă a proiectelor- DOCUMENT
Bugetul CJ Iași pe anul 2021 a fost lansat în dezbatere publică pentru următoarele 30 de zile, proiectul urmând a fi avizat ulterior de plenul forului județean

Bugetul Consiliului Județean pe anul 2021 a intrat în dezbatere publică. Investițiile în domeniul medical și cele în infrastructura de drumuri au fost trecute la priorități de actuala administrație de la vârful Consiliului Județean Iași. Iată și cum au fost prioritizate investițiile în cursul anului 2021

Consiliul Județean Iași a bătut în cuie proiectul de buget pe anul 2021. Conform oficialilor instituției, proiectul de buget pe anul în curs va cuprinde venituri de 1,1 miliarde de lei și cheltuieli de 1,4 miliarde de lei. Din cheltuielile pe 2021, circa 30 la sută se vor duce către secțiunea de dezvoltare. Conducerea Consiliului Județean Iași a arătat că pentru anul în curs au fost cuprinse fonduri de 784 de milioane de lei pentru investiții numai în sectorul de sănătate. Alte 377 de milioane de lei sunt alocate pentru realizarea obiectivelor de investiții pe drumurile județene deja aprobate prin hotărâri CJ Iași. Investițiile pe sectorul de drumuri reprezintă 25,63 la sută din totalul cheltuielilor.

Lista investițiilor CJ Iași din bugetul pe 2021

Conducerea instituției a menționat că bugetul CJ Iași pe 2021 cuprinde o serie de obiective abandonate de vechea administrație județeană. Șefii CJ au menționat că în 2021 se dorește construirea de parcuri industriale. De altfel, în programul de investiții se regăsesc 8 milioane de lei pentru obiectivul de investiții Iași Industrial Parc din comuna Lețcani. Lista de investiții cuprinde și 190 de mii de lei pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Holboca – servicii proiectare aflate în faza Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Costel Alexe, președintele CJ Iași, a explicat și cum s-a ajuns la aceste investiții.

„Anul acesta, administrația Consiliului Județean Iași a obținut 8 milioane de lei fonduri guvernamentale pentru Miroslava Industrial Park. În momentul de față, sunt analizate alte 20 de amplasamente pentru dezvoltarea de noi parcuri industriale în județ”, a transmis șeful CJ Iași.

Acesta a arătat că odată cu bugetul se vor contura și posturile de la nivelul instituțiilor subordonate. În perioada următoare vor fi avizate și noile organigrame de la nivelul CJ Iași.

Circa 1 milion de lei pentru proiectele ONG. Investiții majore în sănătate

CJ Iași va aloca circa 1 milion de lei pentru proiectele destinate organizațiilor nonguvernamentale, potrivit prevederilor legii nr. 350/2005. În anul 2020 au fost alocați 300 de mii de lei, iar în 2019 au fost alocați 50 de mii de lei. Fondurile sunt destinate pentru proiecte culturale și sociale, activități de tineret, proiecte educaționale, de promovare turistică, pentru ATOP și sport. De asemenea, în sectorul cultural, Consiliul Județean va aloca 1 milion de lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Suma va fi gestionată prin Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. Un alt milion de lei va fi alocat pentru organizarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), fonduri gestionate prin Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași. Șeful județului a menționat și că investițiile majore vor fi alocate în sănătate.

„Într-un an greu, cu o pandemie la nivel mondial, avem o sumă mai mare pentru dezvoltarea județului Iași. Sunt bani pentru dezvoltarea județului nostru. În primul rând vom dezvolta infrastructura județului, unde vom investi în acest an 784 de milioane de lei. Din acești bani, vom aloca fonduri pentru investiții în toate spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Vrem să asigurăm servicii de calitate ieșenilor în sănătate „, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Lista investițiilor va trece prin mâna consilierilor județeni

Șeful CJ Iași a mai menționat și faptul că proiectul de buget pe anul acesta va fi discutat în plenul instituției în cele mai mici detalii. Fondurile alocate CJ Iași au ajuns să fie discutate abia după ce a fost avizat proiectul general al bugetului la nivel național, proiect care a cuprins și investiții din Iași.

„Deși este un an greu, un an de pandemie, avem un buget mai mare decât anul trecut alocat dezvoltării județului nostru. În anul 2021, vom investi în județul nostru 1.4 miliarde lei. Prioritățile noastre vor fi dezvoltarea infrastructurii medicale și a infrastructurii de drumuri, precum și cultura, educația și protecția socială. O noutate pentru Iași, de care ne-am preocupat de la începutul mandatului și pentru care vom face în continuare un efort dedicat, este dezvoltarea de parcuri industriale în județul nostru. Sunt proiecte care vor aduce plus valoare în comunitățile din județ. Toate aceste obiective de investiții au scopul clar de a contribui la creșterea bunăstării și a calității vieții ieșenilor”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Vezi AICI Proiectul de buget al CJ Iasi

Adauga un comentariu