Soia în boabe sunt foarte mici, de culoare maro deschis și rotunde. Nu conțin colesterol și sunt foarte bogate în tot felul de nutrienți, inclusiv proteine, care se digeră ușor. Pe lângă substanțele benefice, boabele de soia conțin așa-numiții inhibitori, care împiedică absorbția aminoacizilor vitali.
Pentru ca acestea să nu ne facă rău, boabele de soia trebuie puse la înmuiat timp de cel puțin 12 ore înainte de a fi gătite, scurse, clătite, ținute în apă proaspătă și aduse la fierbere. În prima oră, soia trebuie să fiarbă la foc mare, iar următoarele 2-3 ore trebuie să fiarbă la foc mic. În timp ce boabele de soia crude sunt aproape imposibil de găsit pe piață, sunt disponibile numeroase produse pe bază de soia. Printre acestea se numără făină, sos, lapte și carne, tofu, pastă miso, germeni de soia și sparanghel de soia.
Soia boabe. Cum se gătește aceasta și ce vitamine conțin
Produsele din soia nu numai că sunt foarte apreciate de cei care urmează o dietă vegetariană, dar sunt o componentă indispensabilă a unei bune varietăți de preparate culinare.
Atunci când într-o rețetă este specificată soia, se referă la soia albă, care are de fapt o nuanță galben-bej. Boabele de soia neagră sunt folosite ca ingredient pentru fabricarea pastei miso fermentate. Spre deosebire de alte leguminoase, soia nu este aproape niciodată folosită pentru mâncăruri individuale.
Soia în boabe nu are nici un gust, nici capacitatea de a absorbi aromele altor alimente, cum ar fi fasolea sau mazărea, de exemplu. Dar acest tip de leguminoase reprezintă baza pentru produse de soia excelente, precum sos de soia, tăiței, tofu, lapte de soia și chiar carne de soia.
Chiar dacă boabele acesteia nu sunt extrem de delicioase este bine să știți că acestea sunt bogate în nutrienți importanți. În 100 de grame sunt 385 kcal, ceea ce face ca soia să fie foarte hrănitoare. Dar, pe lângă energie, poate furniza organismului dumneavoastră micro și macronutrienți importanți, cum ar fi vitamina K, vitaminele B, fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan și cupru și vitamina E.
Care este modul corect de a consuma acest fel de mâncare?
Păstăile coapte și uscate se consumă întregi. Cu toate acestea, nu toate boabele de soia pot fi consumate sub această formă. Numai cele cu numele Edamame sunt potrivite. Acestea se consumă decojite din păstăi ca aperitiv, dar și înăbușite sau prăjite ca și alte legume.
Soia este o plantă anuală din familia leguminoaselor. Semințele de soia, numite boabe de soia, sunt relativ bogate în proteine, precum și în vitamine și micronutrienți. Cu toate acestea, soia conține substanțe care pot reduce absorbția iodului. Acest lucru are potențialul de a agrava hipotiroidismul, precum și apariția unor simptome cum ar fi o glandă tiroidiană mărită și, eventual, chiar incapacitatea de a gândi în mod adecvat. Persoanele cu afecțiuni tiroidiene severe ar trebui, prin urmare, să evite boabele de soia.
Soia boabe conține de două ori mai multe proteine decât carnea de porc, de trei ori mai multe decât ouăle și de 12 ori mai multe decât laptele. Boabele de soia sunt bogate în vitamine, precum B1, B2, B3, B5, B6, B9, C. De asemenea, acestea conțin minerale, calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu și zinc, precum și acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 și fitonutrienți.