Calendar ortodox 1 noiembrie 2020. În prima zi din luna noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc doi sfinți doctori fără de arginți – Cosma și Damian. Aceștia au trăit în secolul al IV-lea. S-au născut dintr-un tată păgân și o mamă creștina, în Asia Mica. Au vindecat mulți oameni, tocmai de aceea sunt cunoscuți și sub numele de doctori fără arginți.
Calendar ortodox 1 noiembrie 2020
Cosma și Damian sunt considerați Sfinți fără de arginți pentru că vindecau oameni și nu primeau niciun fel de plată de la ei. Singura lor plată era ca cel tămăduit să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru că Damian a acceptat trei ouă de la Palladia, o femeie care a fost vindecată de o boala, acesta a cerut să nu fie îngropat alături de fratele său. Cu toate astea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.
Este important de precizat că orice sfânt alina suferințele oamenilor, dar doar unii au fost și doctori. Este vorba despre Cosma și Damian (1 noiembrie), Chir și Ioan (31 ianuarie), alți sfinți ce poartă numele Cosma și Damian (1 iulie) și Pantelimon (27 iulie).
Rugăciune către Sfinţii Mucenici şi Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian
Calendar ortodox 1 noiembrie 2020. Slăviţilor făcători de minuni şi Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, şi pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziţi-ne.
Pe copiii care cer ajutorul vostru la învăţătură povăţuiţi-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind vieţuirii voastre, să afle nu numai cele pământeşti, ci mai ales să sporească în cucernicie şi în credinţa cea dreaptă. Celor ce zac de boală şi s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credinţă fierbinte şi rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiţi-le cu cercetarea voastră cea milostivă şi de minuni făcătoare; aşijderea şi pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puţinătate de suflet şi în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriţi-i în răbdare şi îndrumaţi-i ca să priceapă sfânta şi desăvârşita voie a lui Dumnezeu în ce ne priveşte şi să se facă părtaşi ai harului mântuitor al lui Dumnezeu.
Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte, şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.
Sfântul Mucenic Erminingheld
Tot astăzi, este prăznuit Sfântul Mucenic Erminingheld. Acesta s-a născut din tata ce se chema Liuvingheld, regele goților celor mai dinlăuntru, care cu tot neamul lui era arian. Deci învățându-se dreapta credință de la Leandru episcop ortodox și mâniindu-se tatăl său pentru aceasta, îl lua și cu bine și cu rău în toate zilele, iar sfântul era neschimbat și nebiruit. Pentru care lucru întâi l-a lipsit tatăl său de moștenirea împărătească și, legându-i mâinile și picioarele, l-a închis într-o temniță întunecată.
Deci fiind Praznicul Paștilor, a trimis tatăl său pe popa cel arienesc să-l ispitească să se plece să-l cuminece cu tainele arienești; dar el nu s-a plecat, ci, scârbindu-se, l-a gonit. Fiind înștiințat de aceasta Liuvingheld, tatăl lui cel mai înrăutățit decât fiarele, a poruncit să-i taie capul acolo în temniță, unde se afla legat. Și după ce i-au tăiat capul, s-au pogorât cântări și versuri îngerești împrejurul trupului fericitului, împreună cu faclii, care, minune înfricoșătoare, a pornit pe toți credincioșii spre frica lui Dumnezeu, iar pe ucigaș l-a înspăimântat și l-a tulburat și-l silea să se pocaiască de păgânatatea ce a făcut.