Diete si regimuri

De ce are cafeaua un efect laxativ

Publicat: 21 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce are cafeaua un efect laxativ

Cafeaua opreste cresterea bacteriilor. O echipă de cercetători americani a dorit să înțeleagă de ce cafeaua are adesea un efect diuretic și laxativ. Se pare că cofeina nu este responsabilă.

Cafeaua grăbește digestia

De ce atunci când bem cafea, avem tendința să mergem la toaleta curând? La această întrebare a răspuns o echipă de cercetători americani de la Universitatea Texas. Potrivit acestora, efectul laxativ al cafelei se datorează contracției mușchilor intestinului subțire și gros, facilitând trecerea alimentelor. Cafeaua crește producția de acizi gastrici și clorogeni, precum și producția anumitor hormoni, accelerând astfel digestia.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au dat cafea șobolanilor timp de trei zile, apoi au observat, folosind o sondă, modul în care mușchii intestinelor lor se contractă pentru a ghida alimentele, materia fecală. „Când șobolanii au fost tratați cu cafea timp de trei zile, capacitatea de contracție a mușchilor intestinului subțire a crescut aparent”, remarcă Xuan-Zheng Shi, autorul principal al studiului.

Cafeaua opreste cresterea bacteriilor. Cofeina nu ar avea efect laxativ

Pentru a afla un pic mai mult, cercetătorii au amestecat și o soluție compusă din cafea si fecale: au observat că cafeaua are o acțiune asupra proliferării bacteriilor, care au încetat să crească la contactul cu ea. Potrivit lui Xuan-Zheng Shi, „Este foarte interesant, deoarece înseamnă că cafeaua ar putea fi un agent antibacterian”.

O altă informație interesantă oferită de acest studiu nu este ca cafeina conținută în cafea ar fi cauza acestui fenomen, deoarece, potrivit cercetătorilor, „aceste efecte sunt independente de cofeină, deoarece cafeaua fără cofeină a avut efecte similare cu cele ale cafelei obișnuite”. Dar cercetătorii spun că „va fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce cafeaua poate avea acest efect inhibitor asupra microbiomului”.

Adauga un comentariu