I se spune iarbă grasă, iar denumirea ştiinţifică este de Portulaca oleracea. Creşte de la sine în majoritatea grădinilor şi spaţiilor virane. Nu este de mirare dacă o poţi găsi şi în grădina ta.
În India şi Persia această plantă este cultivata din vechi timpuri şi este consumată ca aliment.
Seminţele acestei plante sunt atât de puternice încât îşi pot păstra proprietăţile de germinare timp de 40 de ani.
Adesea numită iarba porcului, iarbă grasă conţine cantităţi de acizi graşi omega 3 mult mai mari în compartie cu multe uleiuri de peşte.
De asemenea, aceasta conţine unul dintre cele mai înalte niveluri de vitamina A în comparaţie cu celelalte legume cu frunze verzi (1320 UI / 100g, oferă 44% din DZR). Alimentele bogate în vitamina A ne pot proteja de multe tipuri de cancer şi pot stimula sănătatea ochilor.
Mai mult decât atât, această plantă conţine din belşug două tipuri diferite de pigment alcaloizi – beta-cianis şi beta-xanthis galben, doi agenţi atioxidanti şi agenţi anti-mutageni extrem de puternici.
De asemenea, această plantă conţine vitaminele C şi B, printre care riboflavina, piridoxina, niacina, precum şi carotenoizi şi minerale, printre care fier, magneziu şi calciu.