International

Burundi: Peste 6.000 de cadavre au fost găsite în gropi comune

Publicat: 15 feb. 2020

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Burundi a anunțat că s-au găsit peste 6.000 de cadavre în șase gropi comune din provincia Karusi, bilanțul cel mai mare de când guvernul a decis, în ianuarie, ca în toată țara să se facă săpături, relatează Reuters.

Președintele comisiei, Pierre Claver Ndayicariye, a declarat ca au fost descoperite rămășițele a 6.032 de persoane, dar și mii de gloanțe. Unele victime au putut fi identificate datorită unor articole vestimentare sau a unor obiecte personale.

Burundi este o mică națiune africană cu un trecut violent, marcat de ocupație, război civil și decenii de masacre.

Referindu-se la un masacru despre care se crede că a vizat grupul etnic hutu, Ndayicariye a spus că familiile victimelor au putut să „rupă tăcerea” impusă în urmă cu 48 de ani.

Populația statului Burundi este formată din grupurile entice tutsi și hutu. Războiul civil, în care au murit 300.000 de oameni și care s-a încheiat în 2005, a avut conotații etnice.

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere a fost înființată în 2014 pentru a investiga atrocitățile care au avut loc în țara în perioada 1885 (când străinii au sosit în Burundi)-2008 (când a fost implementat total un acord de pace).

Până în prezent, în țara s-au găsit peste 4.000 de gropi comune și au fost identificate cel puțin 142.000 de victime ale violențelor.

Adauga un comentariu