Stiri medicale

Câinii sunt capabili să detecteze Covid-19

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câinii sunt capabili să detecteze Covid-19
Câinii sunt capabili să detecteze Covid-19 prin transpirație

Câinii sunt capabili să detecteze Covid-19! Un proiect științific își propune să demonstreze capacitatea câinilor instruiți de a detecta Covid-19 prin transpirația pacienților. Ratele de succes sunt promițătoare, făcând această tehnică de screening un ajutor neprețuit pentru medici, alături de testele de diagnostic convenționale. Acesta este un drum deja studiat pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Proiectul început în martie intră într-o nouă fază

Un studiu publicat în revista științifică Plos One evocă proiectul Nosaïs-Covid19 care își propune să demonstreze capacitatea câinilor de a detecta Covid-19. Realizat de Pr Dominique Grandjean, profesor-cercetător la Școala Națională Veterinară din Alfort (EnvA), proiectul, desfășurat și în Liban, a început în martie anul trecut, dar intră într-o nouă fază odată cu publicarea acestui studiu cu rezultate foarte încurajatoare.

Scopul a fost de a evalua dacă câinii instruiți ar putea detecta COVID-19 in probe de transpirație de la indivizi simptomatici pozitivi (test PCR pozitiv) și asimptomatici negativi. Au fost implicați șase câini instruiți timp de una până la trei săptămâni (trei câini de detectare a explozivilor, un câine de căutare și salvare și doi câini de detectare a cancerului de colon). În paralel, au fost recrutate 177 de persoane din cinci spitale diferite: 95 de persoane pozitive simptomatice COVID-19 și 82 de persoane asimptomatice COVID-19 negative. Probele de transpirație au fost colectate din axile.

Câinii sunt capabili să detecteze Covid-19 prin transpirație

„Ipoteza noastră s-a bazat pe excreția potențială a cataboliților specifici în transpirație, indusă de acțiunile celulare ale SARS-CoV-2 sau de replicări în celulele organismului, prin intermediul glandelor sudoripare apocrine, generând compuși organici volatili (COV) pe care câinii ii pot detecta”, explică cercetătorii în studiu, potrivit Sante Magazine.

În general, multe studii au arătat că COV-urile pot fi detectate de câini în respirație, urină, lacrimi, salivă, fecale și sudoare. Pentru siguranța animalelor, probele nu au fost utilizate pentru sesiuni de instruire sau testare în 24 de ore de la colectare.

Câinii au fost instruiți să lucreze la o serie de conuri, folosite ca suporturi de probă, și pentru a marca conul olfactiv care conține proba COVID-19 pozitivă, așezându-se în fața acestuia după ce l-a adulmecat. Metoda de dresaj s-a bazat pe motivare: câinele își obține jucăria pentru fiecare marcaj corect. În timpul sesiunilor de testare, fiecare „test” a fost efectuat într-o cameră care conținea 3 sau 4 conuri cu un eșantion pozitiv COVID-19, plasat aleatoriu în spatele unui con, precum și un eșantion negativ COVID-19, în timp ce celelalte conurile erau goale. În timpul testului, un eșantion pozitiv a putut fi utilizat de maximum trei ori pentru un câine.

Între 76% și 100% rată de succes

Rezultatele au arătat că „rata de succes pe câine (numărul indicațiilor corecte împărțit la numărul de studii) a variat de la 76% pana la 100%”, adaugă cercetătorii.

„Într-un context în care există o lipsă de teste de diagnostic disponibile pentru a efectua detectarea în masă a SARS-CoV-2, explorați posibilitatea utilizării acestei metode ca instrument rapid, fiabil și ieftin pentru efectuarea unui control rapid în anumite circumstanțe”, au precizat cercetatorii.

In timpul sesiunilor de testare, două probe prelevate de la indivizi a priori negativi pentru COVID-19 au fost marcate de mai multe ori de doi câini. Informațiile au fost trimise imediat la spitalul in cauza și s-au efectuat din nou teste PCR pentru aceste două persoane care au fost pozitive pentru infecție.

„Testele RT-PCR false negative nu sunt neobișnuite, dar aceste două evenimente susțin ipoteza noastră de lucru”, notează echipa științifică. Dar acest lucru clarifică faptul că, deși câinii instruiți sunt capabili să facă distincția corectă între indivizii pozitivi și negativi COVID-19, aceștia nu ar trebui priviți ca o metodă de diagnostic perfectă, ci mai degrabă ca un instrument complementar la testare.

Aceste rezultate oferă unele dovezi că aceste animale de detectare pot fi capabile să determine probe de sudoare de la indivizi simptomatici COVID-19, dar și negativi. Cu toate acestea, din cauza limitărilor studiului, în special a utilizării anumitor eșantioane COVID-19 de mai multe ori și a unei posibile confuzii, aceste rezultate trebuie confirmate de alte studii”, concluzionează cercetătorii. Studiul este susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Adauga un comentariu