Eveniment-Social

Bursele școlare, la fel de mici și anul acesta! Acestea variază între 150 și 500 de lei lunar

Publicat: 11 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bursele școlare la fel de mici și anul acesta Acestea variază între 150 și 500 de lei lunar
Bursele de studiu, cu valoarea cea mai mică, se calculează pe baza unui prag al veniturilor

Cuantumul minim al burselor școlare din mediul preuniversitar este același ca anul trecut școlar, astfel că sumele rămân neschimbate: 500 de lei pentru bursa de performanță, 200 de lei pentru bursa de merit, 150 de lei pentru bursa de studiu, 200 de lei pentru bursa de ajutor social. Cu cea mai mică sumă primită (bursa de studii), un elev își poate achiziționa doar câteva rechizite. Noile criterii de acordare a burselor au fost aprobate în toamna anului trecut

 Bursele de studiu cu valoarea cea mai mică se calculează pe baza unui prag al veniturilor – un venit cel mult egal cu salariul minim net pe economie, pe membru de familie, la stabilirea căruia se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii, conform noilor reguli.

De asemenea, elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, iar cererile pentru bursele de studiu și cele de ajutor social s-au depus până la finalul lunii septembrie 2022. Și bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației. „Bursele prevăzute la art. 1, alin. (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni pentru luna precedentă”, prevede articolul 2 al HG-ului.

Doar câteva rechizite din banii primiți

În județul Iași, orice elev din mediul preuniversitar care beneficiază de bursa de studii, în valoare de 150 de lei, își poate achiziționa lunar doar câteva rechizite. Un penar ajunge la 30-40 de lei, în timp ce o banală radieră poate costa și 10 lei, iar un ghiozdan, minim 100 de lei. Un pachet complet cu cele necesare unui elev de clasele V-VIII costă între 200 de lei și 350 de lei. Ca indiciu, o trusă completă de geometrie poate ajunge și la 50-60 de lei, în timp ce un simplu caiet special de geografie poate avea un preț și de peste 12 lei.

Astfel, cu suma primită în cadrul bursei de studii, doar un sfert din cele necesare constant la școală ar putea fi cumpărate. Pe de altă parte, deși au venituri micșorate, iar statul nu oferă vreun ajutor în adevăratul sens al cuvântului, părinții fac eforturi financiare, astfel încât copiii să aibă acces la educație.

Condițiile îndeplinite de elevi pentru obținerea celei mai mici burse școlare

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a; au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „bine” sau „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat maximum 20 absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a; au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat maximum 20 absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a

În plus, pentru obținerea bursei de studiu, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun, la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ, o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de studiu, în primele 20 de zile lucrătoare ale anului școlar.

Adauga un comentariu