National

Calendar ortodox 23 noiembrie. Un mare sfânt este rememorat azi

Publicat: 23 nov. 2020
calendar ortodox - sărbătoare cu cruce albastră
calendar ortodox - sărbătoare cu cruce albastră

Calendar ortodox 23 noiembrie. Ziua de luni este importantă pentru creștini, deoarece este sărbătorit un mare sfânt. Deoarece este un sfânt român, Biserica îl consemnează cu cruce albastră în calendar. În această zi este dezlegare la ulei și la pește. Amintim că ne aflăm în timpul postului de Crăciun, care a început în 15 noiembrie. Sunt interzise alimentele care conțin carne, brânză sau ouă.

Sfântul român sărbătorit la 23 noiembrie

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Antonie din ţinuturile Vâlcii la 23 noiembrie, în timp de post. Deoarece este un sfânt român, acesta este trecut în calendar cu cruce albastră. Se spune că venea dintr-o familie de creştini din satele Olteniei.

Cuviosul Antonie a fost de neam român şi a trăit în vremea lui Matei Basarab şi a sfântului Constantin Brâncoveanu. El a simțit încă de copil că menirea lui este să fie alături de Domnul și să facă voia și cuvântul Lui. Astfel, Sfântul Antonie a găsit o peşteră mică într-o stâncă și singur a săpat o bisericuţă în care s-a rugat neîncetat ziua şi noaptea. După trei ani de muncă neobosită, i-a dat de veste episcopului Ilarion al Râmnicului să vină să o sfinţească.

A adus acolo icoane, catapeteasmă și a dus o viață retrasă. El cobora doar duminicile şi la praznice să asculte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi să se împărtăşească trupul şi sângele Domnului. El purta mereu o cruce strălucitoare în piept.

Sfântul Cuvios Antonie a trăit 92 de ani din care 28 în pustie. Multă vreme credincioşii veneau la mormântul cuviosului şi-l cinsteau ca pe un sfânt, deoarece vorba s-a dus despre el în toată șara. Cu toate acestea, atunci când au vrut să-i dezgroape moaştele oamenii, o stâncă s-a prăvălit peste mormânt. Acesta a fost un semn că vrea să rămână în sihăstrie.

Tot la 23 noiembrie îi sărbătorim pe:

Sfântul Grigorie, episcopul Bisericii acragantenilor;
Cuviosul Sisinie Marturisitorul;
Sfântul Ishirion episcopul;
Sfântul Elen, episcopul Tarsului.

Adauga un comentariu