Coronavirus

Bulgaria își închide granițele. Cine nu mai poate intra în țară începând de astăzi, 1 decembrie

Publicat: 01 dec. 2020
Medici la granite pentru teste covid-19
Bulgaria își închide granițele începând de astăzi pentru cetățenii din afara UE.

Bulgaria își închide granițele începând de astăzi pentru cetățenii din afara UE. Excepție fac parte statele care au fost anunțate pe o listă separat. Măsurile au intrat în vigoare de astăzi, 1 decembrie, și vor dura până pe 31 decembrie 2020.

Măsura a fost anunțată de către ministrul Sănătății de la Sofia.

Bulgaria își închide granițele. Ce state fac excepție

Excepție de la restricția de a intra în Bulgaria fac parte: cetățenii bulgari, cetățenii statelor UE și ai Spațiului Schengen, cetățenii din Marea Britanie, persoanele care au rezidență permanentă în Bulgaria sau statele UE. În aceeași categorie se mai încadrează și cetățenii care vin din următoarele țări: Australia, Canada, Noua Zeelandă, Japinia, Coreea de Sud, Tailanda, Israel, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Tunisia, Rwanda, Uruguai, Georgia, Ucraina, Belarus, Moldova, Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Kosovo, Bosnia-Herzegovina și Muntenegru.

Pe lângă excepțiile pe baza de cetățenie mai sunt incluse și excepțiile pe baza profesională: medici, oameni de știiință, lucrători sociali, muncitori sezonieri în agricultură sau turism, oficiali de stat etc.

Tranzitul Bulgariei este permis

Bulgaria își închide granițele începând de astăzi, însă tranzitul este permis persoanelor care fac obiectul excepțiilor de mai sus. În cazul în care vin din țările exceptate, persoanele cu drept de intrare în Bulgaria nu trebuie să prezinte un test PCR negativ. În schimb, dacă vin din țări pe lista celor interzise, persoanele cu drept de a intra în Bulgaria trebuie să prezinte un test PCR făcut cu maximum 72 de ore înainte.

Bulgaria a luat măsuri drastice

Bulgaria a abordat o serie de măsuri drastice în lupa cu noul coronavirus. Printre măsurile anunțate se numără închiderea creşelor, grădiniţelor, şcolilor, universităţilor, închiderea restaurantelor, cafenelelor și închiderea centrelor comerciale.

De asemnea, se interzic călătoriile turistice organizate, evenimentele sportive se vor desfăşura fără public, sălile de sport vor fi închise, iar teatrele vor funcţiona la 30% din capacitatea sălilor, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între spectatori.

Congresele, conferinţele, seminariile, instruirile şi alte evenimente publice, culturale şi de divertisment vor fi anulate, iar petrecerile private vor fi limitate la 15 persoane.

Bisericile, moscheile şi sinagogile rămân deschise, iar plimbările în parcuri şi grădini vor fi permise.

De asemenea, magazinele neesenţiale şi cu produse alimentare rămân deschise.

„Obiectivul este reducerea la jumătate a riscului de contaminare. Măsurile adoptate de Bulgaria sunt mai liberale decât în alte părţi“, a declarat şeful grupului de lucru pentru coronavirus, Ventsislav Mutafchiyski.

Premierul Boiko Borisov a anunțat, într-o postare pe Facebook, că, spre deosebire de luna martie, ţara nu va fi în carantină totală.

„Sunt convins că numai stând alături: medici şi asistenţi medicali, lucrători din domeniul sanitar, profesori, oameni de ştiinţă, oamenii ai legii, oameni de stat, angajaţi şi pensionari, tineri şi toţi laolaltă, întreaga noastră societate poate face faţă, aşa cum am făcut-o şi în trecut.

După ce vom oferi (sistemului) un răgaz şi vom realiza o analiză serioasă a datelor, odată cu trecerea acestor trei săptămâni, ne vom putea permite o relaxare a restricţiilor, astfel încât să avem un Crăciun şi un Revelion alături de cei apropiaţi.”, a precizat Boiko Borisov.

Adauga un comentariu