Dacă îți place burta de vită și ești în căutarea unei rețete noi, îți prezentăm un mod de gătire cu care vei obține un deliciu crocant de care nu te vei mai putea sătura. Suprafața de tip fagure a acestui organ intern contribuie la obținerea unui rezultat cu o textură deosebit de crocantă.
Rețetă de burtă de vită prăjită, crocantă la exterior și fragedă în interior
Burta de vită prăjta cu pastă ardei iute este un preparat clasic, originar din provincia chineză Sichuan. Burta este mai întâi opărită pentru a elimina impuritățile, iar apoi este prăjită cu usturoi, ghimbir și sos chilli în stil sichuanez. Rezultatul este crocant la exterior, dar moale și lipicios în interior, și plin de arome care cu siguranță îți vor satisface papilele gustative. Servește-o cu orez fiert pentru o masă delicioasă care te va mulțumi pe deplin.
Vei avea nevoie de 450 de grame de burtă de vită spălată, 1 ceapă medie, tăiată în jumătate, 1 capățână întreagă de usturoi, tăiată în jumătate, 2 foi de dafin, 1/2 ceașcă de vin alb sec, 1/4 ceașcă de ulei, 3 linguri de sos chilli în stil sichuanez, 1 lingură de boabe de soia neagră fermentată, 3 cepe verzi, tăiate în bucăți de 2 centimetri, 1 linguriță de boabe întregi de piper de Sichuan (opțional), aproximativ 10 ardei chilli uscați (opțional), 1 linguriță de sos de soia și 1 lingură de vin de orez.
Combină burta de vită, ceapa, usturoiul, foile de dafin și vinul într-o cratiță mare de supă. Acoperă cu apă rece și adu în punctul de fierbere la foc mare. Redu la foc mic și găteste fără capac până când burta devine foarte moale și fragedă, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 3 ore. Îndepărteaza oala de pe foc și lasă burta să se răcească în lichid până când devine suficient de rece pentru a fi manipulată. Scoate-o din oală, și secționeaz-o în fâșii late de 0.6 centimetri și lungi de 5 centimetri.
Procesul termic necesită o atenție deosebită
Încălzeste uleiul la foc mediu-ridicat într-o tigaie wok până când începe să sfârâie. Adăugați 1/3 din burtă și gătiți, amestecând frecvent, până când capătă o nuanță maro și devine crocantă la exterior, timp de 5-7 minute. Transferă burta de vită cu ajutorul unor clești sau a unei linguri cu găuri pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie. Repetați procesul cu celelate bucăți de burtă.
Turnați tot uleiul în tigaia wok, păstrând doar 1 lingură, și puneți-o înapoi la foc mediu-mare, așteptând ca uleiul să se încingă. Adăugați pasta de ardei iute și boabele de soia fermentată și gătiți la foc mare până își eliberează aromele, aproximativ 20 de secunde. Adăugați ceapa verde și gătiți încă 30 de secunde, amestecând constant. Adăugați boabele de piper Sichuan și ardeii chilli (dacă folosiți), iar apoi adăugați și burta de vită. Amestecați pentru a combina ingredientele, iar apoi adăugați imediat sosul de soia și vinul de orez în tigaie și prăjiti încă 20 de secunde. Serviți imediat.
Dacă doriți să gătiți burta de vita ca aperitiv, luați câteva felii fierte bine, treceți-le printr-un amestec de făină, sare și fulgi de chilli, și prăjiți-le în baie de uleiul timp de aproximativ un minut. Feliile de burtă de vită vor căpăta o textură cu totul unică prin această metodă. Burta se va subția și va deveni crocantă, formând o armură rigidă la exterior, dar rămânând fragedă și moale în interior.